NaslovnaNovostiNajnoviji satelitski snimci napada ukrajinskog drona na ruske lovce Su-57: Ne jedan...

Najnoviji satelitski snimci napada ukrajinskog drona na ruske lovce Su-57: Ne jedan već dva oštećena!

Maxar Technologies je predstavio kvalitetniji satelitski snimak aerodroma u Ahtubinsku na kojem se vidi lovac Su-57. Dve ukrajinske bespilotne letelice su ranije pokušale da napadnu ovaj aerodrom (prema nekim izvorima, tri).

Na slici se može videti i još nekoliko Su-57 parkiranih na otvorenim parkiralištima.

Satelitski snimci koje je podelio Maxar pružaju bliži pogled na posledice pokušaja napada. Međutim, na fotografijama je teško suditi o prirodi štete koju tvrde ruski blogeri, ili o njenom odsustvu.

Napad na aerodrom u Ahtubinsku izazvao je značajan odjek i podstakao mnoge diskusije u međunarodnim medijima. Ruski blogeri su naveli moguću štetu na vojnoj opremi, ali još nema zvanične potvrde ovih podataka.

Satelitski snimci kompanije Maxar, uprkos visokom kvalitetu, ne daju jasan odgovor na pitanje u kakvom je stanju Su-57 nakon napada.

Fighterbomber Telegram kanal: Dva lovca Su-57 oštećena

Bivši ruski vojni pilot Ilja Tumanov, koji vodi Telegram kanala „Fighterbomber”, objavio je njegovo viđenje napada na vojni aerodrom u Ahtubinsku. Prema njegovim rečima, dva lovca Su-57 su oštećena u udaru ukrajinskih dronova.

su 57 osteceni na aerodromu u ahtubinsku
su 57 osteceni na aerodromu u ahtubinsku

Bivši vojni pilot je rekao da je drugi Su-57 zadobio manja oštećenja koja se mogu sanirati na licu mesta. Što se tiče prvog Su-57, njegovo stanje postavlja više pitanja. Letelica je, prema njegovim rečima, prototip i od male je koristi za borbenu upotrebu, pa tek treba da se donese odluka o restauraciji.

„Da ne bih ustao dva puta, dva Su-57 su oštećena, a o prvom će se već pisati preporučljivo je obnoviti ga ili ne, jer „aparat je zaista prototip i od male koristi za borbu“, rekao je Tumanov.

Prema izvoru, u napadu su učestvovala tri drona koja su stigla do aerodroma. Treba napomenuti da još nije bilo zvaničnih izjava ruskih vlasti u vezi sa ovim događajem.

Šta se tačno dogodilo?

Glavna obaveštajna uprava (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane saopštila je 9.6 da je najnapredniji ruski lovački avion Su-57, koji se nalazi zvanično u opremi ruskog vazduhoplovstva, pogođen dok je bio parkiran na zemlji.

Prema izveštaju objavljenom na sajtu ukrajinske obaveštajne službe GUR, 8. juna na teritoriji aerodroma Ahtubinsk u ruskoj Astrahanskoj oblasti, koji se nalazi 589 kilometara od linije kontakta, uništen je 8. juna višenamenski lovački avion Su-57.

GUR, na čijem čelu je Kirilo Budanov, objasnili su da incident potvrđuju i satelitski snimci koji prikazuju uništenu letelicu dok je bila stacionirana na pomenutom aerodromu.

ukrajinske obaveštajne službe tvrde da su uspele da unište prvi su 57, najefikasniji avion ruske avijacije
ukrajinske obaveštajne službe tvrde da su uspele da unište prvi su 57, najefikasniji avion ruske avijacije

„Snimci pokazuju da je 7. juna Su-57 bio netaknut, a 8. u njegovoj blizini su se pojavili krateri od eksplozije i karakteristične mrlje nastale od oštećenja od požara“, navodi se u izveštaju.

Obaveštajna služba GUR je saopštila da je Su-57 najnapredniji lovački avion u zvaničnoj upotrebi Moskve, kao i da je sposoban da koristi rakete H-59 i H-69 za napade. „U službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) ima svega nekoliko jedinica takvih aviona. Gubitak aviona Su-57 je prvi takav slučaj u istoriji“, naglasio je GRU.

Kako je prenela ukrajinska novinska agencija UNIAN, ukrajinski dronovi su 8. juna prvi put napali rusku Severnu Osetiju, gde se nalazi strateški vojni aerodrom „Mozdok”. Udaljenost do aerodroma od ukrajinske granice je oko 1.000 kilometara.

Lokalne vlasti su tada saopštile da nema incidenata u blizini aerodroma u Astrahanskoj oblasti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su tri dronova uništena iznad Astrahanske oblasti ujutru 8. juna.

Međutim, čak i ako ovde iznete informacije ne bude potvrđene, sama činjenica da su dronovi uspeli da stignu do aerodroma postavlja ozbiljna pitanja za Rusiju.

Ruski analitičari naglašavaju da je napad na Ahtubinsk pokušaj Ukrajine da demonstrira svoje sposobnosti i udari po simbolično značajnim ciljevima. To bi svakako moglo biti i deo šire zapadne strategije za podrivanje morala i destabilizaciju situacije u Rusiji.

Su-57 (NATO šifra: Felon) je jedini operativni ruski višenamenski lovac pete generacije. Od 20. juna 2022. godine, ruske Vazdušno-kosmičke snage su koristile Su-57 za misije protiv Ukrajine, prema britanskim obaveštajnim službama.

Međutim, operacije Su-57 su do sada bile oprezne i ograničene na preletanje ruske teritorije i lansiranje raketa vazduh-zemlja ili vazduh-vazduh velikog dometa iznad ukrajinske teritorije. Britanski obaveštajci su aludirali na brigu Rusije da ne bude narušena reputacija Su-57.

su 57
su 57

Vojni aerodrom u Ahtubinsku je od velikog strateškog značaja za rusku vojsku. Ovde se vrši testiranje i modernizacija najnovijih modela ruske vojne tehnike, uključujući lovce pete generacije Su-57.

Napad na takav objekat je sam po sebi izazov za Rusiju. Važno je napomenuti da Su-57 nije samo novi lovac, već simbol tehnološke superiornosti Rusije u vazduhu. Oštećenje takvog aviona može imati ozbiljne posledice.

36 KOMENTARA

  1. Ako su ih ovako fino namestili, uz znanje da su Ukrainci dobili od zapada naoruzanje upravo za ovakve mete, bez ikakve pvo zastite ili maskirovke? Onda bas i neka su.

  2. Било не било истина, али пођимо од тога да јесте, питам се зашто руси то држе на отвореном, зашто не поставе бар неке надстрешнице које ће блокирати снимање и са сателита и са дронова. Немарност или превелика сигурност у себе која је опет клица немарности.

  3. Svasta! Posle dve ipo godine a ovoliko poklonjenog oruzija tek sad ostetili dva SU57. Zboravlja se da smo mi oborili AVAX i f117 i to ne negde parkirane ,nego u akciji. Nama niko nije nista poklanjao vec sa nim zastarelim naoruzanjem! Nema ovde nikakve nade za Ukrajinu. Jos sa nivim podrskama koje im zapad salje,sve su bizi totalnom unistenju! Da malo mozga ima u trenutnim politicarskim glavudzama,rat bi prestao po hitno,da se sacuva narod i drzava ,koliko tolkio! Nema glupljih politicara a ni naroda od ukrainskih. Drzava koja je nastala ni od cega i koja je imala apsolutno sve! Samo su trebali da rade i da budu otvoreni prema svima! Budali nema saveta mudra!!!!

    10
    1
  4. Ispada u Rusiji tezak javasluk,Crno flota otisla u malo plitko Azov.more sad meta ko na tacnu.SU-57.obicna propaganda ,Ukri sad i njih poceli da unistavaju,posle ce Tu-160,jos jedini on nije oboren.Trebali Rusi Crn.flotu da izmeste na Kubu,dok se rat ne zavrsi.Sreca za Ruse sto Nato nije direktno ukkjucen,ne mora kopneno,samo vazdusno-pomorski .

    6
    7
    • Sve tačno što si rekao.Izmestili bi na Kubu ali im neda Turska da prođu a ni ne moraju ., od prodova ostali tegljači, tankeri i neki mali desantni.

    • Ajde ne lupetaj. Kakav fotošop kakvi gluposti. Jesu ga roknuli i šta sad? Kada su Rusi lenji i ne pažljivi ima sve da ih unište. Do sada su morali imati hangare i drugu zaštitu. A da, i nije smeo taj dron da dođe dotle ne otkriven. Rusija je razočarala i tačka.

      5
      11
  5. Anonimni degeneriče i drvenu,daj da ti kao fizičar koji se nešto razumije u matematiku,tehniku i kompjutere objasnim,ovo su slike nadograđen kompjuterskom grafikom,kvalitet i nizak raspored piksela odsustvo filtera sa AI,učinili su da nije potrebno mnogo napora da se dokaže da je ovo lažna slika,koja nije snimljena u realnom vremenu i ne prikazuje stvarno stanje!

    14
    4
  6. ako se zna da su rujani napravili ukupno 4 komada ovih novih njihovi sarenih letecih kanti, a jedan im se ranije srusio, sad dva unistena, znacio ostao im samo jedan
    a za njega nema rezervnih delova

    kakva beda, kakav ruski jad

    2
    21
    • Malo za tebe hrvotije do sada je napravljeno oko 40 aviona javno ,unazad 3 godine proizvodnja aviona je 3 puta veca nego prije rata radi se 24 sata 3 smjene

      17
      1
      • napravljeno je 40 maketa od šperploče, počela “super sila” da se služi maketama…hahahaa…koja beda su ti tvoji rusi

        1
        16
        • imaju rujani neku fabriku u kojoj prave maketa aviona od gume, baloni na naduvavanje
          ..
          bilo je snimaka na netu, kao bajagi ima pun aerodrom suhoja, a u stvari sve naduvane makete
          ..

      • taj avion u stvari i ne postoji, to je prefarbana i malo modifikovana leteca kanta… kaobajagi nov avion a u stvari je krpez od suhoja…

    • a misliš da su ove ruske pedalinke bog zna šta??…ne bree, krtešnice su to ofarbano konfa ih je farbao neki moler, ni šemu farbanja nemaju, ni da ih ofarbanu ne znaju kako treba, toliki su jad i beda..

    • Naučnike,nisi ti pravi naučni radnik kao ja doktor teorijske fizike nego magarac koji se lažno predstavlja!Objasnio sam da je ovo lažna slika nadograđena kompjuterskom grafikom.Rusi imaju 27 Su57,i ubrzano ugrađuju motore izdeleniye 30,sa afterburn pritiskom od 193Kn i terahercni radar koji radi u spektru od 300Ghz-1Thz,koji f22 detektuje na 300km,dok onaj američki kad i ćemer detektuje njega sa Apg77v145km!Gluperdo nemoj učestvovati u ovoj raspravi,prevazilazi tvoje mogućnost.

      19
      1
      • imaju rusi da ne kazem sta
        imaju letece kante, sareno ofarbane
        i sta kazes, radar 300 km!!!
        uhhh, kakva daljina
        a koliko Avaks, sa koje daljine?
        mislim, americki avaks,ne onaj ruski sto ga polupali pa pao u oranje

        1
        13
    • Generalno, ovo je rezultat vise faktora i uslova…
      Naime, poslom sam vezan za vojsku (PVO) i bas sam pitao kolegu u Rusiji zasto im avioni stoje na platformama kada sam i licno video na desetine kaponira na par od ovih aerodroma koji su predmeti napada u Rusiji.
      Odgovor se sveo na – skoro svi kaponiri su napravljeni u vreme Hladnog rata za avione velicine Mig21/Mig23/Su17 i manji broj za Su24 i Mig31 (za njih vecinom u Sibiru). Tek krajem 1980tih su poceli sa izgradnjom kaponira za Mig29 i Su27, ali su proritet imale jedinice i baze po drzavama Varsavskog pakta (kako rece – pravili su kaponire za sadasnje neprijatelje) dok je po SSSR napravljen vrlo mali broj kaponira za Su27 i Mig29 koji ne mogu da stanu u starije kaponire. Potom je doslo do raspada SSSR, ekonomske krize i niko nije ni razmisljao o kaponirima (nisu imali para ni za toalet papir kako sam rece) a u zadnjih 15-20 godina su pokrenuli programe, ali ima toliko `rupa` koje treba srediti da ne stizu sve uz poslovnu korupciju (i on je kao primer naveo lose varove na remontu na krstarici Moskvi koji nisu izdrzali proboj vode te je potonula iako nije trebala). Takodje, zbog i dalje velikog broja sistema iz SSSR za koje su i generali i industrija `gurali` modernizaciju (kako rece – velike pare za malo modifikacija ili unapredjenja, a u osnovi nisu morali da ulazu u razvoj tehnologije) pare su isle u sisteme koji realno nisu vise konkurentni na bojnom polju (osim protiv bosonogih pobunjenika sa puskama i ponekom raketom) umesto na novije sisteme koje su jedinice i trazile.
      Po njemu, ovaj rat, iako zali za izgubljenim i povredjenim ljudima i kolegama, pokazao im je ko je sta radio i koliko je spreman ili nije i par puta je ponovio `dobro je da takvi nismo krenuli u puni rat sa NATO` iako i sam kaze da sve HIMARS, ATACMS i StormShadow rakete sami Ukrajinci ne mogu da pripreme, naciljaju i navode, vec im to sve radi NATO a Ukrajinci samo lansiraju rakete.
      Da se vratimo na avione i kaponire – novi avioni su napolju, kaponiri su puni ili starih aviona (Mig23/27 u nekoj `rezervi` od 1990tih) ili su unutra stavili cisterne, naoruzanje i slicno… `Quick fix` su im metalni pokrovi… I oni se sami nerviraju i brinu, ali to im je realnost…

  7. Da da a on i dalje stoji tamo vec 3 dana je li iko provjerio fotku jeli obradjena ,imate programe koji provjere fotke jesu li obradjene

    7
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave