NaslovnaNovostiUkrajinska odbrana kod Časov Jara pred kolapsom, ruske snage ponovo zauzimaju Krinki,...

Ukrajinska odbrana kod Časov Jara pred kolapsom, ruske snage ponovo zauzimaju Krinki, a u Harkovu Kijev u inicijativi

Odbrana ukrajinskih oružanih snaga istočno od Časovog Jara je „slomljena“ i potpuno je dezintegrisana, prenose ruski mediji, dok Ruske elitne snage zauzimaju prazne zgrade bez ikakvog prisustva svojih protivnika, potvrđuju ukrajinski mediji.

U Časov Jaru krucijalnu ulogu odigrala je ruska 98. vazdušno-desantna divizija (VDV).

Prema pisanju ruskih medija, ova divizija izvršila je invaziju i sravnila uz pomoć artiljerije ukrajinska uporišta u oblasti Kanala, predgrađu Časov Jara.

    Ruski VDV preuzeli su kontrolu nad petospratnom zgradom i postavili zastavu na nju.
    Kako prenose mediji, ukrajinski analitičari priznaju da su u severnim i južnim delovima regiona Kanal ruski borci.

    Ruske trupe napreduju u istočnom predgrađu grada ka kanalu Severski Donjec-Donbas, gde tvrde da su postignuti određeni uspesi. Centralni deo mikrookruga je pod kontrolom ruskih trupa.

    Geografske oznake pokazuju da su ruske snage nedavno napredovale u blizini grada Časov Jar, severozapadno od Avdijevke u Donjeckoj oblasti, saopštio je i američki “Institut za proučavanje rata” (ISW).

    Situacija na liniji fronta se pogoršava u nekoliko pravaca, javljaju ukrajinski mediji i ukrajinski ekspert Jurij Butusov.

    „Neprijatelj nastavlja ofanzivna dejstva u sektoru, napredujući severoistočno od Kanala Časov Jar, istočno od grada kod Ivanovske i jugoistočno od njega.

    Desetine ukrajinskih vojnika se takođe već predaju u oblasti Harkova, pišu ruski mediji, nakon što su izbegli „masakr“ od strane ruskih snaga u širem regionu.

    Gotovo svakog dana na internetu se pojavljuje novi snimci zarobljavanja ili ispitivanja po kojeg ukrajinskog vojnika koji je odlučio da spase svoj život i da ne ostane na „groblju“ Volčanska. Ovakve masovne predaje dešavaju se prvi put posle dugo vremena.

    Imamo i veliki požar u Harkovu, pošto se iz svih delova grada juče video ogroman stub dima. Iz svih delova grada vidi se ogroman stub dima. Lokalni stanovnici dele snimke. Na jednom od video snimaka vidi se zgrada u plamenu.

    Krinki pod ruskom kontrolom izaziva previranja u ukrajinskom Generalštabu

    Krinki je ponovo pod punom ruskom kontrolom.

    Prema rečima jednog ruskog stručnjaka „u analima ukrajinskog rata bilo je malo tako strašnih operativnih poteza kao što je bila devetomesečna bitka za ovo selo, u koju su Ukrajinci slali odrede elitnih trupa malim čamcima.

    Koliko je žestok sukob izazvao ukrajinski napad u Zaporožju na ruske snage pre nekoliko meseci, bitka za Krinke izazvala je nova i veća razaranja (skoro tri puta više).

    Ukrajinska vojska je svakodnevno provocirala rusku artiljeriju, slajući trupe sa desne obale u malim čamcima.

    Oni koji su preživeli baraž vatre i izdržali stotine protivtenkovskih ruskih bespilotnih letelica te uspeli da dođu do leve obale, lutali su u blatnom paklu, gde malo njih preživelo da bi na kraju otišli.

    Dva puta kada je ukrajinska administracija bila dovoljno samouverena da pokuša da pošalje tešku opremu, potonula je u Dnjepru ili bila uništena.

    Ova operacija je počela u oktobru 2023. godine i koštala je hiljade žrtava bez značajnih dostignuća.

    Više je nego ironično da je ukrajinski korpus odgovoran za ovu istorijsku katastrofu prilično optimistično nazvan „Taktička grupa Normandija“ i da je na kraju izgubio selo Krinki dan posle Dana D.

    “Nakon što se ovaj rat završi, predlažem da se u Krinkiju podigne spomenik, ne kao mesto velike ruske pobede, već u znak sećanja na ogroman masakr“, zaključuje ruski stručnjak.

    Rat poprima formu koju smo pomenuli, pošto će Rusi sada dati sve, kako ne bi dali povoda NATO-u da pošalje trupe u Ukrajinu.

    Vode se aktivne borbe duž nekoliko pravaca na liniji dodira

    Izvori izveštavaju o nastavku aktivnih neprijateljstava u nekoliko pravaca.

    Na Zaporoškom sektoru fronta nema značajnijih pomaka, glavna aktivnost je usmerena na pozicione borbe i artiljerijske duele u oblasti Rabotina i severozapadno od Verbovoja.

    Na Donjeckom frontu ruske trupe nastavljaju ofanzivu u oblasti Konstantinovke, čisteći teritorije u Paraskovjevki i Georgijevki. U Krasnogorovki se nastavljaju gradske borbe uz dejstva ruske artiljerije i avijacije.

    Nastavljaju se žestoke borbe na periferiji Karlovke i u oblasti Jasnobrodovke, gde ruske snage uporno žele dalje napredovanje ka naseljenim mestima.

    Pomeranja fronta u rusku korist je zabeležen i u oblasti Ivanovskog, gde se nastavljaju borbe za strateške visine.

    Harkovski pravac ostaje napet i težak. Raspoređene jedinice Oružanih snaga Ukrajine i upotreba velikog broja bespilotnih letelica omogućavaju ukrajinskim snagama da aktivno kontranapadaju, ako ne i potpuno preuzmu inicijativu.

    Nastavljaju se žestoke borbe u centralnom delu Volčanska i na području naselja Glubokoje.

    14 KOMENTARA

    1. Веселине пиши ћирилицом. Пре месец дана на Тv Happy је објављено да је Часова је пао и да се тамо вијори Руска застава. Није ли тако било Веселине?

      • Ajd da te nešto edukujem…
        Srbi su jedini narod na Svetu koji podjednako koristi dva pisma. Ima na Internetu, pročitaj.
        Jedini narod koji je blizu su Kinezi ali oni između tradicionalnog i redovnog pisma imaju značajne razlike u rečima.
        Mi nemamu tu razliku između naša dva pisma, śjedi, jedan.

    2. Cudo jos nije pao Casov jar,na tv happy ,celu jesen zimu,razni kvaziexperti,paranovinari govore samo sto nije pao Harkov,ko gleda ko laik misli Casov jar pao odavno ,sad ponovo iskocio.Ispade lazu i Rusi i Ukrajinci ,i pomenuta televizija.

      2
      5

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave