NaslovnaNovostiRuskim trupama ostalo 7 km da preseku glavni put snabdevanja Kijeva u...

Ruskim trupama ostalo 7 km da preseku glavni put snabdevanja Kijeva u Donbasu dok utvrđuju svoj u Donjecku

Jurišne jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju napredovanje i širenje zone kontrole oko Očeretina u Donbasu. Oni napreduju, uključujući i severozapadno od ovog naselja urbanog tipa, gde su na putu da zauzmu selo Novoaleksandrovku u Donjecku.

U akcijama Rusa postoji strateški smisao. Oni će preseći glavni put snabdevanja ukrajinskih trupa u regionu, piše nemački novinar i analitičar Julian Ropke u svom članku za izdanje Bild.

ruskim trupama ostalo 7 km da preseku glavni put snabdevanja kijeva u donbasu
ruskim trupama ostalo 7 km da preseku glavni put snabdevanja kijeva u donbasu

Oružane snage Rusije žele da stignu do autoputa H-32 (nekada T0504), koji ovaj stručnjak naziva „putem života“. Ide od Konstantinovke do Pokrovska, odakle se otvara put do Dnjepra. Sada je ovo glavni put snabdevanja grupe Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Časov Jar, napominje analitičar.

Ropke je primetio da su napadačke grupe Rusa trebale samo da savladaju (prepešače) oko 7 km do važne raskrsnice u jaruzi Zajači Jar da bi presekle navedeni put. Pred jurišnim odredima Oružanih snaga Rusije postoji samo jedna prepreka – utvrđeni rajon Oružanih snaga Ukrajine u selu Vozdviženka i okolini.

Ako ukrajinske trupe izgube priliku da koriste autoput H-32 (T0504), onda će imati druge puteve snabdevanja, ali oni nisu tako zgodni (dve trake asfaltnog puta u svakom pravcu) kao pomenuti „put života“, zaključio je nemački autor.

Podsećamo, ukrajinski stručnjaci portala DeepState potvrđuju metodično napredovanje ruskih snaga na Pokrovskom i pravcu Časov Jara.

Rusi brane autoput Marijupolj-Donjeck sa utvrđenjima: „Niko nam ih neće uzeti nazad“

Ruske trupe počele su da grade nova utvrđenja duž autoputa Mariupolj-Donjeck u blizini raskrsnice koja vodi ka selu Hranitne, javili su ukrajinski mediji. Kako nas obaveštava kijevska odbrambena stranica, ovo mesto je od strateškog značaja za Rusiju jer se koristi kao čvorište za snabdevanje vojnika na frontu.

Kao što smo vas nedavno obavestili, Rusija je poslala najmanje jedan PVO sistem S-500 Prometej u region Krima da zaštiti različite ciljeve, ali uglavnom Kerčki most (poznat i kao Krimski most).

rusi brane autoput marijupolj donjeck sa utvrdenjima
rusi brane autoput marijupolj donjeck sa utvrdenjima

Sada i prema rečima Petrosa Andriučenka, savetnika gradonačelnika Marijupolja, „naselje Hranitne se pretvara u glavni logistički put za ruske snage, jer preko ovog sela Rusi snabdevaju snage na linijama fronta od Volnovake do Uglendara, Kurahovo i Donjeck. U tu svrhu koriste lokalne puteve i obližnje železničke mostove“, objasnio je Ukrajinac.

On je pojasnio da su 2 mosta u velikoj meri pomogla Rusima da transportuju zalihe iz ruskog grada Rostova do fronta ukrajinskog ratišta, kao što možete videti na mapi iznad koju je obezbedio ukrajinski Difens ekspres.

„Dokumentovali smo logističke rute koje Rusi koriste i identifikovali najkritičniji most koji koriste za transport zaliha. Možda će uskoro nestati sa mape? Bilo bi jako dobro. To bi im veoma otežalo situaciju, jer bi morali da pređu razdaljinu od 70 kilometara da bi prevezli zalihe, razdaljinu za koju bi oklopnom konvoju trebalo oko 10 sati. Takođe, sve bismo videli iz Mariupolja“, objasnio je Ukrajinac.

Andriučenko je, kao što takođe primećujete, nagovestio da bi možda ukrajinsko vazduhoplovstvo pogodilo dotični kritični most koji Rusi koriste u regionu Donjeck-Mariupolj kao transportno čvorište, što Rusi čini nam se već očekuju.

Da se ​​ne bi ponovile ruske greške iz prve polovine rata, Moskva mora da zaštiti ove kritične puteve i mostove dodatnim sredstvima, uglavnom sistemima protivvazdušne odbrane koji mogu efikasno da odbiju napade savremenih zapadnih krstarećih raketa (kao što je Storm Shadow).

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave