Naslovna Novosti Lov na Crveni oktobar: Američki P-8 Poseidon i kanadski P-3 Orion traže...

Lov na Crveni oktobar: Američki P-8 Poseidon i kanadski P-3 Orion traže rusku podmornicu KAZAN kod obale SAD?

8
kazan podmornica klase jasen
kazan podmornica klase jasen
google news

Putinova demonstracija sile zbog Bajdenovog odobrenja američkih raketnih udara na rusko zaleđe danas je doživela svoju kulminaciju.

Prema stranim medijima, američki P-8 Posejdon traga za ruskom podmornicom 66 milja od obale Floride u SAD, izazivajući konotacije kubanske krize.

Novinar Bojko Borisov izveštava na svom blogu da Amerikanci traže rusku podmornicu K-561 Kazan. Prema njegovom blogu, ruska mornarica je na Kubu rasporedila hipersonične raketne nosače Cirkon i Kalibar.

Pentagon pomno prati kretanje ruske flote

Jedna od članova ruske flote, nuklearna podmornica Kazan klase Jasen-M, deo je ovog ruskog puta ka Kubi.

Iz tog razloga je, kako tvrde posmatrači, „juče (a možda i danas) američka mornarica podigla je avion P-8 Posejdon, poznat i kao ‘lovac na podmornice’, koji je preleteo obalu Floride u potrazi za ruskom podmornicom,“ piše izveštaj na društvenoj mreži X.

lov na crveni oktobar americki p 8 poseidon i kanadski p 3 orion traze rusku podmornicu kazan kod obale sad

„Podmornica ruske mornarice na nuklearni pogon Kazan nalazi se 66 milja od obale Floride, opremljena raketama Kalibr-M dometa 4.500 kilometara, od obale Kube “, javljaju društvene mreže, bez potvrde ili demantija od zvaničnih izvora.

Stručnjaci kažu da SAD blisko sarađuju sa Kraljevskom kanadskom mornaricom na istrazi
Da podrži američke napore, Kanada je poslala avion Lockheed Martin P-3 Orion, koji radi zajedno sa američkim P-8 Poseidon.

Još nema zvaničnog saopštenja o rezultatima ovog kanadsko-američkog pomorskog poduhvata.

Danas su fregata ruske mornarice „Admiral Gorškov“ i nuklearna podmornica „Kazanj“, zajedno sa tankerom i tegljačem, stigle na Kubu.

Potez se smatra demonstracijom sile, koja bi potencijalno uznemirila SAD postavljanjem projektila Cirkon na dva najnovija ruska plovila.

SAD zvanično reaguju na najnoviji manevar Rusije stavom koji se može opisati kao oprezan, ali ne preterano alarmantan

S obzirom na blizinu najnovijih ruskih brodova američkoj floti, situacija je i dalje napeta.
Međutim, takođe je važno razmotriti potencijalni uticaj na saveznike Rusije.

Podmornica klase Kazan Jasen-M, poznata i kao Projekat 885M, je podmornica krstareće rakete na nuklearni pogon u sastavu ruske mornarice. Predstavlja naprednu iteraciju originalne Jasen klase, koja uključuje brojne tehnološke nadogradnje i poboljšanja.

Dimenzije podmornice klase Kazan Jasen-M ukazuju na dužinu od približno 139 metara i širinu od približno 13 metara. Ove dimenzije doprinose njegovom ogromnom prisustvu i operativnim sposobnostima.

Pogonski sistem podmornice klase Kazan Jasen-M je na nuklearni pogon, koristeći jedan reaktor OK-650V. Ovaj reaktor daje podmornici značajnu količinu snage, omogućavajući joj da postigne velike brzine i proširene radne domete bez potrebe za punjenjem goriva.

Maksimalna dubina uranjanja za podmornicu klase Kazan Jasen-M procenjuje se na oko 600 metara. Ovo joj omogućava da efikasno radi u dubokomorskim okruženjima, povećavajući njegovu skrivenost i preživljavanje.

podmornica klase jasen
podmornica klase jasen

Posadu podmornice klase Kazan Jasen-M obično čini oko 90 oficira i vojnika. Ova relativno mala veličina posade omogućena je visokim stepenom automatizacije i naprednim sistemima na podmornici.

Mogućnosti podmornice klase Kazan Jasen-M su raznovrsne i ogromne. Dizajnirana je za različite misije, uključujući protivpodmorničko ratovanje, površinsko ratovanje i misije kopnenih napada.

Podmornica može da lansira krstareće rakete Kalibar i Oniks, koje su sposobne da sa velikom preciznošću gađaju kako morske tako i kopnene ciljeve. Pet podmornica klase Jasen je u izgradnji i biće porinuto do 2029. godine.

Svaka podmornica klase Jasen ima procenjene troškove izgradnje od preko milijardu američkih dolara. Na našoj listi 10 najvećih podmornica na svetu, klasa Jasen se nalazi na sedmom mestu.

Fregata Admiral Gorškov, Projekta 22350

Brod Admiral Gorškov primljen je u sastav Pomorskih snaga Ruske Federacije u julu 2018. U decembru 2022. izveo je međuflotni marš i stigao u Glavnu pomorsku bazu Severne flote u Severomorsku nakon radova na tehničkom održavanju u brodogradilištu  Kronštat.

Glavno napadno naoružanje fregate predstavlja univerzalni raketni kompleks Kalibar-NK. Brod je opremljen novim hipersoničnim raketama Cirkon, koje je razvila i proizvela kompanija NPO Mašinostrojenje iz Reutova, deo korporacije TMA.

Fregata „Admiral Gorškov” Severne flote Rusije je ujedno i prvi nosilac hipersoničnih raketa „Cirkon” u sastavu Pomorskih snaga Ruske Federacije. Brod je takođe obezbedio testiranje raketa ovog tipa, izvršivši više od 10 lansiranja.

S obzirom na značaj fregate Admiral Gorškov, koja se smatra najmoćnijim ruskim ratnim brodom, tokom svojih kretanja svetskim okeanima uvek je pomno praćena pomorskim i vazdušnim sredstvima NATO-a. Isto će se verovatno ponoviti i tokom trenutne misije.

Ukupni deplasman fregate projekta 22350 iznosi 5400 tona, dužina je 135 metara, a širina 16 metara. Fregata razvija brzinu do 29 čvorova. Autonomija – 30 dana. Domet krstarenja – 4.500 milja. Posada – 170 ljudi.

Standardno naoružanje fregata Projekta 22350 su krstareće rakete Kalibar visoke preciznosti, velikog dometa. Pored toga, brodovi su opremljeni topom od 130 mm A-192, protivvazdušnim raketnim kompleksom Poliment-Redut, protivpodmorničkom odbranom Paket i raketno-artiljerijskim kompleksima.. Helikopter Ka-27PL je na palubi.

8 KOMENTARA

    • Nije niko potonuo, nego je jednostavno traže. Standardne čavke koje su se igrale još od 1960ih godina prošlog veka i pojave nuklearnih podmornica. Ništa posebno. Pitaj Boga koliko amerikanci trenutno imaju svojih podmornica koje “kampuju” u Barencovom moru, na 100ak kilometara od recimo Murmanska.

      Opet kažem…ništa neobično, to se radilo još od 60ih prošlog veka.

      • Tačno,u pravu si,ovo su standardne igre dvije nuklearne super sile.I samo 2 aviona da traže nuklearnu podmornicu je sprdnja,tek da novinari kažu kako Amerika ganja Rusku podmornicu,a i jedna i druga strana odlicno znaju da kad se ovakva podmornica spusti na veliku dubinu i umiri,postaje nevidljiva.Zato i Ameri i Rusi svoj glavni nuklearni odgovor u nekom budućem nuklearnom ratu i nuklearnom odgovoru baziraju na nuklearnim podmornicama i nuklearnom oružju baziranom na njima.Svi avioni,pa makar bili sakriveni u kaponirima, mogu lako da budu uništeni,isto tako i stacionarni nuklearni silosi, ali podmornice za koje niko ne zna koliko ih je,gdje su raspoređene ili kuda krstare,e to je već nešto drugo. Isto tako,smiješno je kad čujemo priče kako svaka takva podmornica se razotkriva lansiranjem svojih raketa.Rakete se sada mogu da lansiraju dok je podmornica duboko uronjena,a najveći broj velikih Američkih gradova može da bude uništen cunamijem izazvanim eksplozijom nuklearnog oružja u velikim okeanskim dubinama,tako da su podmornice glavno neuništivo oružje super sila…

  1. koja flota?!?..jedna fregata jedna podmornica, tankerće i tegljać?!?!..🤣..aa da!..neka ne traže ameri podmornicu, potonula je sama, toliko su sposobni da im gore brodovi padaju avioni tako da i ova konzerva je sigurno negde utonula..prosto utonula..

    1
    6
    • Rusi prvo da okoncaju rat u Ukrajini ,kace se sa SAD,nepotrebno ,u slucaju rata te snage bi SAD,verovatno brzo unistile.Rusi jedino ako ne planiraju flotu da prebace na Kubu.

      3
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version