NaslovnaNovostiISW: Dozvola koju su SAD dale Ukrajini za napade na rusku teritoriju...

ISW: Dozvola koju su SAD dale Ukrajini za napade na rusku teritoriju nedovoljna, ne može sprečiti Ruse

Ograničeno ovlašćenje američke administracije, koje dozvoljava Ukrajini da koristi oružje koje isporučuje SAD za napad na neke ruske vojne ciljeve na delu ruske teritorije, smanjilo je oblast bezbednog prostora Rusije za samo 16 odsto, tvrde iz “instituta za proučavanje rata” sa sedištem u Vašingtonu (ISW).

Američki analitičari su istakli da “promena američke politike, iako je korak u pravom smeru, nije dovoljna sama po sebi i ne može da poremeti operacije velikih razmera Rusije”.

Iz ISW veruju da “Zapad zadržava sposobnost da značajno ometa ruske operacije, dozvoljavajući Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio Zapad za udar duboko u rusku teritoriju“.

,,Politika SAD u kojoj su ograničili upotrebu oružja koje su isporučile Kijevu je zapravo stvorila ogromno utočište – područje u dometu oružja koje je isporučilo SAD, ali u kojem ukrajinskim snagama nije dozvoljeno da udaraju tim oružjem.

Ovo utočište Rusija koristi za zaštitu svojih borbenih snaga, komandovanja i kontrole, logistike i podrške, koje ruska vojska koristi za vođenje svojih vojnih operacija u Ukrajini“, navodi se u izveštaju objavljenom sinoć.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

Analitičari iz Vašingtona ističu da politika SAD zabranjuje Ukrajini da koristi ATACMS gde god žele na ruskoj teritoriji.

“Promena restriktivne politike američkog predsednika Džoa Bajdena krajem maja 2024. o upotrebi oružja koje je isporučilo SAD protiv vojnih ciljeva u Rusiji rezultirala je uklanjanjem do 16% ruskog bezbednog prostora, pod pretpostavkom da ukrajinske snage mogu da pogode sve legitimne ruske vojne ciljeve u dometu ukrajinskih HIMARS sistema koji koriste GMLRS u regionima Belgorod, Kursk i Brjansk. Međutim, nejasno je da li ukrajinske snage imaju dozvolu za to“, navodi se u izveštaju ISW.

ISW: Ukrajina mora biti u stanju da udari vojne ciljeve u Rusiji

Proukrajinski analitičari skreću pažnju na izjave američkih zvaničnika koje „ukazuju da bi ukrajinske snage mogle biti ograničene u gađanju ruskih vojnih ciljeva koji nisu stalno uključeni u kopnene napade i udare na Ukrajinu. Tako bi smanjenje rezervnog područja moglo biti manje od 16%”.

Dan ranije, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, rekao je u intervjuu za Si-Bi-Es Njuz da je ruska ofanziva u oblasti Harkova blokirana nakon što je Ukrajini data dozvola za napad na vojne ciljeve iz Rusije.

Analitičari američkog “Instituta za proučavanje rata” ranije su istakli da nedostatak jasnoće o sposobnosti Ukrajine da napadne vojne ciljeve u Rusiji američkim oružjem onemogućava da se Rusija natera da se uzdrži od takvih napada na Ukrajinu iz vazdušnog prostora Rusije.

zelenski i makron
zelenski i makron

Ukrajinski predsednik Zelenski sastao se 7. juna u Parizu sa američkim predsednikom Bajdenom. U kontekstu sastanka, Zelenski je izjavio da, kako bi se efikasno odbranila „od svakodnevnog ruskog terora, Ukrajina mora biti u stanju da udari vojne ciljeve u Rusiji“.

Pre toga, u intervjuu za ABC Njuz, Džo Bajden je rekao da je ukrajinska strana ovlašćena da „izvede udare u blizini granice kao odgovor na ruske napade na određene ciljeve u Ukrajini“. „Ne dozvoljavamo da se napadi izvode 320 kilometara duboko u rusku teritoriju, i ne dozvoljavamo napade na Moskvu, na Kremlj“, rekao je tada Bajden.

Imovina vredna 12 bilion: američki senator Grejem naveo razlog za podršku Ukrajini

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grem rekao je u intervjuu za Si-Bi-Es da SAD ne žele da daju Rusiji mineralne resurse kojima Ukrajina raspolaže. Prema njegovim rečima, rezerve se procenjuju na bilione dolara.

“Ako sada pomognemo Ukrajini, ona može postati najbolji poslovni partner o kojem smo ikada sanjali, a Ukrajina i Zapad mogu iskoristiti kritična prirodna dobra u vrednosti od 10-12 biliona dolara, umesto da ih predaju Putinu i Kini”, rekao je Grejem, inače poznat po izjavama poput ovakvih.

Istovremeno, senator insistira na konfiskaciji ruske imovine i transferu sredstava za pomoć Ukrajini. Nakon početka sukoba u Ukrajini velikih razmera, EU i zemlje G7 zamrzle su skoro polovinu deviznih rezervi Ruske Federacije, negde oko 300 milijardi evra.

U Evropi postoji imovina vredna 300 milijardi dolara koju treba da konfiskujemo i prebacimo u Ukrajinu. U Americi ima ruskog novca koji treba da konfiskujemo, kaže ovaj senator.

zelenski volodimir
zelenski volodimir

Takođe, siguran je senator, SAD bi trebalo da priznaju Rusiju kao državnog sponzora terorizma, što bi, po njegovom mišljenju, za Moskvu bio „veoma veliki udarac”.

Grejem tvrdi da je, kada je ovaj predlog izneo predsedniku Ukrajine Zelenskom, „zasvetleo kao božićna jelka“. Političar je u martu posetio Ukrajinu.

1 KOMENTAR

  1. Ova raketa Atacms ,izgleda bolja i od Iskandera i Kinzala,verovatno ima bolju elektroniku.Ima male kompaktne dimenzije i dovoljan domet ,razornu bojevu glavu jeftino lansirno vozilo,Rusi ce sad u problemu da budu,njima odgovarala samo brza pobeda,ko Fireru WW2.Pitanje dal Putin sme da eskalira u nukl.rat.Zadnje vreme mu padaju avioni,gore brodovi ,opsti haos.Pitanje i nukl.oruzje u kakvom mu je stanju.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave