Naslovna Novosti Američka raketa ATACMS sa kasetnom bojevom glavom eksplodirala iznad prepune plaže u...

Američka raketa ATACMS sa kasetnom bojevom glavom eksplodirala iznad prepune plaže u Sevastopolju

7
američka raketa atacms sa kasetnom bojevom glavom eksplodirala iznad prepune plaže u sevastopolju
američka raketa atacms sa kasetnom bojevom glavom eksplodirala iznad prepune plaže u sevastopolju
google news

Oružane snage Ukrajine i NATO izvele su 24. juna raketni napad na grad Sevastopolj na Krimu. Prema zvaničnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su ukupno četiri rakete ATACMS američke proizvodnje.

„Kao rezultat udara sistema PVO u poslednjoj deonici, peta je skrenula sa putanje leta. Njena bojeva glava je eksplodirala u vazduhu iznad teritorije grada.”

Američke rakete su nosile kasetne bojeve glave, što za Ruse znači da su došle sa ciljem da nanesu maksimalnu štetu ljudskim ciljevima. Usled eksplozije poslednjeg projektila iznad prepune plaže u Sevastopolju, došlo je do velikih gubitaka među civilima.

Prema poslednjim podacima, poginulo je pet civila, među kojima troje dece.

Ukupno je ranjeno najmanje 124 civila, uključujući 27 dece. Petoro ranjene dece je u teškom stanju, lekari se bore za život.

Izvođenjem napada je koordinirao NATO. RQ-4B Global Hawk izviđačka bespilotna letelica američkog ratnog vazduhoplovstva delovala je iznad Crnog mora južno od poluostrva Krim, koordinirajući raketni napad.

Ministarstvo odbrane Rusije komentarisalo je napad:

„Sve misije leta na taktičke rakete ATACMS proizvedene u Sjedinjenim Državama određuju američki stručnjaci na osnovu podataka koje je obezbedila obaveštajna služba SAD. Dakle, Vašington, koji je snabdevao Ukrajinu ovim oružjem, kao i kijevski režim, sa čije teritorije je izvršen ovaj udar, pre svega je odgovoran za namerni raketni napad na civile Sevastopolja. Takvi postupci neće ostati bez odgovora.”

Danas 23. juna je verski praznik u Rusiji. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova smatra da je Ukrajina namerno izabrala Dan Svete Trojice za početak napada. Prema njenim rečima, Moskva će tražiti reakciju međunarodne zajednice na granatiranje Sevastopolja od strane kijevskog režima.

    U Sevastopolju je 24. jun nakon napada proglašen danom žalosti. Informacije o žrtvama i poginulima se još razjašnjavaju.

    Otvoren perimetar za udare Kijeva oružjem proizvedenim u SAD

    SAD su rekle Ukrajini da mogu da koriste oružje koje isporučuju Amerikanci da pogode sve ruske snage koje napadaju preko granice — ne samo one u oblasti u blizini Harkova, preneo je juče Politiko.

    Ukrajina može da koristi oružje koje isporučuje SAD da pogodi ruske snage koje napadaju ukrajinske trupe bilo gde duž granice unutar Rusije, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini oblasti Harkov, saopštio je Pentagon.

    Prošlog meseca, američki predsednik Džo Bajden prećutno je ovlastio Kijev da ispaljuje oružje koje je isporučilo SAD na vojne ciljeve unutar ruske teritorije. Međutim, zvaničnici su tada rekli da se Bajdenova odluka odnosi samo na mete unutar Rusije u blizini granice sa Harkovskom oblašću u istočnoj Ukrajini.

    Portparol američkog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Patrik Rajder, rekao je novinarima da, iako nema promene politike, ukrajinska upotreba oružja protiv ruskih trupa nije ograničena na rusku stranu u blizini Harkova.

    atacms 1
    atacms 1

    Promena formulacije — za koju zvaničnici insistiraju da nije promena politike, prema njihovom Politiku — dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su SAD tiho dale Kijevu zeleno svetlo za udar unutar Rusije kao odgovor na prekogranični napad na oblast Harkova.

    Tada su američki zvaničnici naglasili da je ta politika, između ostalih ograničenja, ograničena na region Harkova. Ukrajinske snage su od tada upotrebile američko oružje za napad unutar Rusije, napadajući ciljeve u gradu Belgorodu.

