NaslovnaNovostiRuska Lancet lutajuća municija pogodila 40 ukrajinskih ciljeva prošle nedelje, 51 od...

Ruska Lancet lutajuća municija pogodila 40 ukrajinskih ciljeva prošle nedelje, 51 od početka meseca [VIDEO]

Ruska vojska je tokom protekle nedelje oštetila ili uništila 40 komada opreme kijevskih snaga koristeći Lancet lutajuću municiju.

Ukrajinski gubici između 2. i 8. juna, svi dokumentovani u video snimku, bili su:

  • Tri samohodne haubice, uključujući jednu poljske proizvodnje Krab;
  • 15 vučenih haubica, uključujući tri američke proizvodnje M777, M119 i M198;
  • Jedan višecevni raketni bacač, češke proizvodnje RM-70;
  • Sedam glavnih borbenih tenkova;
  • Dva borbena vozila pešadije i oklopni transporter, jedan švedske proizvodnje CV90 i jedan američke proizvodnje M1126 Stryker;
  • Jedno inženjersko vozilo, nemački oklopni mostopolagač Biber;
  • Dva sistema PVO sovjetske proizvodnje Osa i Strela-10;
  • Jedan sistem za elektronsko ratovanje, ukrajinski Bukovel-AD;
  • Jedan radar, P-18 sovjetske proizvodnje;
  • Šest kamiona i drugih vojnih vozila neidentifikovanih tipova;
  • Jedan lovački avion, Su-25 sovjetske proizvodnje.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa trajanjem leta od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 sa trajanjem leta od 40 minuta i naoružan je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet lutajuću municiju vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni.

Tokom maja, vebsajt Lostarmour.info je dokumentovao rekordna 302 udarca Lancetom. Sajt je počeo da dokumentuje napade Lancet dronova samo na osnovu vizuelnih dokaza, poput video snimaka i fotografija, sa početkom ruske vojne operacije u Ukrajini pre više od dve godine.

rusija „zabranila izvoz najuspesnijih kamikaza dronova lancet zbog predstojecih napada na ukrajinu
Lancet

Bilo je samo 63 dokumentovana pogotka u decembru, u poređenju sa 141 u januaru, 160 u februaru, 178 u martu, 159 u aprilu i čak 302 tokom maja.

Prema rezimeu koji je dostavila ZALA Aero Grupa, udari Lancet dronova su do kraja maja pogodili: 225 samohodnih haubica; 192 vučne haubice; 71 višecevni raketni bacač; 176 glavnih borbenih tenkova; 103 borbena vozila pešadije i oklopnih transportera; 29 radara i 173 druga vojna vozila.

Broj dokumentovanih udara ovog meseca je već dostigao 51. Vredi napomenuti da su mnogi udari i dalje poverljivi, što znači da bi stvarni broj pogodaka mogao biti mnogo veći.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave