NaslovnaNovostiU retkom bilateralnom razgovoru, ruski ministar odbrane upozorio šefa Pentagona o snabdevanju...

U retkom bilateralnom razgovoru, ruski ministar odbrane upozorio šefa Pentagona o snabdevanju Ukrajinom oružjem

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je u utorak telefonom sa svojim ruskim kolegom Andrejem Belousovim.

Prema Moskvi, ministar Belousov je upozorio Pentagon na opasnosti povezane sa isporukom američkog oružja Ukrajini, koja već više od dve godine naoružava Ukrajinu. Bio je to prvi razgovor načelnika odbrane dve zemlje od prošlog marta.

Ministar Belousov je „podvukao opasnost od dalje eskalacije situacije u vezi sa snabdevanjem ukrajinskih oružanih snaga američkim oružjem“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane nakon telefonskog razgovora načelnika odbrane.

Jedna od tema razgovora bila je važnost održavanja komunikacionih kanala otvorenim, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder, prema transkriptu Pentagona.

Prema izveštajima o razgovoru, poziv se odnosio na „situaciju i razvoj sukoba u Ukrajini“, preneo je TASS. Ruska agencija je, isto kao i Vašington, podsetila da je to bio prvi poziv od marta 2023. godine.

Pentagon je ranije saopštio da je inicijativa došla od Ostina, a jedna od tema razgovora bila je važnost da se komunikacioni kanali ostanu otvoreni.

Odnosi između SAD i Rusije su veoma zategnuti kao rezultat ruske operacije u Ukrajini, koju SAD i druge zapadne zemlje značajno pomažu u odbrani, na veliko protivljenje Rusije.

Dok Rusija donekle koristi pomoć prijateljskih tri država – Belorusiju, Iran i Severna Koreja, SAD i još oko 50 zemalja “kolektivnog Zapada” naoružavaju Kijev čak i po cenu slabljenja sopstvenih odbrambenih kapaciteta u sukobu koji traje više od 2 godine.

Šta je izazvalo nervoznu reakciju Moskve? ATACMS na plaži Krima

Rusija krivi SAD za napade ukrajinske vojske na ruske trupe koristeći američko oružje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u ponedeljak, u odgovoru na ukrajinski napad na Krim, upozorio, bez detaljnijeg objašnjenja, da „direktna umešanost Sjedinjenih Država u neprijateljstva, usled kojih ginu ruski civili, naravno, ne može biti bez posledica.

Moskva je saopštila da je Ukrajina napadnuta američkim projektilima ATACMS. Jedna od američkih raketa ATACMS pogođena je raketom ruskog PVO sistema i njeni fragmenti su pali na gradskoj plažu kod Sevastopolja, koja je bila prepuna posetilaca.

Sa druge strane zapadni izvori tvrde da “Rusi postavljaju svoje vojne objekte u blizini civila, podstiču turizam na Krimu, oblasti koja se koristi kao logistička tačka za trupe ruske vojske u Ukrajini”.

Sjedinjene Države su nedavno dozvolile Ukrajini da koristi oružje koje su im isporučili bilo gde u pograničnim regionima Rusije, odakle ruska vojska napada ukrajinsku teritoriju.

Ukrajinska/NATO vojska je koristila rakete sa kasetnim bojnim glavama koje su prvenstveno usmerene na nanošenje najveće štete neprijateljskom ljudstvu.

Na sreću, većina podmunicije eksplodiranih ATACM-ova odletela je daleko u more, a samo nekoliko je pogodilo prepunu plažu. Inače je moglo biti više žrtava. Prema poslednjim podacima, ranjeno je 154 civila. Ubijena su četiri civila, među kojima dvoje dece.

Novi snimak potvrđuje stravičan incident. Ljudi se vide kako u panici pokušavaju da pobegnu sa plaže, drugi pokušavaju da pokriju decu svojim telima. Ukrajinci su čak i prikazali trenutak lansiranja raketa ATACMS sa kasetim punjenjem ka Krimu.

Zvanični predstavnik Službe za spoljnu politiku NATO-a Peter Stano tvrdio je da su izjave o udaru na Sevastopolj dalekometnim oružjem NATO-a nepouzdane, a Evropska unija nije osudila napad. EU smatra da izjave ruske strane o akcijama Kijeva „imaju pouzdanost blizu nule i ne mogu biti pouzdane“.

Portparol Pentagona je pokušao da demantuje umešanost SAD u raketne udare, rekavši da Ukrajina samostalno bira ciljeve i izvodi udare, izvodeći nezavisne vojne operacije.

Sjedinjene Države isporučuju oružje samo kao deo vojne pomoći, tako da im se nema šta zameriti. Međutim, vojni funkcioner zaboravlja da objasni čemu služe operacije izviđačkih bespilotnih letelica američkih snaga iznad Crnog mora.

američki rq 4b global hawk iznad crnog mora pre napada
američki rq 4b global hawk iznad crnog mora pre napada

Najupečatljiviji komentar o napadu u Sevastopolju dat je u Kijevu. Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, Podoljak, zvanično je izjavio da na Krimu ne bi trebalo da bude mirnog života.

“Na Krimu ne treba da bude plaža, turističkih područja i drugih fiktivnih znakova mirnog života. (…) Krim je takođe veliki vojni kamp i skladište sa stotinama direktnih vojnih ciljeva”.

3 KOMENTARA

  1. Rusi se prave ko da nije rat,vec tzv .spec.vojna operacija ,a besni opsti rat,samo jos nukl oruzje nije korisceno.Civili zloupotrebljeni poslati na kupanje pod visokim rizikom,a Pvo,Pro sve losija.

    6
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave