NaslovnaNovostiU Rusiji gori novo skladište nafte dok ukrajinske snage upadaju u vatrene...

U Rusiji gori novo skladište nafte dok ukrajinske snage upadaju u vatrene džepove na frontu u Donbasu

Zaraćene strane u Ukrajini razmenjuju udare u pozadinskim regionima usred teških borbi na frontu. Dok ukrajinska vojska napada Rostov, Ruska vojska održava blagu dominaciju i u vazduhu i na zemlji na frontu.

Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa udarima dronovima po teritoriji Rusije. Oko podneva 18. juna, u pograničnoj Belgorodskoj oblasti presretnuta su najmanje tri ukrajinska drona. Udari Kijeva će se sigurno nastaviti.

Noću je pokrenut još jedan udar dronom, a ovoga puta bespilotna letelica je stigla do cilja. Oružane snage Ukrajine napale su luku Azov u ​​ruskoj Rostovskoj oblasti. Usled udara zapalile su se cisterne sa naftnim derivatima. Prema preliminarnim izveštajima, nema žrtava ali požar je veliki.

U međuvremenu, Oružane snage Ukrajine nastavljaju pokušaje kontranapada u oblasti Harkova. Ukrajinska vojska je morala da rasporedi velike rezerve u dva pravca gde su Rusi dobili uporišta u Vovčansku i kod Lipca. Tamošnje linije fronta raspaljene su teškim sukobima.

Ukrajinske snage nastavljaju kontranapade severno od Lipcija u pokušaju da probiju rusku odbranu na periferiji sela Glibokoje, povećavajući intenzitet preciznih napada.

Nastavljaju se teške borbe u Vovčansku, gde je grupa ukrajinskih vojnika blokirana u višespratnicama u centru, a ruska u fabrici. Ujutro 18. juna, ruski vojnici su pokrenuli nove pokušaje prodora u južni deo grada, gde je ukrajinska vojska akumulirala glavne rezerve.

Istovremeno, Oružane snage Ukrajine pokušavaju kontranapade u cilju odbijanja ruskih snaga sa položaja na teritoriji spomenute lokalne fabrike agregata u centru grada. Snimci iz grada potvrđuju rusku prisutnost nad objektom. Do sada su ukrajinski kontranapadi doveli do rastućih gubitaka, ali bez ikakvih konkretnih dobitaka na terenu.

Oružane snage Ukrajine, kako se navodi, pojačavaju intenzitet operacija u oblasti Harkova, raspoređujući jedinice prvog ešalona. Obe strane izveštavaju o velikim neprijateljskim rezervama spremnim da uđu u bitke u pograničnom regionu.

Na Kupjanskom pravcu ruska armija nastavlja ofanzivna dejstva kod Sinkovke, zapadno od Ivanovke i Kotljarovke. Prijavljeno je izvesno rusko napredovanje zapadno od Krahmalnog.

Na pravcu Krasnog Limana, Oružane snage Rusije su proširile zonu svoje kontrole i napredovale ka Terni. Oružane snage Ukrajine povukle su se na periferiju grada.

Linije fronta su počele da se pomeraju i u pravcu Severska. Kao rezultat nedavnog ruskog napredovanja zapadno od sela Razdolovka, ukrajinska grupacija u naselju našla se u džepu vatre.

Ruske snage su navodno uspele da opkole selo iz jugozapadnog pravca, potiskujući ukrajinsku vojsku preko reke Bahmutke. Sukobi su u toku na području lokalne železničke stanice.

Tokom proteklog dana, ruske snage su navodno napredovale oko 600 metara i uništile još nekoliko ukrajinskih uporišta u toj oblasti. Istovremeno, ruska ofanziva je u toku na istočnom krilu, dok se selo opkoljava na jugu.

Prema ruskim izvorima vesti, njihova vojska takođe napreduje ka zapadu u oblasti naselja Vjemka koje se nalazi severoistočno od Razdolovke.

Rusi nastavljaju ofanzivu na različitim linijama fronta u oblasti Avdijevke. Novi dobici su zabeleženi u oblasti naselja Sokol i Evgenovka, gde su ruske snage tokom proteklog dana preuzele kontrolu nad prostorima od oko 3 kvadratna kilometra na njihovim severoistočnim obodima.

Ruska armija ubrzano širi svoj mostobran u blizini strateški važnog ukrajinskog uporišta u selu Progres koje obezbeđuje kontrolu nad raznim putevima u toj oblasti.

Na jugu, ruske snage su napredovale istočno od Karlovog rezervoara i pojačale juriš na selo Jasnobrodovka. Kako javljaju ruski izvori, ukrajinski garnizon u naselju je trenutno u ruskim kleštima.

Na tom području trenutno se vodi žestoka borba sa tenkovima na obe strane. Ovde ruska ofanziva ukazuje na nastavak širenja mostobrana oko Karlovskog rezervoara, koji njihove trupe drže, uprkos pokušajima ukrajinskih oružanih snaga da zaustave napredovanje.

Za stabilizaciju situacije u ovom pravcu, ukrajinska vojska i Nacionalna garda su izdvojile oko dve brigade. Međutim, prema poslednjim podacima, dolazak ovih snaga nije doneo očekivani rezultat.

U pravcu južnog Ugledara stvoren je još jedan džep u kojem ruska vatra udara ukrajinsku vojsku. Ukrajinski vojni izvori alarmiraju da je situacija veoma teška severno od sela Vladimirovka koje se nalazi istočno od Ugledara.

Ukrajinska vojna komanda navodno ne odobrava evakuaciju vojnika koji su opkoljeni sa severnog, istočnog i južnog pravca i gađani ruskom artiljerijom i teškim bombama. Ukrajinski oficiri ne odustaju i nastavljaju da šalju vojnike u borbe na tom području.

Linije fronta u drugim pravcima u oblastima Donbasa, Zaporožja i Hersona navodno se nisu suočile sa značajnijim promenama, ali se intenzitet borbi ni tamo ne smanjuje.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave