Naslovna Novosti Drugi ukrajinski ATACMS napad na Krim za 2 dana: Pogođena istorijska ruska...

Drugi ukrajinski ATACMS napad na Krim za 2 dana: Pogođena istorijska ruska svemirska stanica NIP-16

5
drugi ukrajinski atacms napad na krim za 2 dana pogođena istorijska ruska svemirska stanica nip 16
drugi ukrajinski atacms napad na krim za 2 dana pogođena istorijska ruska svemirska stanica nip 16
google news

Ukrajinci su u subotu napali stanicu za svemirske komunikacije NIP-16 u Vitinu na Krimu.

Napad na dotičnu stanicu bio je jedan od dva napada ukrajinske vojske na poluostrvo Krim tokom vikenda.

Drugi je bio smrtonosni napad na gradsku plažu u Sevastopolju u kojem su povređene stotine Rusa i poginule 4 osobe, uključujući dvoje dece.

Pogodak ruske svemirske stanice

U oba ukrajinska napada, Kijev je koristio američke balističke rakete ATACMS, koje imaju domet od 300 kilometara i lansiraju se iz višestrukih lansera HIMARS ili M270. To potvrđuju ruski i ukrajinski izvori.

Prvi napad koji su izveli Ukrajinci bio je na svemirsku komunikacionu stanicu, u suštini objekat koji je Moskva koristila za svoje svemirske operacije. U ovoj infrastrukturi nalazi se oko 20 radarskih „tanjira” i nešto antena.

U noći 24. juna ukrajinske snage su udarile na ruski centar kosmičkih komunikacija. Lokalni mediji javili su da su se u selu Vitino, koje se nalazi u blizini Jevpatorije, čule jake eksplozije. Kasnije su satelitski snimci objavljeni, otkrivajući neke tragove požara unutar kompleksa svemirskih komunikacija.

Satelitski snimci potvrđuju da je ruski objekat zaista napadnut, ali niska rezolucija fotografija ne dozvoljava nam da procenimo tačan stepen pričinjene štete.

Kao što vidite, 24. juna postoji crna tačka na otvorenom prostoru objekta, kao i pored niza od 8 radarskih antena.

Američki stručnjaci portala Drajv sugerišu da ako su Ukrajinci koristili kasetne verzije raketa ATACMS, onda su obližnji ruski radari zaista mogli biti oštećeni napadom.

Kasetne rakete sadrže gomile podmunicije, koja se raspršuje po ciljnom području, oštećujući više ciljeva odjednom. Isto je zabeleženo u smrtonosnom napadu na prepunu gradsku plažu Sevastopolja.

Zapadno ukrajinski izvori navode da video snimci postavljeni na internet pokazuju veliki požar koji je izbio na ruskoj svemirskoj stanici ubrzo nakon ukrajinskog napada. Relevantno odeljenje NASA-e potvrdilo je požare na licu mesta.

Što se tiče same instalacije, da vas obavestimo da je u pitanju 40. individualni komandno-merni niz. Zvanično, ova stanica je deo Centra za ispitivanje i upravljanje kosmičkih sistema Titov Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Baza je stvorena tokom Hladnog rata sa krajnjom svrhom praćenja ruskih svemirskih lansiranja.

Razvijena je da komunicira sa svemirskim sondama 1960-ih i 70-ih godina, ali navodno može da komunicira i sa modernim špijunskim satelitima Lotus-C i GLONASS navigacionim satelitima, koji su ekvivalenti američkim GPS satelitima.

Od 2014. godine Rusi su unapredili infrastrukturu i sada je navodno koriste kao stanicu visokog upozorenja za balističke rakete ispaljene iz pravca Bliskog istoka, Afrike i jugozapadne Azije.

Istovremeno, Forbs napominje da je NIP-16 teška meta

Zbog toga Ukrajina pokušava da uništi ovaj objekat, piše Forbs, uz napomenu da su „dva puta od decembra ukrajinske snage lansirale rakete na neprocenjivu svemirsku bazu“.

Ovaj cilj je nesumnjivo naučno važan. Međutim, kako tvrdi Forbs pravdajući Kijev, “NIP-16 je takođe legitimna vojna meta jer njegovi predajnici mogu da šalju i primaju signale satelitima za nadzor, komunikaciju i navigaciju, uključujući svemirske letelice Liana i GLONASS”.

„Sateliti GLONASS pomažu u vođenju najmoćnije ruske avijacione municije – jedrećih bombi KAB.

Sateliti Lotus-S, koji su deo izviđačkog sistema Liana, otkrivaju elektromagnetno zračenje vojnih ciljeva, na primer, pomorskih brodova, i određuju njihovu lokaciju.

„Njegove radio antene, generatori i kontrole su raspoređeni u dva velika kampusa. Najvidljivija oprema – stare antene – su čvrste konstrukcije.

Prema rečima ruskog istoričara Anatolija Zaka, graditelji NIP-16 su sakupili komponente sa starih železničkih mostova, trupa povučenih podmornica i rotirajući mehanizam sa povučenog bojnog broda“, navodi se u članku.

Dakle, Ukrajini će možda trebati još mnogo udara da bi se ozbiljno oštetio objekat, a kamoli uništili ovu bazu. Pored toga, uništavanje NIP-16 neće ni u kom slučaju eliminisati sposobnost Rusije da održava komunikaciju sa svojim satelitima, već će je samo ograničiti, pošto Rusi imaju druge svemirske baze, dok nijedna nije tako blizu linije fronta u Ukrajini.

SAD su komentarisale udar na plažu u Sevastopolju

Portparol Pentagona je za RIA Novosti rekao da plaža u Sevastopolju nije bila meta raketnog udara koji je izvela Ukrajina. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska samostalno bira svoje ciljeve za napade.

Sagovornik agencije odbio je da komentariše izveštaje da su u granatiranju korišćene američke operativno-taktičke rakete ATACMS i predložio da se ovo pitanje preusmeri ukrajinskim vlastima.

Portparol Pentagona je rekao da su ocenili da je ruska protivvazdušna raketa presrela ukrajinsku raketu usmerenu na vojni cilj na Krimu. Šrapneli presretnute rakete pali su na plažu i ranili civile.

„Plaža nije bila predviđena meta“, naglasio je portparol.

Prema ruskoj verziji, 23. juna u 12.15 po moskovskom vremenu, na Sevastopolj je izvršen namesni teroristički napad od pet američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS sa kasetnim bojevim glavama. Ruski sistem protivvazdušne odbrane presreo je četiri projektila, ali je peta eksplodirala u vazduhu, izazvavši brojne civilne žrtve.

Prema poslednjim podacima, u napadu su povređene 153 osobe, od kojih je 79 hospitalizovano, među kojima 27 dece. Četiri osobe su poginule, među kojima dvoje dece.

5 KOMENTARA

  1. Kalo im je potpuno jasno kako stoji njihova stvar na frontu, sada pokusavaju da ratnu psihozu prenesu na gradjane Rusije ocajni se nadajuci da ce to uzdrmati Putina i rusku vojsku. Nista nisu naucili iz istorije, iskreno zalim sve te zrtve, ali tu se kuje buducnost ili kraj ljudskog roda!

    26
    11
  2. Супер. Уништили свемирску станицу. Кад не могу војне мете, дај бар нешто овако звучно. Да будуће европско и америчко топовско месо мисли како ето, Украинци напредују.

    15
    8
  3. Ово није Руска већ Америчка свемирска станица. Немогуће је да нешто што је Руско буде уништено

    3
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version