NaslovnaNovostiPutinov poklon Kimu: Satelitska tehnologija koja omogućava njegovim raketama da gađaju američke...

Putinov poklon Kimu: Satelitska tehnologija koja omogućava njegovim raketama da gađaju američke baze

Mnogi zapadni mediji ovih dana opsednuti su posetom ruskog lidera Pjongjangu. Tako se pronela priča da deo ruske delegacije koja je posetila Severnu Koreju, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom, ima specijalnu misiju, navodno protiv SAD.

Reč je o nizu zvaničnika, uključujući i ministre ruske vlade.

Poznato je da su u Pjongjang leteli ministar odbrane Andrej Belusov, šef Roskosmosa Jurij Borisov, ministar saobraćaja Roman Starovoit, guverner Primorja Oleg Kozemjako i drugi.

O sastavu ruske delegacije se aktivno raspravlja u zapadnim medijima već treći dan

Prisustvo u delegaciji ruskog ministra odbrane i šefa Roskosmosa u SAD i zemljama EU tumači se isključivo kao „Rusija se sprema da primi vojne proizvode iz Severne Koreje, a zauzvrat obezbeđuje kosmičke (satelitske) tehnologije, koje će omogućiti raketama Severne Koreje sa nuklearnim bojevim glavama da budu precizno usmerene na američke vojne baze i na teritoriju SAD“.

Američki državni sekretar Blinken je već izjavio da će Vašington „uložiti sve napore da spreči saradnju Moskve i Pjongjanga na vojnom planu”.

Takođe, Francuska je iznenada bila zabrinuta zbog posete ruskog predsednika zajedno sa njegovom velikom delegacijom Severnoj Koreji. Ali zašto tako iznenada?

Ruski eksperti su podsetili na Makronovu inicijativu da u Ukrajinu pošalje „vojne trenere”.

Podsetimo se da je u početku francuski predsednik govorio o punom vojnom korpusu koji bi mogao da bude stacioniran u Ukrajini, na primer, u Odesi.

S obzirom na to da su francuski „treneri” već „razotkriveni” tokom borbi u Ukrajini, stručnjaci u Francuskoj kažu da bi Severna Koreja mogla da povuče sličan potez da regrutuje „vojne trenere” nasuprot Makronovim pozicijama i nekim liderima zemalja NATO-a.

Uopšteno govoreći, rasprava o državnoj poseti ruskog predsednika Severnoj Koreji izazvala je značajnu zabrinutost na Zapadu.

Mitovi, nagađanja, preuveličane slike „osovine zla“ širile su se stranicama novina i časopisa i talasima velikih zapadnih medija. Štaviše, svi imaju istu poruku: kako im je dozvoljeno da sarađuju?

Međutim, Rusija i Severna Koreja dokazuju da ih nije briga šta misli Zapad, navodi se u članku.

“Severna Koreja će Rusiji poslati toliko municije koliko cela Evropa zajedno Ukrajini”

Zapadni i južnokorejski stručnjaci veruju da je poslednjih meseci iz Severne Koreje u Rusiju prebačeno više od 2,5 miliona komada municije i druge opreme za upotrebu u ratu u Ukrajini.

severnokorejski kn 09
severnokorejski kn 09

Američki istraživački centar Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) “otkrio je” kako se municija prebacuje iz severnokorejskih luka u ruske i kako završava na prvim linijama fronta.

Konkretno, uz pomoć satelita, Amerikanci su primetili pojačano kretanje čamaca između priobalnog grada i luke Najin u Severnoj Koreji i ruskih luka Dunaj i Vostočni. Veruje se da su ova putovanja brodova do sada rezultirala prenosom više od 2,5 miliona artiljerijskih granata i druge municije.

Naravno, ova informacija još jednom dokazuje koliko se produbila vojna saradnja između severnokorejskog i ruskog ministarstva odbrane u vreme kada je rusko-ukrajinski rat u kritičnoj fazi, navode zapadni izvori među kojima preko 50 zemalja naoružava Kijev od februara 2022. godine.

Putin spomenuo SAD i NATO u kontekstu vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom

Lideri Rusije i Severne Koreje Vladimir Putin i Kim Džong Un potpisali su u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu. Prema rečima ruskog predsednika, dokument će postati fundamentalni i činiće osnovu odnosa dve zemlje dugi niz godina.

Kako navode ruski izvori vesti, pojava novog sporazuma uzrokovana je promenama geopolitičke situacije i kvalitativnim promenama u odnosima Moskve i Pjongjanga u poslednje vreme.

To bi trebalo da donese veću stabilnost severoistočnoj Aziji. Putin je dodao da Ruska Federacija ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom.

kim sa ćerkom pregleda fabriku u kojoj se proizvode komponente za raketne sisteme; januar 2024
kim sa ćerkom pregleda fabriku u kojoj se proizvode komponente za raketne sisteme; januar 2024

Takođe, u kontekstu potpisivanja sporazuma sa Pjongjangom, Putin je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o snabdevanju sistema visokopreciznog naoružanja i aviona za napade na Rusiju.

“Skrećem vam pažnju na izjave Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F-16 i drugog visokotehnološkog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju.

Zapravo, to više nisu samo izjave, to se već dešava. A sve ovo je grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih međunarodnih obaveza. S tim u vezi, Ruska Federacija ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje sa DNRK u skladu sa danas potpisanim dokumentom”, rekao je šef Kremlja.

2 KOMENTARA

 1. Zapad sada zivi od prodaje oruzja posebno SAD a sto proizvode manje I skuplje njihov problem a sve bi da kontrolisu Ali I’m sada bas ne ide dobro

  95
  1
 2. Zapad se ponaša kao da je jedini na svetu. Čak sam i ubeđen da su i sami svesni da to što rade nije u redu ali ipak idu protiv samih sebe.
  Čuj ovo,
  “Američki državni sekretar Blinken je već izjavio da će Vašington „uložiti sve napore da spreči saradnju Moskve i Pjongjanga na vojnom planu””
  Pa ko ste uopšte vi da sprečite nekoga da sarađuje? Dokle oni misle da mogu ići? Kakva je ova arogantnost?

  149
  2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave