NaslovnaNovostiKonačna deklaracija sa švajcarskog samita o miru u Ukrajini nije ubedila sve...

Konačna deklaracija sa švajcarskog samita o miru u Ukrajini nije ubedila sve učesnike

Konačnu deklaraciju sa švajcarskog samita o miru u Ukrajini odobrilo je samo 80 od 93 države učesnice, prema listi koju su u nedelju objavili švajcarski domaćini.

Među onima koji su odbili da potpišu dokument su zemlje globalnog juga, uključujući Saudijsku Arabiju, Tajland, Indiju, Meksiko, Južnu Afriku, Brazil i Indoneziju, kao i Jermeniju.

Nisu potpisali ni Jermenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan.

Istovremeno, saopštenje su potpisale Srbija, Mađarska, Slovačka, Argentina, Turska i Gruzija. Sastanku su prisustvovali ukupno predstavnici 92 od 160 pozvanih država. Drugog dana samita, potpredsednica SAD Kamala Haris i nemački kancelar Olaf Šolc napustili su samit. Američki predsednik Bajden nije se ni pojavio na samitu.

Odbijanje određenog broja zemalja da potpišu završni dokument naglašava nedostatak interesovanja za zapadne predloge. Zemlje globalnog juga, kao što su Indija, Meksiko i Brazil, imaju svoje jedinstvene spoljnopolitičke prioritete i pristupe rešavanju sukoba, što se ogleda u njihovoj odluci da ne potpišu saopštenje.

mirovni samit u svajcarskoj
mirovni samit u svajcarskoj

Mirovna konferencija za Ukrajinu, organizovana je na zahtev Kijeva i na koju Rusija nije bila ni pozvana, održana je u subotu i nedelju u švajcarskom letovalištu Burgenštok.

Tekst deklaracije sa samita mira za Ukrajinu u organizaciji Švajcarske

Tekst, koji je podržalo 86 posto od oko 93 učesnika, takođe reafirmiše „principe suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta svih država, uključujući Ukrajinu“.

„Smatramo da je za postizanje mira potrebno učešće svih strana i dijalog između svih strana. Zbog toga smo odlučili da ubuduće preduzimamo konkretne mere u gore navedenim oblastima, uz povećanu posvećenost predstavnika sve stranke“, dodaje se u dokumentu.

On takođe naglašava da „sigurnost hrane ne sme biti militarizovana ni pod kojim okolnostima“, u kontekstu u kojem je sukob u Ukrajini, jednog od glavnih izvoznika žitarica u svetu, imala dramatične reperkusije na snabdevanje, kao i zaustavljanje ruskog izvoza đubriva.

Konačno, saopštenje poziva na oslobađanje svih ratnih zarobljenika, kao i „nezakonito deportovane ukrajinske dece“.

Očekuje se da konačnu deklaraciju neće potpisati svi učesnici, već više zbog formulacije, a ne izostanka podrške, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer, u pokušaju da ublaži konkretan čin.

„Zato nisam previše zabrinut ako svi sada ne potpišu“, dodala je austrijski kancelar.

Akcioni plan nakon samita u Švajcarskoj biće saopšten Rusiji

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da će akcioni plan usvojen posle samita u Švajcarskoj biti poslat Rusiji pre druge konferencije, objavila je publikacija Ukrajinska pravda.

Zelenski je istakao potrebu za zajedničkom odlukom o tome šta pravi mir znači za globalnu zajednicu i kako se on može postići na trajan i održiv način.

zelenski volodimir
zelenski volodimir

„Rusija sada nije ovde. Moramo zajedno da odlučimo šta pravi mir znači za svet i kako se on može postići na istinski trajni način, za nas je osnova“, rekao je Zelenski.

Prema rečima ukrajinskog lidera, akcioni plan mora da bude usaglašen od svih strana i da bude transparentan za ljude. Tek tada će biti predstavljen ruskoj strani. Zelenski je naglasio da je to neophodno kako bi na drugom mirovnom samitu učesnici mogli da zabeleže stvarni kraj neprijateljstava.

13 KOMENTARA

  1. Hoćete da se bavite veštačkom inteligencijom?
    Samo pogledajte raspale NATO botine u komentarima, za početak.

    6
    2
  2. Ok, a jel’ ovo vazi i za Srbiju ili opet idemo sa dvostrukim arsinima?!
    Samo da se napomene – vec vise od 5.000 ubijenih i nestalih Srba od kraja rata 1999.godine (i “nadzora” NATO), pored kojih je proterano vise od 270.000 ljudi (plus nasilna promena vlasnistva nad imovinom za oko 120.000 ljudi) – sve % gore po Srbe nego po Ukrajince, a mi kao nismo u ratu!

    12
    3
      • Naravno da idemo dvostrukim aršinima. Gledamo širu sliku.
        Doći će dan kada ćemo povratiti suverenitet nad Kosmetom.
        Nažalost, to će morati da bude urađeno vojno.
        Zato mi moramo da nastavimo naoružanje Vojske Srbije.
        I zato mi moramo da iskoristimo potencijal iskopavanja litijuma i proizvodnju baterija u Srbiji.
        Albanci su našli naftu i gas koje će ekspoatisati i ako mi ne budemo eksploatisali litiju Albanci će nas vojno pregaziti i okupirati uz podršku terorističke NATO organizacije.
        Tada će taj isti litijum kopati Srbi golim rukama isto kao deca u Africi…

        3
        6
  3. Ova licemerna konstatacija o nepovredivosti granica ,Srbija je trebala da iskoristi i uneredi se na obraz svih zapadnih lidera i da im saopsti da su obicne licemerne dzukele i sve uzurpirane dolare od Rusije koje poklanja Ukraini, isto tako treba i oni da plate nama za najgnusnije zlocine koje su pocinili nad nasim narodom i drzavi.

    11
    3
    • Bato, sami smo krivi. Dok nas oni ubijaju, mi im šaljemo poljupce. A govorili smo “da se nikada ne zaboravi”. I šta sad, ko je nama kriv?

      11
      3
      • Ко је говорио “да се не заборави”? Политичари? Па они свашта знају да кажу за дневно политичке потребе. Јуче “да се не заборави”, а данас “мора да се живи даље”. А сутра? Кој ги знаје.

        10
        2
    • Приморани на компромис. Нисмо ми векики као Кина или Индија, па да можемо одбити без последица. Нешто би нам напакостили. А ово не значи ништа. Мртво слово на папиру. Није вредно ризика.

      7
      4
        • Хвала бато. Лајковао бих ти коментар, али не могу. Никоме. Нешто неће. Админе, ако можеш, уради нешто. Врло ретко ми прихвати лајк. Можда је проблем код мене, али не верујем. Све друго ради.

          4
          1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave