NaslovnaNovostiUkrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju lovce...

Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju lovce F-16: HIMARS cilja S-300, S-400 i aerodrome

Ukrajinske snage aktivno rade na slabljenju ruske protivvazdušne odbrane pre nego što od zapadnih partnera dobiju višenamenske borbene avione F-16.

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu, ukrajinske snage nastoje da stvore povoljne uslove za korišćenje aviona sa posadom bliže oblastima fronta, što će biti moguće uz dovoljan broj letelica i obučenih pilota.

Očekivane isporuke lovaca F-16 Ukrajini se očekuje da će početi u malim količinama u leto i jesen 2024.

Ako se početkom godine Ukrajina više fokusirala na udare na rusku gasnu i naftnu infrastrukturu, nedavne akcije imaju za cilj stvaranje povoljnijih uslova za buduću ukrajinsku upotrebu vojne avijacije na liniji fronta.

Dakle, Oružane snage Ukrajine verovatno sprovode kampanju ciljanih mera usmerenih na degradaciju i donekle iscrpljivanje ruske PVO. Ako uspeju, to bi moglo da omogući Ukrajini da efikasnije koristi zapadne F-16 nešto dužeg roka.

ISW napominje da će uspešno slabljenje ruske protivvazdušne odbrane omogućiti Ukrajini da značajno poveća vazdušnu podršku za kopnene operacije. U izveštaju instituta se ističe važnost izvođenja ovakvih operacija za uspeh na bojnom polju.

lazni f 16 u ukrajini
lazni f-16 u Ukrajini, fotomontaža

Eksperti smatraju da zapadni partneri treba da nastave sa obukom ukrajinskih pilota i snabdevanjem savremenim naoružanjem kako bi se obezbedila najefikasnija upotreba lovaca F-16.

I sistemi protivvazdušne odbrane S-300/S-400 i borbeni avioni Su-57 su važna ruska oprema protivvazdušne odbrane i avijacijski kapaciteti koji sprečavaju Ukrajinu da slobodno koristi avione u blizini linije fronta.

F-16 treba pomoć

Ukrajinske snage mogu da razvijaju operacije koje uključuju avijaciju kao podršku kopnenim operacijama, ali pod uslovom da ukrajinska vojska dobije dovoljan broj lovaca, ali i da zapadni partneri obuče dovoljan broj ukrajinskih pilota i Ukrajina uspe da „očisti“ vazdušni prostor od odbrambenih sposobnosti Rusa.

Analitičari ISW podsećaju na niz nedavnih uspešnih udara Ukrajine koji bi mogli biti deo takve kampanje.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je tvrdio udare na rusku opremu protivvazdušne odbrane na Krimu, što potvrđuju geolokacijski snimci objavljeni 12. juna. Oni pokazuju oštećene i uništene ruske sisteme S-300 severno od okupirane Evpatorije i uništeni ruski radarski sistem S-400 južno od Džankoja.

Ukrajinske snage su navodno udarile na bateriju PVO S-300 i dve baterije S-400 u blizini Belbeka i Sevastopolja na Krimu (prema tvrdnjama Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, udari su uništili najmanje dva ruska radara S-300/S-400 i izazvala sekundarnu detonaciju municije).

sisteme rusesti s 400 atacate de ucraineni belgorod rusia 03 36611500
sisteme rusesti s 400 atacate de ucraineni belgorod rusia 03 36611500

Načelnik štaba zloglasne nacionalističke specijalne jedinice Kraken Kostjantin Nemičev je izvestio da su ukrajinske snage nedavno upotrebile HIMARS da unište brojne ruske sisteme S-300 u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije neutvrđenog datuma.

U tom smislu, načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinske vojske Kirilo Budanov rekao je da Rusi već osećaju udar zapadnog naoružanja na svojoj teritoriji. Budanov je napomenuo da će dozvola za udar zapadnim oružjem na rusku teritoriju sigurno olakšati situaciju na frontu.

IzvorISW

19 KOMENTARA

  1. Da hoće Rusi mogu da okončaju rat u roku od 24h Ispale 2-3 taktičke nuklearne bombe i bila bi kapitulacija ko Japan

    7
    2
  2. F-16,Miraz 2000 ce lete u kordinaciji sa svojom Pvo ,Patriot itd i u kombinaciji sa Atacms raketama ,umrezeni sa tudji svoj sistemom.Ce koriste Izraelsku taktiku
    od napada dronova,krst .Rak.Balist.Rak.Svaki segment Pvo,radi svoj deo posla.Moguce tad Ruski avioni tad nece smeti uopste da lete nad Ukrajinom.

    4
    20
    • Kakva bajka, to pali kad ratujes protiv papucara sa kalasnjikovima, (a ni tamo Hyti ih razvaljuju u papaucama) ali protiv Rusa sa F-16 i mirage 2000 iz 1980tih pa koga lazes sebe ili pokusavas druge, videces rezultat do kraja godine.

      29
      3
  3. ala Amerika dozira rat, svaka joj cast

    malo po malo,sve vise i sve jace oruzje

    ako ovako nastave, ima Moskva da bude spaljena do temelja

    4
    21
    • “Naučniče”, a ko dozira Amerikance? Što bi sa povlačenjem iz Nigera, požarom ja Ajzenhauer u zbog pogodaka raketa koje su “papučari” ispalili? Dedolarizacija? Da si ikada bio u Americi mogao bi da zaključio sa je ta zemlja iznutra pred pucanjem. Kao što se i sržtari Rim raspao iznutra. Ili pak SSSR. Proces je nezaustavljiv

      25
      3
  4. Pozdrav iz Sibira. Čuo sam da Rusi svoje avione i ovo drže samo u blizini Ukrajinske granice. Glupe ruje,nemaju gde da ih sakriju. Ali mi čudno što Ameri šalju svoje najbolje oružje u Ukrajinu. Baš čudno,najbolje bi trebalo da čuvaju za sebe. Ili baš i ne šalju najbolje.

    11
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave