NaslovnaNovostiNapad na Krim: Kijev ispalio 12 projektila ATACMS na poluostrvo odjednom

Napad na Krim: Kijev ispalio 12 projektila ATACMS na poluostrvo odjednom

Posle ponoći ukrajinske formacije su ponovo napale poluostrvo Krim, ispalivši najmanje 12 operativno-taktičkih raketa ATACMS iz regiona Nikolajev. Meta udara bila je blizina Černomorskog, Jevpatorije i Džankoja.

U severozapadnom delu Krima čuli su se zvuci PVO i prigušene eksplozije.

Prema rečima Mihaila Zvinčuka, meta bi mogli da budu položaji 31. divizije RV i PVO, pošto nije zabeležen rad PVO na aerodromima u ovim oblastima.

Ne zna se pouzdano da li je su Ukrajinci uspeli da ostvari svoje ciljeve, ali izostanak vatre i sekundarne detonacije mogu nagovestiti rusko odbijanje napada ili nanošenje manjih šteta.

Ukrajinci napadaju

Uoči Dana Rusije 12. juna ukrajinske formacije povećavaju broj napada na Krimu. Pored raketnih napada, zabeleženi su i napadi pomornskim dronovima i bespilotnim letelicama.

Jutros je na Krimu već uvedena raketna uzbuna, koja može ukazivati na lansiranje raketa mamaca u pravcu poluostrva. U narednim danima može se očekivati još pokušaja napada, tvrde ruski izvori vesti.

Ove akcije Ukrajine mogu se smatrati još jednim pokušajem destabilizacije situacije i nanošenja štete strateškim ciljevima Rusije, dodaju isti izvori. Porast broja napada i raznovrsnost korišćenih sredstava napada ukazuje na eskalaciju sukoba.

Da bi se suprotstavili takvim napadima, ruski analitičari naglašavaju neophodnost pojačanih mera bezbednosti i odbrane poluostrva. Dodaju da će važan korak biti modernizacija i jačanje sistema PVO, sposobnog da efikasno odbije masivne raketne udare i napade bespilotnih letelica.

Ruski analitičari napominju da Kijev sada koristiti nove taktike i sredstva napada, što zahteva stalnu analizu i prilagođavanje odbrambenih strategija.

Kao dodatne mere predlažu raspoređivanje još jedinica protivvazdušne odbrane, poboljšanu koordinaciju između različitih rodova ruske vojske i poboljšane obaveštajne sposobnosti za blagovremeno otkrivanje i neutralisanje pretnji.

Međutim, Zapad ne odustaje i nastavlja da povećava isporuke raketa dugog dometa Ukrajini, posebno se zna da je Francuska prebacila dodatne rakete SCALP-EG Kijevu, a SAD – ATACMS

atacms 1
atacms

Eskalacija napada na Krim dolazi u pozadini opšte napetosti u regionu i kontinuirane podrške Zapada Ukrajini. Prenos savremenog naoružanja i tehnologija ukrajinskim oružanim snagama pomaže u jačanju njihovih sposobnosti i proširenju arsenala ofanzivnog naoružanja.

Analitičari u Rusiji ne isključuju da će snažan odgovor Zapadu sprečiti takve akcije, međutim, ruska strana do sada nije donela niti učinila nikakve konkretne akcije u vezi s tim.

5 KOMENTARA

  1. Krim izgleda blizu fronta skroz,cim ovako Ukri napadaju svaki cas,ispade dzabe Rusi ratovali 2 i vise godina sad drze 11 posto,na pocetku rata 17 posto Ukr teritorije.Ispucali za to vreme ogroman arsenal oruzja ,ispada bez rezultata ,vise nego SAD u Vijetnamu,SAD jedino vise bacili avio bombi.Ispada Rusi po rezultatu najvise zgrade pogadjali,stacionarne objekte .

    3
    1
    • Po količini eksploziva i bombi ni jedna zemlja ne može da pretekne amere u Vijetnamu i ničim krvim Laosom, tolika kolicina bombi nije ni po evrpi bacana u drugom svetskom ratu.

  2. Ovog puta mogu potvrditi da je analiza tačna,od rodjaka dobrovoljca u donbsdu ali koji ima neophodne informacije sam obavješten da su sve rakete pogođene ali da je jedna kasetna glava pala u širem rejonu baziranja ruske vojske i otklonila manje štete,i ona je pogođena ali u trup a glava je vjerovatno bila neznatno oštećena!

    5
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave