Naslovna Novosti Kijev otpužio SAD da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota: Nećemo imati ljude...

Kijev otpužio SAD da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota: Nećemo imati ljude za lovce F-16

4
kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16
kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16
google news

SAD „namerno odlažu” obuku ukrajinskih pilota F-16, tvrdi Ukrajina, zbog čega neće imati dovoljno obučenih pilota do kraja godine, objavio je 18. juna britansko glasilo Tajms.

Oleksandra Ustinova, šef ukrajinskog parlamentarnog odbora specijalizovanog za naoružanje i municiju, optužila je Sjedinjene Države da izmišljaju „izgovore“ za neosposobljavanje dovoljno ukrajinskih pilota za borbene avione F-16.

Prema rečima Ustinove, „Do sada ćemo mi [Ukrajina] imati manje obučenih pilota nego lovačkih aviona“.

Tajms je objavio i da se „samo osam ukrajinskih pilota” trenutno obučava u Tusonu u Arizoni.

Britansko glasilo je izvestilo, citirajući Ustiovu, da „politička odluka Vašingtona šteti operacijama protiv Rusije“.

Epopeja oko isporuke F-16 lovaca iz zemalja NATO-a, uključujući Belgiju, Dansku, Holandiju i Norvešku, idalje traje, a nabrojane zemlje su ranije obećale da će prebaciti više od 60 F-16 u Ukrajinu. Najavljivani pa odlagani nekoliko puta, više se ni ne spominje okvirni period već se tvrdi da Kijev lovce očekuje kasnije ove godine. Takođe, tačna količina lovaca je upitna.

Istovremeno, Ustinova je navela da se do danas samo osam ukrajinskih pilota obučava u Tusonu u Arizoni, a još dvanaest u vazduhoplovnoj bazi u Danskoj.

Treći program obuke u Rumuniji još nije počeo. Prema rečima Ustinove, Kijev je tražio od Vašingtona da stavi na raspolaganje još najmanje deset mesta u programima obuke, ali je ovaj zahtev odbijen.

ukrajinsko vazduhoplovstvo lovci f 16 biće smešteni u podzemnim skloništima u ukrajini

Takođe, portparol američkog Ministarstva odbrane (DoD) je naveo da ukrajinski piloti imaju poteškoća sa znanjem engleskog jezika i rasporedom letenja, rekavši da je „napredak obuke na F-16 prilično loš“.

Ustinova je takve izjave okarakterisala kao „smešne“, dodajući da „to nisu argumenti, to su izgovori i stalno ih iznova smišljaju“. Podsetimo, dosadašnja praksa je da dva kvalifikovana pilota opslužuju jedan lovac F-16.

Šef vojne avijacije Ukrajine je nedavno ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

U međuvremenu, Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju ove lovce. HIMARS i M270 ciljaju rusku PVO, posebno sisteme S-300, S-400 i aerodrome sa parkiranim ruskim avionima.

Sa druge strane ni Rusija ne čeka razvoj događaja skrštenih ruku pa je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski izjavio da Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu. Rusi su kao odgovor, takođe krenuli u lov na HIMARS i M270 lansere ATACMS raketa.

Na sve to, Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

4 KOMENTARA

  1. Malo su se zaneli sa obecanjima za F-16 navikli da ratuju sa zemljama bez PVO i kvalitetnih avionaizgleda su se osvestili da ne salju avione protiv momaka u haljinama i papucama.

    103

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version