Naslovna Novosti U strahu od ukrajinskih pomorskih dronova, Rusi postavili barže kao barijere ispred...

U strahu od ukrajinskih pomorskih dronova, Rusi postavili barže kao barijere ispred Krimskog mosta

8
krimski most
krimski most
google news

Ruski izvori na društvenim mrežama izvestili su 13.06.2024. da je Krimski most zaštićen od napada ukrajinskih pomorskih dronova postavljanjem barijere od barži, preko Kerčkog moreuza, dakle iz pravca Crnog mora.

Nekoliko slika koje to potvrđuju objavljeno je na internetu.

u strahu od ukrajinskih pomorskih dronova rusi postavili barze kao barijere ispred krimskog mosta
barze kao barijere ispred krimskog mosta

Pretnja od napada pomorskih kamikaza dronova na Krimski most nije nestala, a ukrajinska strana je više puta najavljivala svoje namere da udari na most.

Kao jedno od rešenja, ruske vlasti su odlučile da pojačaju zaštitu cilja od strateškog značaja. U tu svrhu postavljeno je 17 barži u blizini lukova u plovnom području, koji štite most iz pravca Crnog mora.

„Glavni deo mosta, u zoni lukova, koji se proteže na udaljenosti od 4.811 metara (od ostrva Tuzla do poluostrva Kerč) zaštićen je barijerom od 17 barži, kako bi se sprečili napadi pomorskih dronova, izjavio je Colonelcassad na svom Telegram kanalu.

Treba napomenuti da je do sada ukrajinska strana dva puta napala Krimski most, nakon čega je to morao da bude restoran.

Kako je nedavno izjavio načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Kirilo Budanov, Krimski most je legitimna meta Oružanih snaga Ukrajine, pa će se napadi na njega sigurno nastaviti.

Zapadni stručnjaci tvrde da je za uspešan udar na Krimski most potrebno istovremeno napasti i iz vazduha i sa mora. Tako su izračunali njihovim saveznicima Ukrajincima da bi krstareće rakete trebalo da pogode palubu mosta, dok bi pomorske bespilotne letelice trebalo da gađaju njegove potporne stubove.

barze kao barijere ispred krimskog mosta
barze kao barijere ispred krimskog mosta

Ranije su zapadne obaveštajne službe zaključile da Rusija više ne koristi Krimski most za prenošenje vojne opreme i municije, već radije da to čini preko teritorija novoosvojenih regiona Ukrajine.

Međutim, Kirilo Budanov tvrdi da se prebacivanje osoblja preko Krimskog mosta nastavlja, pa je uporan da se on mora uništiti.

Podsetimo, iz ruskog FSB su još oktobra 2022. godine naveli da je organizator prvog napada na Krimski most Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, dakle njen načelnik Kirilo Budanov.

“Rušenje Krimskog mosta, na koji je Putin toliko „ponosan“, biće važan korak ka pobedi Ukrajine u sukobu sa Rusijom, pošto će glavni put snabdevanja ruske vojne grupe na Krimu biti presečen”, pisao je britanski tabloid The Sun.

Brajan Klark, viši saradnik na Hadson institutu i ​​direktor Centra za odbrambene koncepte i tehnologije, izjavio je da će Ukrajina moći da uništi most, ali samo ako bude imala „pravo oružje“.

Generalno, prema Klarkovim rečima, za napad na Krimski most, Ukrajini će biti potrebno američkih lovaca F-16, od 20 do 40 britanskih projektila Storm Shadow ili njihovih francuskih SCALP pandana i pomorski dronovi.

Sve ovo bi istovremeno trebalo da pogodi most, rakete po gornjim konstrukcijama, a besposadne kamikaza čamci trebali bi da udare u podnožju mosta. Kao rezultat toga, most mora da se sruši, tvrdi Klark.

Najviše branjeni most na svetu mogao bi da bude uništen višestrukim vazdušnim i morskim napadom u stilu ‘Velikog praska’, rekao je stručnjak.

Ranije je isti načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, Budanov, obećao da će uništiti Krimski most do kraja prve polovine ove godine. Dakle ako je verovati obećanjima Budanova to je sutra, 15. juna.

budanov
budanov

„Učinićemo to u prvoj polovini 2024. godine“, obećavao je visoki zvaničnik GUR-a i dodao da šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov već ima „većinu sredstava za postizanje ovog cilja“.

Bivši glavnokomandujući američkih snaga u Evropi, penzioner američki general Ben Hodžis, rekao je da bi “uništavanje mostobrana na Krimu bilo poniženje za Putina i da bi izazvalo ozbiljne probleme okupatorima”. On je uveren da će Ukrajinci pronaći potpuno neočekivan način da unište infrastrukturni objekat.

Komandant Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine viceadmiral Aleksij Neijpapa najavio je da će 2024. biti godina „urušavanja“ Krimskog mosta.

Sa svoje strane, vojni ekspert Oleg Zdanov ne sumnja da će Krimski most biti napadnut 2024. godine. “Da biste to uradili, potrebno je uništiti oslonac, bez kojeg će biti nemoguće obnoviti most. Ovo se može uraditi pomoću dronova ili projektila Storm Shadow, SCALP i ATACMS,” izjavio je svojevremeno Zdanov.

Takođe, Zelenski je u više navrata tražio od Berlina krstareći raketni sistem Taurus (rakete slične Storm Shadow/SCALP, ali sa nešto boljim karakteristikama), ali je Olaf Šolc do sada odbijao, uz obrazloženje da bi ovaj gest eskalirao sukob.

U februaru 2024. godine šefica za komunikacije Odbrambenih snaga južne Ukrajine, Natalija Humenjuk je rekla da Ruska Federacija priprema rezervni plan u slučaju rušenja Krimskog mosta.

Prema njenim rečima, Rusi su započeli izgradnju železničke pruge u zoni Zaporoške i Hersonske oblasti kako bi izbegli potpunu blokadu logistike u slučaju rušenja mosta na Krimu.

Podsetimo, Kerčki most je do sada dva puta bio pogođen i odmah potom popravljan. U julu 2023. ukrajinske pomorske bezposadni čamci naneli su štetu na delu puta. U oktobru 2022. godine, eksplozija kamiona bombe izazvala je pad nekoliko delova mosta u vodu. Sve je sanirano u najkraćem mogućem roku.

8 KOMENTARA

  1. Па знаеш как: ак’ они сруше мост онда се мора ићи на заузимање територија све до обала Дњепра да би се копном обезбедио Крим. Русија ни по цену не знам чега неће одустати од Крима јер поради тог дела тла је и кренула у рат, само да НАТО неби поставио своју базу тамо.

  2. Englezima treba poslati pod hitno eksplozivan odgovor od Rusije pošto su oni glavni zagovornici što večeg zla Rusiji,potom će se situacija drastično promeniti u smislu mešanja a i slanja oružja Ukrajni,jer to očigledno nije rat između Rusije i Ukrajne već Rusije i ovih krvoloka sa zapada na čijem čelu je Engleska

  3. Ogroman most ,tesko branjiva meta.Rusi izgubili 20,30 posto Crn.flote ,koja je mobilna da odbrane dugacak most,stacinaran.Kod Rusa ,dosad svasta moguce ,i da ga sruse i ne,mozda zavisi od donatora sa zapada.

    1
    4
  4. O одбрани овог моста већ смо овде објавили текст ”Како сачувати мост”. Поткрепио сам то и сликама из моје архиве, које сам тамо начинио. Керч има три луке (једна привредна, једна мешовита и једна ремонтна) и у једној од њих још 2019. сам видео (пролазио сам туда двапут дневно до виле на обали Црног мора где смо били смештени) те уредно усидрене барже. Најпре сам мислио да су ту као остаци соцреализма и небриге Украјине за кримску привреду (у околини Крима има више напуштених фабрика у прилично јадном стању), а онда ми је колега, иначе ратни дописник с Крима, објаснио за шта ће послужити. У првој верзији оне су планиране против случајног инциндента (као онај у Балтимору), мада су око главних стубова постављени вишеструки кесони-куле за заштиту од хаваријског удара. Углавном, заштита моста је и политичко и војно-техничко питање и изазов прве врсте.

    https://oruzjeonline.com/2022/04/15/kako-sacuvati-most/

  5. Očajno traže bilo kakav uspjeh a ne zaboravimo da je Krim poluostrvo povezan sa kopnom možda ga i pogode,unište simbolično prekinu civilni saobraćaj

    4
    3
  6. Ala su se ostrvili ovi lešinari na ovaj lepi most….videćemo šta će da kažu kada njihovi gradovi i mostovi budu rušeni

    13
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version