Naslovna Novosti Prvi put u duboko na istoku Crnog mora: Američki špijunski dron MQ-4C...

Prvi put u duboko na istoku Crnog mora: Američki špijunski dron MQ-4C skenirao obale poluostrva Krim

4
mq 4c triton
mq 4c triton
google news

Izvori za praćenje avijacije na društvenim mrežama javili su da je 14.06.2024. izviđački dron MQ-4C Triton koji pripada američkoj mornarici prvi put poleteo duboko u neutralne vode Crnog mora.

Američki dron, registarskog broja 169659 i radio pozivnog znaka BLKCAT6, poleteo je iz vazdušne baze Sigonela na italijanskom ostrvu Sicilija. Pojavio se iznad Crnog mora sa teritorije Bugarske, južno od Burgasa.

Putanja američkog drona bila je relativno simetrična, napravilo je nekoliko prolaza sa zapada na istok kroz polovinu Crnog mora. Oblik kretanja zabeležen na mapama za praćenje ukazuje da je dron američke mornarice skenirao obale poluostrva Krim.

Treba napomenuti da je dron bio vidljiv na radarima samo na krajevima rute, dok je ostalo vreme leteo, verovatno, sa isključenim transponderom.

mq 4c iznad crnog mora 14 jun
mq 4c iznad crnog mora 14 jun

Prema dostupnim podacima iz otvorenih izvora, dva američka bespilotna letelica MQ-4C Triton dovezena su sa Floride (SAD) u avio-bazu Sigonela u Italiji u martu-aprilu 2024. godine, o čemu smo tada pisali.

Prva bespilotna letelica ovog tipa, sa registracionim brojem 169659 stigla je 30. marta, a druga, sa brojem 169660, 19. aprila.

Do sada su dva drona letela gotovo isključivo iznad Sredozemnog mora, u blizini obala Libije i Sirije.

Samo jednom, 29.04.2024, dron sa registracionim brojem 169659 (isti kao i juče prisutan u regionu) prošao je nešto iznad Crnog mora, blizu bugarske obale, u onome što se može smatrati sličnim letom ali na većoj udaljenosti od Krima. Tada smo pisali da je prethodio velikom napadu ATACMS raketama na Krim.

Dron MQ-4C Triton opširnije

Izviđački dron velikog dometa MQ-4C Triton je nastavak razvoja već nadaleko poznatog američkog drona RQ-4B Global Hawk. Može se smatrati mornaričkom verzijom bespilotne letelice Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

MQ-4C Triton je daljinski upravljani dron na bazi aviona.

Kreiran da deluje na velikim visinama, a koristi se za pomorske patrole i druge uloge nadzora. Veliki domet Tritona znači da može da ostane u vazduhu duže od tradicionalnog aviona sa pilotom unutra.

Platforma Triton razvija mornarica Sjedinjenih Američkih Država još od 2008. Ona se zasniva na elementima Global Hawk bespilotne letelice, sa pojačanjima na trupu letelice i krilu.

U vazduhu može da ostane više od 30 sati, na visinama do 17.000 metara i pri brzinama do 610 kilometara na sat. MQ-4C Triton može da pregleda do sedam miliona kvadratnih kilometara površine dnevno. Domet drona iznosi impresivnih 15.000 km, a brzina kojom obavlja nadzor je 600 km/h.

Dron koristi režim obrnutog sintetičkog otvora, zahvaljujući kome radar može da identifikuje mete u svim vremenskim uslovima.

Pored toga, u stanju je da prepozna i klasifikuje mete bez učešća operatera. Dron koristi moderne sisteme za pilotiranje, tako da operateri ne moraju da mu daju direktne komande leta. Dovoljno je navesti područje leta, brzinu, visinu i cilj.

Takođe ima sisteme za odmrzavanje i zaštitu od groma, koji mu omogućavaju da se spusti kroz slojeve oblaka i dobije bliži pogled na brodove i druge ciljeve na moru.

mq 4c triton
mq 4c triton

Za razliku od RQ-4B Global Hawk, MQ-4C Triton je dizajniran sa mogućnošću snažnog pada visine, što mu omogućava da izdrži grad i udare raznim vrstama ptica.

Na malim visinama, MQ-4C Triton je sposoban da koristi Raytheon MTS-B multispektralni infracrveni i elektrooptički sistem, koji takođe koriste bespilotne letelice MQ-9 Reaper i uključuje laser i daljinomer sa automatskim praćenjem ciljeva koje detektuje glavni radar. Optički sistem može da prenosi video u realnom vremenu na zemlju.

Raspon krila bespilotne letelice – 39,9 m, dužina – 14,5 m, maksimalna težina pri poletanju – 14628 kg, unutrašnja masa tereta – 1252 kg, masa korisnog tereta na spoljašnjem teretu – 1089 kg.

4 KOMENTARA

  1. Zamislite da je VRS imala mogućnost da obara BL iznad, npr. Jadranskog mora, 92-95. Bi li ili ne bi oborili ili bi barem pokušali oboriti? Eto Rusi i ne pokušavaju.

    7
    1
  2. Treba ih odmah obarati ako nisu u americkim teritorijalnim vodama a ne tako daleko od sad zato ih huti i ne pitaju za nista vec obaraju to treba i rusi da rade. Pitai bi njih da im neko posalju tako oko njihove obale dali bi ga oborili bilo bi phone kvario se od rakete

    18
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version