Naslovna Novosti Danska: Ukrajinci kod nas neće moći da nastave obuku na lovcima F-16...

Danska: Ukrajinci kod nas neće moći da nastave obuku na lovcima F-16 nakon 2024

8
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim norveškim kolegom Bjornom Arildom Gramom da Ukrajinci više neće moći da nastave obuku na lovcima F-16 u Danskoj nakon 2024. godine, prenose zapadne agencije.

Poulsen je rekao da Danska “neće moći da nastavi obuku ukrajinskih pilota posle 2024. godine” , kada će dansko vazduhoplovstvo preći na lovce F-35, jer će se za ove letelice koristiti vazduhoplovna baza Skridstrup, u kojoj se Ukrajinci sada školuju.

Zvaničnik je najavio da će do kraja programa obuke „oko 20” ukrajinskih pilota završiti obuku na F-16.

On je napomenuo da će njegova zemlja nastaviti da doprinosi obuci ukrajinskih pilota, ali u drugim zemljama.

„Danas ukrajinski piloti takođe treniraju u Rumuniji, ali još nije odlučeno da li će se Danska pridružiti ovom procesu i, ako jeste, kako“, objasnio je Poulsen.

Danska je zajedno sa Holandijom predvodila „međunarodnu koaliciju” u kojoj se ukrajinski piloti obučavaju na borbenim avionima F-16.

Danska radi „punim kapacitetom“ da isporuči ovog leta prva 4 lovačka aviona F-16 od 19 obećanih Ukrajini.

Pre samo nakoliko dana, Oleksandra Ustinova, šef ukrajinskog parlamentarnog odbora specijalizovanog za naoružanje i municiju, optužila je Sjedinjene Države da izmišljaju „izgovore“ za neosposobljavanje dovoljno ukrajinskih pilota za borbene avione F-16.

Istovremeno, Ustinova je navela da se do danas samo osam ukrajinskih pilota obučava u Tusonu u Arizoni, a još dvanaest u vazduhoplovnoj bazi u Danskoj.

f 16
f 16

Treći program obuke u Rumuniji još nije počeo. Prema rečima Ustinove, Kijev je tražio od Vašingtona da stavi na raspolaganje još najmanje deset mesta u programima obuke, ali je ovaj zahtev odbijen.

Takođe, portparol američkog Ministarstva odbrane (DoD) je naveo da ukrajinski piloti imaju poteškoća sa znanjem engleskog jezika i rasporedom letenja, rekavši da je „napredak obuke na F-16 prilično loš“.

Ukrajinski F-16

Nakon što je izgubila veliki broj svojih aviona, Ukrajina je tražila moderni lovac sa Zapada. Mnoge zapadne zemlje su bile u procesu zamene svojih F-16 sa takođe američkim lovcima pete generacije F-35.

Još u maju 2023. godine međunarodna koalicija iz Velike Britanije Britanije, Holandije, Belgije i Danske objavila je nameru da snabde kijevski režim sa nekoliko desetina F-16 i obuče ukrajinske pilote, radi povećanja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva u aktuelnom sukobu.

Ovaj proces je pri kraju i navodno se očekuje da će se lovci F-16 Fighting Falcon pojaviti na nebu Ukrajine do kraja leta ove godine.

Danska je ponudila svoje avione za obuku. Rumunija je ponudila da bude domaćin budućeg centra za obuku. Jedan broj ukrajinskih pilota počeo je obuku u Danskoj i SAD. 17. avgusta 2023. SAD su odobrile transfer F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu nakon što su ukrajinski piloti završili obuku.

Dve zemlje će navodno donirati Ukrajini do 61 lovac F-16 AM/BM Block 15 MLU, za ukupno 85 aparata F-16 koji su obećani Ukrajini. Ovi avioni se prema najnovjijim obećanjima očekuju na ukrajinskom nebu do kraja leta 2024. godine.

kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16
f 16

Standard Block 15 Mid-Life Update (MLU) je dao mogućnost otprilike analognu onoj kod aviona F-16C/D Block 50/52, sa poboljšanim sistemom detekcije prijatelj-neprijatelj, radiom i radarom i mogućnošću nošenja naprednijih projektila koji mogu da dejstvuju izvan vizuelnog dometa (AIM- 120).

Šef vojne avijacije Ukrajine je nedavno ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

U međuvremenu, Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju ove lovce. HIMARS i M270 ciljaju rusku PVO, posebno sisteme S-300, S-400 i aerodrome sa parkiranim ruskim avionima.

Sa druge strane ni Rusija ne čeka razvoj događaja skrštenih ruku pa je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski izjavio da Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu. Rusi su kao odgovor, takođe krenuli u lov na HIMARS i M270 lansere ATACMS raketa.

Na sve to, Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

8 KOMENTARA

  1. Moraju da kupe F35 iako im ne trebaju. Nesmeju da prave evropske avione pa se zato ovako zezaju, kao naš precednik kad odjedno “donese odluku”. Kad mu dođe premijer ( Toni Bler ) onda stoji u stavu “mirno”, jer smotra kratko traje.

  2. Ma dobro,sve je to smešno…”Ukrajina tražila MODERNE zapadne avione…”, gde reč “moderne” služi za glorifikovanje američkih starih kanti; lepo piše da su nakon projektovanih 8.000 sati vožnje oni za otpad,ali naravno, sve zapadno vazali moraju da glorifikuju pa i ako je dotično sadržaj iz wc školjke, ko što je gotovo sve sa Zapada.

  3. Ma dobro,sve je to smešno…”Ukrajina tražila MODERNE zapadne avione…”, gde reč “moderne” služi za glorifikovanje američkih starih kanti; lepo piše da su nakon projektovanih 8.000 sati vožnje oni za otpad,ali naravno, sve zapadno vazali moraju da glorifikuju pa i ako je dotično sadržaj iz wc školjke, ko što je gotovo sve sa Zapada.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version