NaslovnaNovostiNATO menja Stoltenberga nakon deset godina: Mark Rute 14. generalni sekretar Alijanse...

NATO menja Stoltenberga nakon deset godina: Mark Rute 14. generalni sekretar Alijanse stupa na dužnost 1. oktobra

Ambasadori NATO-a jednoglasno su izabrali Marka Rutea za novog generalnog sekretara Alijanse. Odluka je doneta na zatvorenom sastanku održanom u Briselu. Rute, koji je ranije bio premijer Holandije, naslediće Jensa Stoltenberga, koji je na čelu organizacije već deset godina, od 2014. godine.

Šefu holandske vlade Marku Ruteu zvanično je odobreno mesto generalnog sekretara NATO-a, a na dužnost će stupiti od 1. oktobra, kada prestaje mandat aktuelnom generalnom sekretaru.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a
Odlezeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Ruteovo imenovanje postalo je formalnost nakon što je njegov jedini rival za ovu funkciju, rumunski predsednik Klaus Johanis, prošle nedelje najavio da će povući svoju kandidaturu, u nedostatku dovoljne podrške, primećuje Rojters.

Budimpešta je takođe povukla svoj veto na imenovanje Marka Rutea za generalnog sekretara NATO-a.

„Gospodin Rute će preuzeti funkciju generalnog sekretara od 1. oktobra, kada gospodinu Stoltenbergu ističe mandat posle deset godina na čelu Alijanse“, dodaje se u tekstu koji su dogovorili ambasadori NATO država.

Mark Rute ima veliko političko iskustvo i smatra se jednim od najuticajnijih evropskih lidera. Tokom premijerskog mandata aktivno je učestvovao u međunarodnoj politici i etablirao se kao bespogovorna pristalica transatlantske saradnje.

Nakon što je prošle godine izrazio interesovanje za ovu funkciju, Rute je ranije dobio podršku nekih ključnih članica Alijanse, pre svega i prvenstveno SAD, ali i ostalih poput Velike Britanije, Francuske i Nemačke.

Njegovo imenovanje za generalnog sekretara NATO-a pozdravile su članice NATO-a, koje se nadaju da će videti veće jedinstvo i delotvornost u organizaciji pod njegovim vođstvom.

Stoltenberg je rekao da toplo pozdravlja imenovanje Rutea za njegovog naslednika. „Mark je pravi transatlantik, snažan lider i agregator konsenzusa. Znam da ostavljam NATO u dobrim rukama“, izjavio je on.

Rute, koji će napustiti političku scenu u svojoj zemlji posle skoro 14 godina kao premijer, snažan je kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina i nepokolebljiv saveznik Ukrajine, dakle potpuno prikladan za novu funkciju.

On će se suočiti sa izazovom da obezbedi stalnu savezničku podršku Kijevu, paralelno izbegavajući uvlačenje NATO-a u direktan rat sa Rusijom.

rute i putin
rute i putin

Rute kao budući generalni sekretar “moraće da se suoči” sa nečim čime trenutni američki rukovodioci plaše svoje sledbenike već mesecima kroz svoje medije: mogućim povratkom Donalda Trampa „opasnog NATO-skeptika” u Belu kuću posle američkih predsedničkih izbora u novembru.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave