Naslovna Novosti Novi noćni napadi Moskve nad Ukrajinom sve do granice sa Poljskom: Kijev...

Novi noćni napadi Moskve nad Ukrajinom sve do granice sa Poljskom: Kijev oborio sve rakete Kalibar

6
lansiranje rakete kalibar
lansiranje rakete kalibar
google news

Tokom noći u subotu, 22.06.2024, ruske trupe su izvele brojne udare na ciljeve na teritoriji koju kontrolišu kijevske vlasti. Korišćeno je nekoliko vrsta oružja, uključujući dronove kamikaze i krstareće rakete.

Tako je, kao rezultat napada na ciljeve u gradu Strij (Lavovska oblast), oštećena energetska instalacija Ukrajine. Takođe, na teritoriji Lavovske oblasti uništeno je nekoliko skladišta vojne opreme koju su ukrajinskoj strani dale zapadne države.

Serija eksplozija zabeležena je i u Viničkoj oblasti, gde su gađani vojni logistički objekti koji pripadaju Oružanim snagama Ukrajine.

Neke od raketa koje su nastavile let u pravcu Hmeljničke oblasti prošle su i kroz Viničku oblast. Prema nezvaničnim informacijama, u tom području su gađani ciljevi u vezi sa delovanjem protivvazdušnih raketnih sistema. Pre svega se radilo o radaru protivvazdušnog odbrambenog kompleksa.

Tokom noći prijavljeno je i nekoliko eksplozija u Volinskoj oblasti, gde su pogođena skladišta u oblasti Lucka. Ruski izvori tvrde da je, po svoj prilici, reč o skladištima naoružanja koje je režim u Kijevu dobio od zemalja članica NATO.

Takođe, prijavljeno je nekoliko dolazaka ruskih raketa i dronova u Ivano-Frankovsku oblast, gde su pogođeni objekti PVO i vojna logistika.

Niz eksplozija se čuo i u Dnjepropetrovskoj, Odeskoj i Harkovskoj oblasti.

Ruska vojska je navodno koristila, između ostalog, krstareće rakete Kalibar, što znači da su ratni brodovi korišćeni za uništavanje zadatih ciljeva.

Noćne napade ruskih trupa 22. juna potvrdili su i predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine. Prema njihovim rečima, ruski okupatori su koristili rakete lasnirane vazdušno, morski i kopneno, kao i jurišne dronove.

Prema tvrdnji ukrajinske strane, ukupno je korišćeno 16 projektila i 13 dronova, i to:

  • 10 krstarećih raketa H-101/H-555, lansiranih od strane strateških bombardera Tu-95MS iz regiona Saratov;
  • 3 krstareće rakete Iskander-M, lansirane sa Krimskog poluostrva;
  • 4 krstareće rakete Kalibar, lansirane iz Crnog mora;
  • 13 jurišnih dronova Šahed-131/136 (Geran), lansiranih iz Primorsko-Ahtarske oblasti Krasnodarske teritorije i iz Balaklave (Krim).

Prema tvrdnji ukrajinske strane, a kao rezultat njihovih uspešnih vazdušnih borbi uništeno je 25 vazdušnih ciljeva i to:

  • 7 krstarećih raketa H-101/H-555;
  • krstareću raketu Iskander-M;
  • 4 krstareće rakete Kalibar;
  • 13 jurišnih dronova Šahed-131/136.

Prema rečima ukrajinskih vojnih zvaničnika, u odbijanju ruskih napada učestvovali su lovački aparati, protivvazdušne raketne jedinice, mobilne grupe i oprema za elektronsko ratovanje iz sastava Oružanih snaga Ukrajine.

“Presretnuti” Kalibar udario u energetsku instalaciju u Lavovskoj oblasti:

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibar obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,6 metara.

kalibar raketa u letu
kalibar raketa u letu

Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

Rusi akumuliraju Kalibre

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, od početka 2024. godine, Rusi su upotrebili više od 400 projektila za uništavanje različitih ciljeva širom Ukrajine, od kojih su samo njih nekoliko bile rakete Kalibar. 

Kao što smo već pisali, zanimljivo je da se tokom ruskih napada poslednjih meseci više malte ne i nisu koristile krstareće rakete mornaričkog baziranja „Kalibar“ lansirane iz Crnog i Kaspijskog mora.

Neaktivnost borbenih brodova ruske Crnomorske flote, koji se duže zadržavaju u lukama zbog pretnje ukrajinskih pomorskih dronova, nije opravdan razlog za ovo.

Poznato je da su ruski brodovi lansirali krstareće rakete Kalibar direktno iz baza za stalno razmeštanje bez potrebe da izađu na more.

Istovremeno, Rusija ima najmanje četiri podmornice u Crnom moru sposobne da lansiraju rakete ovog tipa, a da ne mogu biti ni detektovane, a kamoli pogođene ukrajinskim površinskim pomorskim bespilotnim letelicama.

Takođe, ruska strana ima još četiri raketne platforme „Kalibar“ u Kaspijskom moru, nedodirljive, a koje su u prošlosti bez problema pogađale ciljeve na ukrajinskoj teritoriji.

Kalibar lansiran iz podmornice

Stoga, ruski zvaničnici možda razmatraju drugačiju strategiju u vezi sa krstarećim raketama na moru.

Nije isključeno da se oni akumuliraju kako bi se stvorile zalihe neophodne za veliku ofanzivu ruske armije, koja će po svemu sudeći biti pokrenuta uskoro.

Rusija u dometu Ukrajine trenutno ima devet nosača raketa, površinskih i podmorničkih, napunjenih projektilima „Kalibar“, sa ukupno do 50 raketa.

6 KOMENTARA

  1. Ukrajna ne postale tampon zona 2 sveta.

    Ona ulazio u pun sastav ruske federacije bez naoruzanja i bez perspective osim one koju če zacrtati Rus.

    To se desilo sa srbskim zemljama van srbije gde Niko u evropi nije zeleo ulazak te srbije kolektivno sa svojim ljudstom celokupnim.

    Tedencija se okreče i mislim da Biden gura evropu u ruskim rukama svesno ili nesvesno a povratka tu vise nema jer je vag a prevagala davne 2014.

  2. Где је ту Руска авијација? Рекоше да имају контролу над ваздушним простором над Украјином. Где су Су-57, Су-35 Су-34 Су-30 ѕм? Кад они лете?
    Контрола над ваздушним простором се не остварује ударима пројектила већ авијацијом

  3. Koliko je SSSR bio prava i moćna država,najbolje pokazuje ovaj rat u Ukrajini.U Crnoj Gori padne jedan dalekovod ( vjerovatno nekoliko stubova dalekovoda ) i odmah nema struje cijela Albanija,Crna Gora,Dalmacija i neki od gradova u Bosni.Rusi već 2 godine intenzivno bombarduju Ukrajinska elektro postrojenja, termo elektrane,hidro elektrane i velike trafo stanice i Ukrajinci za vrlo kratko vrijeme obnavljaju struju preko drugih dalekovoda i trafo stanica,a cijela mreža elektro privrede i sve centrale za proizvodnju struje su nasleđeni od vremena SSSR i zajedničke države.Ovo samo pokazuje koliko se vodilo računa o proizvodnji struje i umrežavanju i povezivanju cijelog sistema…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version