    Međutim, ukrajinski i mnogi evropski i američki zvaničnici su vršili pritisak na SAD da još više olabave ograničenja, dozvoljavajući Ukrajini da udari bilo gde u Rusiji.

    „Ovde se ne radi o geografiji. Ovo je zdrav razum. Ako Rusija napadne ili se sprema da napadne Ukrajinu sa njene teritorije, jedino logično je dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je napadaju preko granice“, rekao je portparol Bele kuće.

    „Sposobnost da se može uzvratiti vatra kada se na njih puca je zaista ono na šta je fokusirana ova politika (…) pošto vidimo kako ruske snage otvaraju vatru duž granice, sposobnost Ukrajine da uzvrati vatru na te kopnene snage koristeći američke municije“, primetio je Rajder. „To je samoodbrana , tako da ima smisla da to mogu da urade“, dodao je on.

    Rajderovi komentari odražavaju izjave koje je ranije ove nedelje dao Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost. „Ovo nije stvar geografije. To je pitanje zdravog razuma“, rekao je Džejk Saliven u svojoj izjavi za PBS.

    „Ako Rusija napada ili se sprema da napadne sa svoje teritorije u Ukrajini, logično je dozvoliti Ukrajini da uzvrati udarac snagama koje je napadaju sa druge strane granice“, rekao je on.

    atacms 7
    atacms 7

    Salivan je dodao da bi Ukrajina takođe mogla da koristi sisteme protivvazdušne odbrane za otvaranje vatre na ruske avione koji lete u ruskom vazdušnom prostoru ako se spremaju da otvore vatru unutar ukrajinskog vazdušnog prostora.

    Linije fronta u Ukrajini su se generalno malo pomerile od kraja 2022, uprkos desetinama hiljada mrtvih ovog nemilosrdnog rata, najkrvavijeg u Evropi od Drugog svetskog rata.

    Nakon početnih prividnih uspeha Ukrajine, kada su ukrajinske snage odbile rusku ofanzivu u Kijevu i ponovo zauzele teritoriju u prvoj rundi rata, velika ukrajinska kontraofanziva korišćenjem zapadnih tenkova koji su joj dostavljeni prošle godine završila se katastrofalnim porazom.

    Ruske snage i dalje kontrolišu oko petinu Ukrajine i ponovo napreduju, iako sporo, melju korak po korak. Više od dve godine nisu vođeni mirovni pregovori između dve strane.

    7 KOMENTARA

    1. Padaju krhotine oborene rakete i rakete koja ju je pogodila. Nikakav napad na civilne ciljeve nije u pitanju.

    2. Bice ovoga sve vise,Krim blizu fronta,nije cudo sto Crnomorska flota pobegla.Jedino SAD ,sa satelitima verovatno znaju gde su brodovi,daju koordinate Ukrima.

    3. Rat prelazi u brutalnu fazu,gadja ko sta stigne.Rusi do sad nisu zauzeli Casov jar,Vovcansk od jesenas,zimus,kako da dobiju rat,ti gradici odma blizu Rusije.Ko slusa paranovinare i kvaziexperte ,sa jedne tv,mi ko laici mislili samo Harkov sto nije pao,mislili Harkov stotine km,od Ruske granice,on blizu 40km?Ispade svi lazovi,niko tacno nezna sta se desava.

      3
      2
      • Rusi osvajaju mic po mic pronalazeci slabe tacke odbrane, a vidi se da si strucnjak koji se razume u materiju, sta mislis kako se eatuje na frintu id 1000km na juris? Rusi napreduju u jednom delu 10km a ukrainci ih opkoke i sateu. Strucnjace sto god Rusi osvoje ostataj Ruskih linija mora da prati i isoravlja liniju. Sto se tice Harkova tu nece biti direktnog napada opkolice grad iskljucice vidu i struju i za par meseci kapitulacija.

        2
        1
    4. Rat ce se pre ili kasnije zavrsiti na ovaj ili onaj nacin,a zrtava je uvek previse.ali ovaj rat ce napraviti dugorocne probleme.ko zna gde sve zavrsava oruzje poslato ukrajini….a ovaj napad na sevastopolj je verovatno odgovor za posete koreji i vijetnamu,sve u svemu svet polako ali sigurno tone u neizvesnost…..

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version