NaslovnaNovostiNapeta noć u Ukrajini: Hipersonične rakete udarile buduću bazu F-16; Poljski lovci...

Napeta noć u Ukrajini: Hipersonične rakete udarile buduću bazu F-16; Poljski lovci ponovo posmatrali napad

Ruske trupe su tokom noći 14.06.2024. izvele novi napad raketama i bespilotnim letelicama na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine. Takođe, u istočnoj Ukrajini korišćene su avio-bombe sa univerzalnim kliznim i korektivnim modulima (UPMK).

Prema ruskim izvorima, noćni udari su bili usmereni, posebno, na ciljeve u oblastima Hmeljnicki, Čerkaski i Harkov.

Tako su ruska udarna sredstva ponovo stigla u Hmeljničku oblast, gde je aerodrom u Starokonstantinovu bio meta raketa koje je lansirala ruska strana.

Nekoliko eksplozija je takođe prijavljeno u regionalnom centru Hmeljnicki. Najnovije informacije pokazuju da je vazdušnim udarima uništeno komandno mesto Vazduhoplovstva i PVO Ukrajine.

Ruska vojska je večeras koncentrisala snažan napad na vojni aerodrom u Starokonstantinovu.

Prema ukrajinskim informativnim resursima, skoro sve lansirane bespilotne letelice i krstareće rakete bile su usmerene na ovaj aerodrom, gde se očekuje stacioniranje lovaca F-16.

Na Telegramu izvor Vojna Hronika navodi da je aerodrom Starokonstantinov dobio seriju od tri hipersonične rakete. Rakete su takođe leteli na aerodrom Žuljani u Kijevu. Tu su se, očigledno, nalazili lanseri i radar američkog PVO sistema Patriot.

Ukrajinski izvori navode da je napad počeo kasno u noć i da je trajao nekoliko sati. Udari su bili usmereni na infrastrukturu aerodroma, uključujući piste, hangare i skladišta goriva. Za sada nema informacija o žrtvama ili šteti, ali izvori navode snažne eksplozije u području vojnog aerodroma, iako će samo satelitski podaci moći detaljnije da razjasne situaciju.

Vojni aerodrom u Starokonstantinovu je od strateškog značaja za Kijev. Raspoređivanje lovaca F-16 na ovom aerodromu trebalo je da ojača ukrajinsko vazduhoplovstvo i pruži nove sposobnosti za zaštitu vazdušnog prostora zemlje.

Takođe tokom noći napadi su izvedeni i u drugim oblastima ukrajinske teritorije. Na primer, zabeležene su eksplozije u objektima u gradu Kanev, u Čerkaskoj oblasti. Tu se nalazi hidroelektrana Kanevskaja, koju je ruska vojska već pogodila. Za sada nije poznato da li je ponovo pogođena u najnovijim napadima Oružanih snaga Ruske Federacije.

Ruski bombarderi su takođe pogodili mete u oblasti Harkova. Ukrajinski izvori na društvenim mrežama javili su da su ruske Vazdušno-kosmičke snage koristile bombe sa univerzalnim modulima za jedrenje i korekciju.

Kao rezultat bombardovanja, uništene su vatrene tačke i vojna oprema u oblasti sela Lipci, Glubokoje, kao i u Volčansku. Ukrajinsko osoblje je pogođeno dok je pokušavalo da unese zalihe u ovaj grad.

Poljska je ponovo podigla lovce F-16 i posmatrala ukrajinsku PVO pod “punim gasom”

Kao i obično, kada ruske trupe pogađaju ciljeve u zapadnoj Ukrajini, iznad Poljske su obletali poljski i NATO avioni.

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži X, Operativna komanda Oružanih snaga Poljske saopštila je da bi, „u jugoistočnom delu zemlje, mogao biti povećan nivo buke povezan sa početkom letova poljske i savezničke avijacije“.

„Ovo je još jedna veoma napeta noć za ceo sistem PVO Poljske u vezi sa uočenom aktivnošću dalekometnih aviona Ruske Federacije, koji su gađali ciljeve u zapadnom delu Ukrajine“, napisali su u poruci predstavnici komande.

Podsetimo, Poljaci su se već žalili kako su ruske rakete ulazile u njihov vazdušni prostor na svom putu ka Ukrajini, obično u trajanju do 40-ak sekundi.

Kijev danas umeren u svom izveštaju o uspešnosti ukrajinske PVO

Pozivajući se na ruske napade u petak uveče, predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine potvrdili su da su iz Kremlja upotrebili 31 sredstvo za udar, uključujući 14 vazdušnih i kopnenih raketa, kao i 17 jurišnih dronova.

Prema poruci objavljenoj na društvenim mrežama, prisustvo:

  • 10 krstarećih raketa H-101/H-555 koje su lansirali strateški bombarderi Tu-95MS iz Saratovske oblasti;
  • tri balističke rakete Iskander-M, lansirane sa Krimskog poluostrva i Krasnodarske teritorije;
  • aerobalistička raketa H-47M2 Kindžal, lansirana iz vazdušnog prostora Tambovske oblasti;
  • 17 jurišnih bespilotnih letelica Šahid-131/136 (Geran), lansiranih iz oblasti Jeisk Krasnodarske teritorije.

Kako tvrde iz Kijeva, vazdušni napad su odbili borbeni avioni, mobilne grupe, kao i jedinice protivvazdušnog raketnog i elektronskog ratovanja ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Kao rezultat vazdušnih borbi, ukrajinska vojska tvrdi da su uništena 24 vazdušna cilja, uključujući:

  • sedam krstarećih raketa H-101/555;
  • 17 jurišnih dronova Šahid-131/136.

Ukrajinska PVO navodi da je radila u oblastima Hmeljnicki, Harkov, Nikolajev, Odesa, Zaporožje, Dnjepropetrovsk i Kirovograd.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave