NaslovnaNovostiUkrajinske specijalne snage prvi put pogodile novu rusku stanicu za komunikaciju R-416GM...

Ukrajinske specijalne snage prvi put pogodile novu rusku stanicu za komunikaciju R-416GM Granit-M

Operateri ukrajinskih snaga za specijalne operacije upotrebili dronove za, kako tvrde, prvi pogodak po ruskoj komunikacionoj stanici R-416GM, koja se nalazi u oblasti Harkov.

Služba za štampu ukrajinskih Snaga za specijalne operacije (FOS) pohvalila se slikama iz ove misije i dodala da su operateri 3. puka snaga FOS identifikovali rusku digitalnu radio komunikacionu stanicu R-416GM „Granit-M“ u oblasti Harkova.

“Naši operateri su pogodili neprijateljsku metu jednom od najnovijih sredstava kojima raspolažu Specijalne snage. Usled precizne akcije uništena je stanica R-416GM”, saopštili su iz službe za štampu FOS-a, ne otkrivajući koji dron su koristili.

Operateri ukrajinskih snaga za specijalne operacije ističu da bi uništenje ovog postolja R-416GM „Granit-M” trebalo da „pokida komunikaciju između komandnog mesta i jedinica ruske vojske”.

Navodni sistem R-416GM koji vidite na snimku, a koji su snimili ukrajinski operateri FOS-a je prvi te vrste uništen tokom rusko-ukrajinskog sukoba. Ova vrsta vojne opreme počela je da ulazi u opremu ruskih oružanih snaga počev od 2018. godine.

Vojni analitičari ukrajinske publikacije Militarni analizirali su slike koje su objavile ukrajinske snage i tvrde da uništeni ruski sistem komunikacija pripada ruskoj grupi koja izvršava zadatke u oblasti Harkova na teritoriji Belgorodske oblasti.

Da izveštaji iz ukrajinskih medija budu još čudnije navode da s obzirom na specifičnosti njegove upotrebe i značaj aktivnosti operatera FOS-a, neki ukrajinski stručnjaci tvrde da je moguće da je napad na stanicu R-416GM „Granit-M“ izvršen sa teritorije Ruske Federacije.

Prekidanje u radu jednog R-416GM od stotine sličnih vozila koje su Rusi postavili duž linije fronta od 1000 kilometara, neće značajno poremetiti ruske komunikacije.

Međutim, ukoliko bi Ukrajinci uspeju da pronađu i unište stotine ovakvih radio-relejnih vozila, starijih R-142 i novih R-419L1, R-416GM mogli bi da počnu da zaglušuju i zbunjuju neke borbene jedinice odsecajući ih od vrha komade.

Ruska radio-relejna vozila su impresivni sistemi, piše američki Forbs. R-142, glavno rusko relejno vozilo, svojevremeno tokom Hladnog rata, činilo je čak pet odvojenih radija dugog dometa u jedan kamion GAZ-66 od 3,5 tona sa prostorom za do pet članova posade.

Kada je ruska industrija razvila noviji R-419L1 pre nekoliko godina, Rosoboroneksport, ruski gigant, pisao je njegove signale „kao jednake po kvalitetu digitalnim kablovskim i optičkim komunikacionim linijama“.

Na snimcima se vidi interfejs izviđačkog drona Shark, koji je obavljao misije praćenja i verifikacije ciljeva, kao i crvenu oznaku drona za napad.

Sudeći po istom interfejsu i obliku trupa, ukrajinski operateri su koristili jednu od modifikovanih verzija jurišnog drona RAM II da pogode komunikacionu stanicu.

Lutajuća municija Ram II ukratko

RAM II dron je ukrajinsko rešenje kada govorimo o lutajućoj municiji, a zasnovan je na jednoj od najpoznatijih ukrajinskih izviđačkih bespilotnih letelica „Leleka-100“ kompanije DEVIRO. Leleka je u službi od 2021. godine. Brzina ovog drona dostiže 120 km/h, a let traje do 2,5 sata.

ram ii ukrajinska lutajuca municija
ram ii ukrajinska lutajuca municija

RAM II UAV kombinuje iskustvo i tehnologije vodećih ukrajinskih preduzeća u proizvodnji bespilotnih letelica, naoružanja i eksplozivnih naprava, kao i komponenti i rešenja za bespilotne sisteme, tvrdi proizvođač ovog drona. Radijus borbe je do 30 km, a domet leta do 60 km. Let može trajati do 1 sat.

Izviđački dron Shark ukratko

U pitanju je takođe ukrajinski dron. Koristi se za nadzor i kontrolu vatre. Prvi let je zabeležen 2022. godine. Maksimalna brzina je 150 km/h, a operativni radijus je 60 km. Može da leti do 4 sata.

Prvi zvaničan snimak ove ukrajinske bespilotne letelice prikazan je u januaru 2023. godine, na kojem se vidi kako dron radi u sektoru Donjecka.

6 KOMENTARA

 1. Ovo vec postalo cirkus.Ukri unistili ovo,unistili ono.Zapad ispade preko Ukra omeksava Rusku Pvo,Radare ,brodove itd,ako se kasnije sami ne ukljuce u punom kapacitetu,plan verovatno postoji.Ceka se pogodan tajming,ko pred dan D, 44 gidine.Rusi ispali nesposobni skroz.Rat od 3 dana ,se pretvorio u totalan rat,fali samo nukl oruzje.

  7
  8
 2. Indikativno je da svaki, od strane Ukrajine, pogođeni sistem je bio nebranjen i “na izvol’te”. Imam osjećaj da ti nije slučajno. Neko sa ruske strane, očigledno, želi da određene mete budu pogođene. Možda osmatraju i otkrivaju frekvencije sistema za navođenje sredstava sa kojim su gađani ili je, po srijedi, nekakva samodestrukcija… Ko zna o čemu se tu radi. Sigurno je samo jedno da u ruskoj vojsci ne postoje amateri među oficirima koji bi ovako, na dlanu, izložili svoj život riziku.

  12
  1
  • Дечко ти си геније. Знаш ли ти колико треба да се таква опрема направи?

   1
   1
  • Питање је да ли су уништили прави радар или само макету, сетите се само како смо ми НАТО навлачили на лажне мете!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave