NaslovnaNovostiRat iscrpljivanja? „Teoriju pobede“ koju je formulisao Vladimir Putin, komentarišu iz Vašingtona

Rat iscrpljivanja? „Teoriju pobede“ koju je formulisao Vladimir Putin, komentarišu iz Vašingtona

U petak, 7. juna, tokom govora na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, ruski predsednik Vladimir Putin izneo je svoju takozvanu teoriju pobede.

Ovo omogućava da ruske snage mogu nastaviti sa svojim postepenim napredovanjem, korak po korak, kako bi olakšale nastavak rata na iscrpljivanje.

Ovo je izvestio RBC-Ukrajina, pozivajući se na izveštaj Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sedištem u Vašingtonu.

Putin navodi da Rusija ne treba da sprovodi još jedan poziv rezervista nalik delimičnoj mobilizaciji u septembru 2022. jer Rusija ne traži brze puteve do pobede. Dodao je Ruse neće čekati nov talas mobilizacije.

Putinova teorija zasniva se na pretpostavci da ukrajinske snage neće moći da oslobode značajnu teritoriju, dok će ruske snage postići postepene taktičke uspehe.

Putinovu procenu potkrepljuju nedavna odlaganja pomoći Zapada. Analitičari ISW takođe veruju da će ograničenja zapadne podrške podstaći Putina da nastavi spore, ali efikasne operacije na frontu.

Međutim dodaju, ova strategija se takođe oslanja na sposobnost Rusije da održi inicijativu preko linije fronta.

Prema američkim “studentima i profesorima instituta” ISW, ukrajinske snage bi mogle da povrate inicijativu rešavanjem problema vezanih za ljudske resurse i naoružanje.

kontraofanziva ilustracija

„Dakle, napori Rusije da spreči Ukrajinu da izgradi osoblje i resurse koji su joj potrebni da izazove inicijativu deo su pristupa rata iscrpljivanja“, navodi se u izveštaju.

Poslednjih meseci ruske snage su pojačale napade. Ruske snage aktivno pokušavaju da probiju ukrajinsku odbranu u regionu Donjecka. Najžešće borbe vode se na pravcima Pokrovska i Horlivke.

Osim toga, Rusi nastavljaju napredovanje na severu Harkovske oblasti. Generalštab Ukrajine izvestio je da su “Rusi zaustavljeni i da su angažovani u urbanim borbama u Volčansku”.

11 KOMENTARA

  1. Drugim recima, Car je rekao ovo> zahebo sam se sto sam poco ovaj rat, ne znam ko me nagovori….al sad me sramota da prestanem… na kraju, bas me briga… nek se tandrce jos malo… pa cu onda da prekinem i postanem mirotvorac i dobijem Noblesovu nagradu za mir… idi, Zaharova, predlozi me… a Dodik nek me podrzi…

    2
    8
    • taj mongol putin je takvu štetu naneo rusima da je to katastrofa, ali neka, birali ga rusi pa neka sad grcaju u bedu, od rusije neće R ostati!

      2
      7
      • nece Amerika da dozvoli da Rusija skroz propadne. Dakle, Rusija je veoma korisna kao potencijalni neprijatelj, velike se pare zaradjuju u industriji oruzja a tek propaganda, sta bi Holivud snimao ako ne bi bilo … dakle, doziranje rata… polako… dok ne dodje vreme da Putko ili se obesi, ili ga roknu, ili crkne, ili ga udavi neka balerina iz Bojsoj teatra za vreme nekog ludackog sexa… mozda ga i pojede neki medved za vreme redovnog putinovskog jahanja medveda….

        2
        6
    • Evo nama pored strategičara anonima,stevice i zagorateneja došao i naučnik i to još sa dr.
      Mora da je tako kako pišeš dr. mr.

      2
      0
      • @Dule/ А кај се палиш (ево да и ја употребим један Загорски израз), у питању је један лик, то се види по стилу писања (можда два) а иза свега вероватно стоји Крватска Пропагандна служба за специјално ратовање! Не узбуђуј се много!

    • Drugim rečima, makar imao sedmi stepen obrazovanja, ne znaš osnove međunarodnih odnosa i komentarišeš nešto čemu nisi dorastao. I to pod uticajem zapadne propagande, sa, što bi Slobodan Jovanović, ako uopšte znaš ko je to bio, rekao, rusofobne tačke gledišta.

      • osnove medjunarodnih odnosa – zasto mnozina kad postoji samo jedna osnova
        ja sam jaci, ima da te bijem

        i ti ces da budes kriv

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave