Naslovna Novosti Eskalacija: 3 američka vojnika ubijena nakon retkog napada na bazu Tower 22...

Eskalacija: 3 američka vojnika ubijena nakon retkog napada na bazu Tower 22 u Jordanu; SAD prete odmazdom

0
3 americka vojnika ubijena nakon retkog napada na bazu tower 22 u jordanu
3 americka vojnika ubijena nakon retkog napada na bazu tower 22 u jordanu
google news

Tri američka vojnika su poginula, a nekoliko je povređeno u napadu dronom na američke trupe raspoređene u severoistočnom Jordanu. Napad se dogodio na američku bazu poznatu kao Tower 22 (Toranj 22).

Napad je potvrdio Džo Bajden, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, navodi Rojters.

Napad je najverovatnije izveden sa teritorije Sirije ili Iraka. Bela kuća je saopštila da iza napada stoje proiranske milicije.

Izvesno je da je napad na američku bazu Toranj 22 velika eskalacija na Bliskom Istoku. Takođe treba napomenuti da je Jordan kao “važan američki saveznik u regionu” do sada bio pošteđen ovakvih napada. Po pravilu su se odvijale u američkim bazama u Iraku.

„Dok sastavljamo elemente ovog napada, znamo da su ga izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, koje deluju u Siriji i Iraku“, naveo je Bajden u zvaničnom saopštenju. Američki predsednik je zapretio odmazdom.

„Odgovorni će odgovarati u vreme i na način koji mi izaberemo“, dodao je Džo Bajden, koji je napad osudio kao „podli i potpuno nepravedan“. Američki predsednik odao je počast palim vojnicima.

Napad na američku bazu na granici Sirije i Jordana smatra se za najveći napad na američke položaje od napada na Ain al-Asada. Američki senator Džon Kornin je na društvenoj mreži X, nekada Tviter, već pozvao na napad na Teheran.

Podsetimo, usred eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, Vašington je u oktobru mesecu 2023. godine poslao 101. vazdušno desantnu diviziju ”Vrišteći orlovi” (101st Airborne Division – Air Assault “Screaming Eagles”), koja je borbeno najspremnija jedinica armije Sjedinjenih Država, upravo u Jordan.

Na početku izraelsko-palestinskog sukoba, u oktobru 2023. godine, zabeleženi su ozbiljni incidenti u Amanu, u Jordanu, gde su demonstranti tada upali u kompleks izraelske ambasade kako bi izrazili svoj gnev nakon napada u kojem je ubijeno na stotine ljudi u bolnici u palestinskom gradu Gazi.

Demonstranti su zaobišli barikadu snaga bezbednosti i krenuli prema prostorijama ambasade. Snage bezbednosti su tada upotrebile suzavac da ih rasteraju. U Jordanu je Ministarstvo spoljnih poslova tada izdalo saopštenje u kojem osuđuje bombardovanje sporne bolnice u Gazi.

lokacija tower 22
lokacija tower 22

Jordanski kralj Abdulah Drugi i njegova vladajuća svita, su bliski saveznici SAD dok među radničkom klasom postoji određena podrška Palestini. Tower 22 (Oblast 55) nalazi se odmah pored granice sa Sirijom i Irakom odakle se napad i dogodio.

Ranije danas, militantne grupe koje podržava Iran, koje deluju pod imenom Islamski otpor u Iraku, preuzele su odgovornost napade na tri baze u kojima su smeštene američke snage u Siriji. Tanf, Šadadi i Rukban. Tanf i Rukban su u blizini granice sa Jordanom.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version