Naslovna Novosti „Ponos“ ruske mornarice, fregata Admiral Gorškov, ponovo će pokazati svoje hipersonične rakete...

„Ponos“ ruske mornarice, fregata Admiral Gorškov, ponovo će pokazati svoje hipersonične rakete Cirkon u novom maršu oko sveta

15
snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov
snimak lansiranja hipersonicne krstarece rakete cirkon sa fregate admiral gorskov
google news

Pres-služba Severne flote Rusije saopštila je da je 17.05.2024. odred borbenih i pomoćnih brodova, predvođen raketonosnom fregatom Admiral Gorškov, započeo izvođenje dugog marša.

„Danas je jedan odred brodova Severne flote napustio mornaričku bazu Severomorsk u dugi marš. Brodovi su krenuli ka Atlantskom okeanu, prelazeći naznačene oblasti Barencovog mora“, navodi se u saopštenju flote, koje je preuzela agencija Tass.

Sastav odreda uključuje fregatu Admiral Gorškov, nosače hipersoničnih raketa Cirkon, tanker Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Ciker.

Kako smo već pisali, brod Admiral Gorškov je prva višenamenska fregata projekta 22350 izgrađena u Severnom brodogradilištu, u sastavu Ujedinjene brodograditeljske korporacije, i namenjena je za obavljanje misija u udaljenim pomorskim i okeanskim oblastima.

U narednih nekoliko meseci, odred borbenih i pomoćnih brodova će obavljati misije u maršu u različitim oblastima svatskih okeana. Osnovni ciljevi marša su demonstracija zastave Mornaričkih snaga i osiguranje pomorskog vojnog prisustva u različitim oblastima udaljenog okeanskog područja.

„Posada broda je 100% pripremljena i sve dodeljene misije biće u potpunosti ispunjene tokom marša“, rekao je komandant fregate Admiral Gorškov, kapetan drugog ranga Pavel Konov, a citira pres služba Severne flote.

Pre polaska posade brodova odreda prošle su kroz složen proces obuke, koji je podrazumevao izvođenje konkretnih misija u vodama Barencovog mora.

Brod Admiral Gorškov primljen je u sastav Pomorskih snaga Ruske Federacije u julu 2018. U decembru 2022. izveo je međuflotni marš i stigao u Glavnu pomorsku bazu Severne flote u Severomorsku nakon radova na tehničkom održavanju u brodogradilištu Kronštat.

Glavno napadno naoružanje fregate predstavlja univerzalni raketni kompleks Kalibar-NK. Brod je opremljen novim hipersoničnim raketama Cirkon, koje je razvila i proizvela kompanija NPO Mašinostrojenje iz Reutova, deo korporacije TMA.

Fregata „Admiral Gorškov” Severne flote Rusije je ujedno i prvi nosilac hipersoničnih raketa „Cirkon” u sastavu Pomorskih snaga Ruske Federacije. Brod je takođe obezbedio testiranje raketa ovog tipa, izvršivši više od 10 lansiranja.

Ruska fregata Admiral Gorškov, ispaljuje hipersoničnu raketu Cirkon

Verovatno je da će tokom marša fregata obavljati i misije u Sredozemnom moru, gde će rukovoditi Mornaričkom operativnom grupom stacioniranom u sirijskoj luci Tartus.

Kao što smo tada pisali, 2023. godine, fregata je izvela sličan marš, koji je trajao devet meseci. Između ostalog, ovo je uključivalo približavanje američkoj obali u Atlantskom okeanu, gde je simulirano lansiranje projektila Cirkon.

    Fregata Admiral Gorškov, koja je napustila mornaričku bazu Severomorsk 01.04.2023, ušla je u Sredozemno more samo četiri meseca nakon početka marša, prošavši kroz Suecki kanal. Brod je napustio Sredozemno more 05.09.2023. godine.

    S obzirom na značaj fregate Admiral Gorškov, koja se smatra najmoćnijim ruskim ratnim brodom, tokom marša je bila pomno praćena pomorskim i vazdušnim sredstvima NATO-a. Isto će se verovatno ponoviti i tokom trenutne misije, s tim što će brod biti u pratnji dok prolazi kroz važne pomorske oblasti.

    Ukupni deplasman fregate projekta 22350 iznosi 5400 tona, dužina je 135 metara, a širina 16 metara. Fregata razvija brzinu do 29 čvorova. Autonomija – 30 dana. Domet krstarenja – 4.500 milja. Posada – 170 ljudi.

    Standardno naoružanje fregata Projekta 22350 su krstareće rakete Kalibar visoke preciznosti, velikog dometa. Pored toga, brodovi su opremljeni topom od 130 mm A-192, protivvazdušnim raketnim kompleksom Poliment-Redut, protivpodmorničkom odbranom Paket i raketno-artiljerijskim kompleksima.. Helikopter Ka-27PL je na palubi.

    Prema otkrivenim podacima, domet hipersonične protivbrodske rakete 3M22 Cirkon prelazi 1000 km, a prema specifikacijama koje je predstavila Rusija, maksimalna brzina dostiže 9 maha [10.800 km/h ili 3 m/s].

    Rakete Cirkon su dizajnirane za lansiranje pomoću univerzalnih brodskih sistema 3C14. Ove instalacije omogućavaju korišćenje čitave familije raketa Kalibar i Oniks.

    Bojeva glava je teška između 300-400 kg. Osim što može biti naoružana konvencionalnom bojevom glavom, tj. visokim eksplozivom, Cirkon može da nosi nuklearnu bojevu glavu od 200 kt. Pomorska verzija je u upotrebi ne samo na ratnim brodovima, već je i deo naoružanja nekih novih ruskih podmornica.

    Pre mnogo godina, Putin je najavio svetu šest „super oružja“ Rusije. Cirkon je jedno od šest najavljenih super oružja. Ruski stručnjaci kažu da projektil može potopiti američki nosač aviona i izbeći najsofisticiranije američke sisteme protivvazdušne odbrane.

    novi ruski priobalni hipersonicni raketni sistem koristice rakete cirkon
    novi ruski priobalni hipersonicni raketni sistem bastion koristi takođe rakete cirkon

    Zbog svoje ogromne brzine, vazdušni pritisak ispred projektila navodno stvara oblak plazme koji upija radio talase, čineći ga skoro nevidljivim za radarske sisteme. Podsetimo, na hipersonične rakete poput Cirkona nijedna zemlja na svetu, trenutno, nema adekvatan odgovor.

    15 KOMENTARA

    1. Sva ta Ratna Mornarica i oklopna sredstva sirom Sveta imaju “novi problem” a on se zove “bespilotne letelice ili Dron” i koliko se da primetiti problem je nerešiv do daljnjeg jer kako se bude resavala “odbrana od dronova” tako ce da se paralelno rešavati i “napad dronovima” tako da problem “jako senzibilan” tj u Pat poziciji

      1
      1
    2. Ako Bog’da i sreća junačka pa se rakete isprobaju na Engleskoj,Francuskoj i Njemakoj.Posle potop hazarskih zlikovačkih plemena.Šteta je u prazno pucati.Bog je ostavio mete da se na njima vježba.Potamaniti pasju ceku uz pomoć Kine,Arapskih zemalja,S.Koreje da se bar malo uspostavi pravni poredak.Ameriku spržiti taj izvor zla.

      217
      207
    3. 😁 jedna kanta i dva prateća broda da tu kantu teglje ako se pokvari ili je tankiraju naftom…JAAKA SILA..

      124
      136

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Exit mobile version