Naslovna Novosti Da li klizimo ka novoj kubanskoj krizi? Američki ratni brodovi i podmornica...

Da li klizimo ka novoj kubanskoj krizi? Američki ratni brodovi i podmornica isplovili naspram ruskih na Floridi

14
uss delbert d. black
uss delbert d. black
google news

Američka mornarica je rasporedila površinske jedinice i podmornice kod Floride nakon što se ruska flotila približila istom području na putu za Kubu, javili su strani mediji.

Podsetimo, Rusija je rasporedila tri naoružana ratna broda i podmornicu Jasen na nuklearni pogon na Karibe, što je izazvalo uzbunu u SAD.

Nakon toga, američki Pentagon je započeo opsežna pomorska kretanja koristeći protivpodmorničke letelice i dronove, prateći Ruse koji su ponovo došli na ovo područje nakon pet godina.

Američka mornarica rasporedila ratne brodove i letelice da pomno prati operacije ruske mornarice

U razgovoru za Majami Herald, zvaničnici američke mornarice rekli su, dok Bajdenova administracija nije zabrinuta zbog ruskih aktivnosti 30 milja od svoje obale, Pentagon je ipak rasporedio tri razarača, podmornicu i jedan izviđački avion u toj oblasti.

„Prema standardnim procedurama, mi aktivno pratimo ruske ratne brodove dok prolaze kroz Atlantski okean u međunarodnim vodama. Vazdušna i pomorska sredstva pod Severnom komandom SAD izveli su operacije za obezbeđivanje odbrane Sjedinjenih Država i Kanade.

Raspoređivanje ruskih ratnih brodova je deo normalne pomorske aktivnosti i ne predstavlja neposrednu pretnju ili zabrinutost za Sjedinjene Države“, rekao je zvaničnik NORTHCOM-a za Majami Herald.

Tri američka razarača su USS Truxtun, USS Donald Cook i USS Delbert D. Black iz američke mornarice svi klase Arleigh-Burke, i patrolni brod obalske straže po imenu Stone, klase Legend.

boeing p 8 poseidon
boeing p 8 poseidon

Uz ove površinske jedinice raspoređen je i pomorski patrolni avion Boing P-8.

Prošle nedelje Rusija je poslala tri broda i podmornicu na nuklearni pogon na Karibe. Nakon toga, SAD su očekivale povratak opsežnih ruskih vojnih vazdušnih i pomorskih vežbi, kojih nije bilo u poslednjih pet godina.

Fregata ruske mornarice „Admiral Gorškov“ i nuklearna podmornica „Kazanj“, zajedno sa tankerom i tegljačem, već su stigli preko Floride.

Američki Pentagon pomno prati kretanje ruske flote

U pitanju je ozloglašena ruska podmornica Kazanj klase Jasen-M na nuklearni pogon, koja je deo ovog ruskog raspoređivanja na Kubi.

Nakon potvrde ruskih planova raspoređivanja, američka mornarica će zauzeti „položaj neophodan za praćenje i praćenje ruske aktivnosti“.

Umirujuće izjave Rusa i Amerikanaca uglavnom mogu da čuju svi osim njih samih.

Poznato je da posle „slobode“ u Kijevu upotrebe američkih projektila protiv ruskih unutrašnjosti, odnosi Kremlja i Bele kuće polako padaju u fazu ponovne „kubanske krize“, šta god da kažu zvaničnici na obe strane.

Kuba pozdravlja Rusiju uoči vojne vežbe na Karibima

Tri ruska broda i podmornica na nuklearni pogon trebalo bi da stignu na Kubu u sredu na pomorske vežbe u Karipskom moru.

Prema Kubanskim revolucionarnim oružanim snagama, ruska raketna fregata Admiral Gorškov, nuklearna podmornica Kazan, naftni tanker Pašin i tegljač za spasavanje Nikolaj Čiker ostaće u poseti nedelju dana.

Uprkos prirodi dva broda da nose nuklearno oružje i projektile, Kuba je potvrdila da nijedan od brodova neće nositi nuklearno oružje.

Uprkos vežbama i lokacijama koje povlače sličnosti sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine, ruski zvaničnici su takođe potvrdili da njihove pomorske vežbe neće predstavljati direktnu pretnju po Sjedinjene Države.

Podsetimo, SAD su takođe označile ove vežbe kao „rutinske“, ali će ipak nastaviti da prate njihovo kretanje.

U razgovoru za Moskovski Tajms, zvaničnici su izjavili da ovim vežbama Moskva “samo želi da pošalje upozorenje Zapadu bez eskalacije bilo kakvih tenzija”.

14 KOMENTARA

  1. Rusi bez potrebe razvlace snage,a jos u ratu sa Ukrajinom,gde im sve gore,oce jos Amerikance da natovare na vrat.Ove snage kod Kube laka meta za SAD.Kubanska vojska ko podrska u nikakom stanju,gore nego 1962 god.Tad Sovjeti pomagali Kubi,sad Rusi sebi ne mogu da pomognu

  2. vidite samo tanker kako izgleda, radi ko traktor i sav zaarđan, ti rusi su prava bruka…smeju im se i kučići..

    2
    4
  3. kubanska kriza sa jednim brodom jednom podmornicom tankerče i tegljačem??..,,🤣🤣🤣….šta je ovo neka sprdnja??

  4. IDU AMERI I VOZE DRVA ZA RUSKE BRODOVE JER ONI JOŠ UVJEK IMAJU PARNJAČE A USPUT BUDU IZVUKLI ONU BAČVU KAZAN

    2
    4
  5. Potopiti sve ruske kante.
    Prvo mornarima dozvoliti da predju na americke brodove, spremiti im przenu slaninu sa jajima, kafu, tost, dzem od jagoda, pitu sa jabukama, badvajzer… i sve to u ogromnim kolicinama.

    4
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version