Naslovna Novosti Neočekivani gost: Američki špijunski dron MQ-4C Triton prvi put raspoređen u Mediteran

Neočekivani gost: Američki špijunski dron MQ-4C Triton prvi put raspoređen u Mediteran

2
mq 4c triton
mq 4c triton
google news

Kako prenosi itamilradar, ujutro 30.03.2024, oko 10:00 po srednjeevropskom vremenu, neobičan gost sleteo je u vazdušnu bazu Sigonela na italijanskom ostrvu Siciliji.

Po prvi put špijunska bespilotna letelica Northrop Grumman MQ-4C Triton koja pripada američkim mornaričkim snagama stigla je u područje Sredozemnog mora.

mq 4c u mediteranu
mq 4c u mediteranu

Američki dron, registarskog broja 169659, dovezen je u Italiju iz vazdušne baze Mejport u SAD, odakle je poletela pre dan u 19:30 po srednjeevropskom vremenu.

Vazdušna baza Sigonela već ima druge tipove bespilotnih letelica koje pripadaju SAD (Global Hawk and Reaper) i NATO (Fenix).

MQ-4C Triton je jedina bespilotna letelica američke mornarice dugog leta na velikim visinama. Dron je namenjen za izvođenje ISR (obaveštajno, osmatranje, izviđanje) i operacija ciljanja.

Američka mornarica je već dobila pet dronova MQ-4C, od kojih je poslednji isporučen prošlog juna. U septembru 2023. dron Northrop Grumman MQ-4C Triton dostigao je nivo Inicijalne operativne sposobnosti (IOC) sa američkom mornaricom.

U pitanju je prvo raspoređivanje drona MQ-4C u Mediteranu, a narednih dana će se videti gde će biti angažovan i pre svega da li će obavljati slične misije kao što trenutno obavljaju dronovi Global Hawk raspoređeni na Siciliji.

Ukoliko se sagleda prethodno iskustvno, onda je sasvim sigurno da će američka izviđačka bespilotna letelica MQ-4C Triton biti dovedena u područje Crnog mora, gde često deluju svi tipovi dronova koji se nalaze u vazduhoplovnoj bazi Sigonela, neposredno pre napada ukrajisnkih raketa i dronova po ruskim metama.

Takođe, još jedna moguća destinacija za bespilotnu letelicu biće istočno Sredozemno more, u zoni izraelsko-palestinskog sukoba. MQ-4C Triton je izajnirana za prikupljanje informacija, nadzora i obaveštajnih podataka.

MQ-4C Triton je daljinski upravljani dron na bazi aviona. Kreiran da deluje na velikim visinama, a koristi se za pomorske patrole i druge uloge nadzora. Veliki domet Tritona znači da može da ostane u vazduhu duže od tradicionalnog aviona sa pilotom unutra.

MQ-4C Triton se može smatrati mornaričkom verzijom bespilotne letelice Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Platforma Triton razvija mornarica Sjedinjenih Američkih Država još od 2008. Ona se zasniva na elementima Global Hawk bespilotne letelice, sa pojačanjima na trupu letelice i krilu. Takođe ima sisteme za odmrzavanje i zaštitu od groma, koji mu omogućavaju da se spusti kroz slojeve oblaka i dobije bliži pogled na brodove i druge ciljeve na moru.

Domet drona iznosi impresivnih 15.000 km, dok je maksimalna visina leta 50.000 stopa, a brzina kojom obavlja špijuniranje 600 km/h.

Raspon krila bespilotne letelice – 39,9 m, dužina – 14,5 m, maksimalna težina pri poletanju – 14628 kg, unutrašnja masa tereta – 1252 kg, masa korisnog tereta na spoljašnjem teretu – 1089 kg.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version