Naslovna Novosti General Ben Hodžis: Rusija propada pre Ukrajine; Krim mora biti neupotrebljiv za...

General Ben Hodžis: Rusija propada pre Ukrajine; Krim mora biti neupotrebljiv za Ruse

7
general ben hodzis rusija propada pre ukrajine ucinite krim neupotrebljivim za ruse
general ben hodzis
google news

Američki general Ben Hodžis prokomentarisao je navodne planove ruskog predsednika Vladimira Putina da pet godina vodi rat u Ukrajini. Prema njegovim rečima, Putina ne zanimaju pregovori dok ne postigne sve svoje ciljeve, a posebno ‘uništenje NATO-a i Ukrajine.

Politička budućnost Vladimira Putina vezana je za njegov uspeh u Ukrajini, tvrdi ovaj penzionsiani general. Ben Hodžis takođe dodaje da je ruski predsednik temelj ruske ekonomije stavio na pleća vojne moći, iako je ona ‘u velikoj dilemi’, te da se ‘odbrambena industrija suočava sa mnogim problemima’.

Penzionisani general SAD je jasno stavio do znanja da ‘Putin ne treba da brine šta Rusi misle jer se ne kandiduje na legitimnim izborima. Takođe ne mora da brine ni o tome da će ga mediji izazvati’.

‘Mislim da zna da je njegova politička budućnost vezana za ishod pobede u borbi protiv Ukrajine’, tvrdi Hodžis. Zato će Putin žrtvovati onoliko ruskih života koliko situacija zahteva, rekao je on. Američki general je dodao da mu je zato smešno kada se Ukrajina gura da pregovara.

Hodžis je uveren da Rusija propada pre Ukrajine. On je istakao da je Zapad loše sproveo sankcije i nije dovoljno izolovao Rusiju od njenih glavnih saveznika, da jeste, čak ni ruski narod ne bi mogao da toleriše i nastavi rat, tvrdi nekadašnji komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi.

Rusi bi svakako mogli da pozovu više ljudi, ali je malo verovatno da bi mogli da urade to što rade. Pogotovo ako Zapad konačno shvati da je ukrajinska pobeda u interesu Zapada, tvrdi ovaj penzioner.

I to nije dobrotvorna akcija u korist Ukrajine, već u interesu Zapada, objasnio je general, a prenose poljski mediji. Prema njegovim tvrdnjama, ‘ljudi oko Putina gube novac i znaju da nemaju gde da odu jer se industrija uništava’.

Krimsko poluostrvo mora biti neupotrebljivo za ruske trupe, tvrdi Hodžis

Penzionisani komandant američke vojske u Evropi Ben Hodžis istakao je značaj poluostrva Krim za vođenje rata u Ukrajini. General je izjavio da će ‘onaj ko bude kontrolisao anektirano poluostrvo moći da dobije rat’.

Poluostrvo Krim, koje je pripojila Rusija, najvažniji je deo ukrajinske teritorije koji je do sada zauzela Moskva. Ovo se može nazvati “odlučujućom teritorijom”. Mišljenje je izneo penzioner Ben Hodžis, bivši komandant američkih snaga u Evropi, u intervjuu za poljsko-ukrajinsko glasilo Sestry.

„Ko kontroliše Krim, po mom mišljenju, pobediće u ovom ratu. Ne mislim da će uskoro biti kopnene ofanzive na poluostrvu, ali to je nekako zastareo način razmišljanja. Želim da kažem da je važno prvo poluostrvo Krim učiniti neupotrebljivim za ruske trupe “, rekao je general.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno precizno oružje dugog dometa „koje može da pogodi bilo gde“ – „svaki ruski brod, svaki ruski avion, svaki štab, svaku raketnu lansirnu bazu, svaku vazdušnu bazu“. Prema Hodžisu, to je ono što bi „Krim učinilo neupotrebljivim za Rusiju“.

General je izolaciju Krima nazvao drugom komponentom ‘deokupacije poluostrva’. Radi se o blokiranju jedine dve rute do tamo.

„Prvi je Kerčki most, izgrađen bespravno. Drugi je takozvani kopneni koridor koji se proteže od Rostova duž obale Azova, preko Mariupolja i Berdjanska, do Krima. I mislim da je moguće preseći obe rute. Sa preciznim oružjem dugog dometa“, tvrdi Ben Hodžis.

Penzionisani general Hodžis je rekao da bi 2024. godina mogla da ‘postane odlučujuća u ratu između Ukrajine i Rusije, ako SAD i njihovi saveznici odluče da to učine’.

On je uveren da je rat sa Rusijom mogao biti dobijen u prošlosti, ali Zapad nije doneo potrebne odluke u vezi sa tim.

Hodžis ukratko

Frederik Benjamin „Ben“ Hodžis je penzionisani oficir vojske Sjedinjenih Država koji je služio kao komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi. Avanzovao je u čin general-pukovnika 2012. godine a odlazi u penziju se 2017. godine, sa brojnim nagradama i odlikovanjima, nakon što je Tramp pobedio Obamu na izborima. Veliki je zagovornik politike aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena.

Nakon vojne karijere uhlebio se kao savetnik u brojnim organizacijama, a takođe služi i kao viši mentor NATO-a za logistiku. Prethodno je bio na poziciji Pershing katedre za strateške studije u ‘Centru za analizu evropske politike’.

Čim se penzionisao, Hodžs počinje da komentariše strane vojske, posebno rusku. Njegove procene strateških slabosti ruskih oružanih snaga, distribuirale su pojedine zapadne novinske agencije, uglavnom britanske, poljske i baltičke.

U septembru 2022. napisao je članak za britansko glasilo Dejli Telegraf u kojem je već tvrdio da će Rusija izgubiti u ratu protiv Ukrajine na sveobuhvatnom nivou koji će potom biti praćen raspadom Ruske Federacije.

7 KOMENTARA

  1. Dokoni novinari. Potrošili one ”ozbiljne” analitičare, pa sada zaustavljaju po ulici razne tipuse. A lepo naša izreka kaže: ”Posle boja svi su generali pametni”.
    Klasičan klik bejt

  2. БЕНА: “Pogotovo ako Zapad konačno shvati da je ukrajinska pobeda u interesu Zapada, tvrdi ovaj penzioner.

    I to nije dobrotvorna akcija u korist Ukrajine, već u interesu Zapada,..”
    Браво, конацчно отворено, без рукавица!
    Е Бено једна ниси казао ништа ново што се већ не зна – управо си казао која је права каписла која је запалила овај рат. А сви то знамо и без тебе. Па Русија зато и ратује да неби имала вас у Украјини, и зато ће Украјина бити неутрална са мањим границама или је неће бити никако но тек као део русске федерације, као што је била део русског царства. Кад ви поново уступите Калифорнију и Тексас Мексику тада ће МОЖДА и Русија размислити о независној Украјини, а можда ни тада.

  3. Bože sačuvaj kakav tekst, ovaj portal je počeo da kači tekstove raznih ljdi sa sumnjivim psihičkim stanjem.
    Da imaju precizno oruzije, pa imaju patriot i mlrs, sta im jos treba, pracke?

  4. Ovaj prdljavac Ben ne zna gdje je šupalj On sve predpostavlja…može bit bidne al ne mora da znači!!!kakav lupez.Kasno ćeš saznati ko su Rusi prdljavace fašistički.

  5. Уверен, сматра, сигуран је… Ово писаније је намењено читаоцима западне Европе и САД. Да их смири и увери да све имају под контролом. Ја бих рекао да ово нема пуно везе са стањем на терену.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version