NaslovnaNovostiRusija plaća za prvi oboreni lovac F-16: Raspisana nagrada od 15 miliona...

Rusija plaća za prvi oboreni lovac F-16: Raspisana nagrada od 15 miliona rubalja [155.000 evra]

Uralska kompanija Fores objavila je nagradu od 15 miliona rubalja za prvi oboreni lovac F-16, koji je postao prava senzacija na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF).

Direktor kompanije Sergej Šmotjev je potvrdio ovu izjavu, podsećajući da je prošle godine već najavio sličnu sumu u kontekstu mogućeg transfera F-15 i F-16 Kijevu.

Kompanija Fores već ima iskustva u isplaćivanju velikih novčanih nagrada za uništavanje zapadne vojne opreme.

Nagrada za uništenje NATO opreme

Ranije je ista kompanija već isplatila obećane iznose za oštećene tenkove NATO-a kao što su Abrams i Leopard. Kako navode iz kompanije, ovaj podsticaj je deo široke strategije podrške ruskim oružanim snagama i jačanja morala ruskih vojnika.

Najavljena nagrada od 15 miliona rubalja za prvi oboreni F-16 ruski analitičari tumače kao pokazatelj odlučnost Rusije da se suprotstavi zapadnoj vojnoj opremi i podrži njene trupe.

Foresova odluka da ponudi nagradu za uništenje lovca F-16 nije slučajna. U pitanju je svojevrstan odgovor na sve veće isporuke zapadnog oružja Ukrajini.

Nedavni pregovori o transferu modernih lovaca F-15 i F-16 u Kijev postali su alarmantan signal za rusku stranu. Rusija je spremna da pokaže da nijedna zapadna vojna oprema neće ostati nekažnjena ako se koristi protiv ruskih interesa. Do sada su uspeli, a videćemo kakva sudbina čeka ove lovce.

Ovakve inicijative svakako imaju za cilj i jačanje unutrašnjeg jedinstva i patriotizma. Raspisivanje ove nagrade dobilo je širok odjek u javnosti i postalo je simbol podrške ruskim vojnicima od strane biznisa i društva.

Inicijativa Fores je od strateškog značaja ne samo u vojnom, već iu informativnom smislu, smatraju ruski analitičari. Prema njima to pokazuje da je Rusija spremna da odlučno i samouvereno reaguje na svaku pretnju.

f 16 ispred bunkera
f 16 ispred bunkera

Ovakve akcije služe kao signal Zapadu, pokazujući da Rusija neće ostaviti bez odgovora nijednu agresivnu akciju. Pored toga, stimuliše se rusko vojno osoblje na liniji fronta.

Saznanje da je moguća velika nagrada za uništavanje neprijateljske opreme povećava moral i motivaciju vojnika, smatraju analitičari, a to, zauzvrat, pomaže da se poveća efikasnost ruskih oružanih snaga na bojnom polju.

Podsetimo, u okviru slične akcije, a nakon skoro dve godine od izdate poternice, ruske trupe zarobile su famozni estonski kopneni dron THeMIS.

Budući ukrajinski F-16AM će izazvati probleme za Vazdušno-kosmičke snage Rusije

U narednim mesecima ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo trebalo bi da bude popunjeno zapadnim višefunkcionalnim lakim jednomotornim lovcima F-16AM, koji su bili u službi vazduhoplovstva evropskih kraljevina Belgije, Danske, Norveške i Holandije.

Zbog toga je, s obzirom na tekuću rusku protivvazdušnu odbranu, postalo zanimljivo saznati koliko daleko i koliko dobro ove letelice mogu da vide svojim radarima.

Treba napomenuti da su sredinom 1990-ih na njima instalirane modernizovane radarske stanice AN/APG-66(V)2A – ovo je potpuno koherentni pulsni radar X-opsega (centimetarske talasne dužine frekvencije) sa proreznim antenskim nizom (SAR).

Ovaj SAR, kao i antene sa faznim nizom (PAR), ima elektronsko skeniranje, ali samo u jednoj ravni – u elevaciji (vertikalno). Azimut (horizontalni ugao) skeniranje je mehaničko.

Međutim, u vazduhoplovnoj borbi od zida do zida ovo može biti važno, ali u duelima fazni niz praktično ne pruža nikakve prednosti. Pomenuti radari imaju povećan domet (150 km), kao i mogućnost praćenja i gađanja više ciljeva, za razliku od osnovne verzije.

Zbog snažnijeg procesora, radar ima veliku brzinu obrade radarskih informacija, što povećava otpornost na ometanje i verovatnoću otkrivanja cilja. Pored toga, AN/APG-66(V)2A, tokom misija vazduh-vazduh, sprovodi kombinovanu pretragu i praćenje cilja, kao i automatsko praćenje cilja, uključujući i tokom vazdušne borbe.

f 16am block 20 mlu
f 16am block 20 mlu

Obavljajući misije vazduh-zemlja, radar skenira tlo (zemlju ili more) sa visokom rezolucijom i preciznošću (Doplerov zrak 64:1), uključuje se u mapiranje terena, izviđanje, skladištenje slika (podataka) i određuje domet i ležište radio-fara.

Uzimajući u obzir veliki raspon raspoloživog naoružanja, verovatno je da će F-16AM zaista moći da izazove problema protivnicima, i na to Rusi moraju biti spremni. Štaviše, proizvodnju rezervnih delova obezbeđuje konzorcijum koji uključuje kompanije iz zemalja sponzora F-16 Kijevu.

19 KOMENTARA

  1. Rusija ratuje protiv velikih efektiva NATO pakta i Ukrajinske armije sa 15 do 20% snaga, legitimne mete taktičkog nuklearnog oružja biće aerodromi u dubini ukrajinske teritorije i u zapadnoj Ukrajini tu će se prvo udariti , tek posle te igranke doći će do vapaja za sklapanjem mira..

    3
    1
    • Jaro ja bi tebi dao medalju,treba biti iznimno talentovan da bi danas u eri 5g interneta čovjek ostao toliko operisan od sposobnositi izgradnje i formiranja vlastitog stava i realne svijesti ,i ostati zatucan ko suvi panj na sred livade kog zapišava svaka stoka koja naiđe.upravo zbog takvih ka što si ti ameri vode rat na svakom dijelu planete,kako im kad odgovara,jer takvima mogu pričati ili servirati što god oće.jes pitalo se naše političare ko bi šta želio,isto koliko i sada ruske,ne lupetaj molim te.

      5
      2
  2. Lagano, ali sigurnim korakom prebacuju ratna dejstva duboku na rusku teritoriju, a to je nacistima i bio cilj. Od samog pocetka njihov stav kojeg su ponavljali, oruzje sa kojim se moze gadjati ruska teritorija nece biti isporuceno Ukrajini. A sta sada, odgovor Rusa uvijek isti, bez konkretnog odgovora, osim sto ce to oruzje biti legitimni cilj. Takav odgovor je zali boze za svjetsku supersilu.

    4
    7
    • Prvo su nacisti napali jednu nezavisnu zemlju, pa je sad vreme da joj se rat vrati kuci.Da se vidi kako to izgleda kad dve godine urnises nekoga! Usrali se od F16 starog 40 godina.

      5
      8
    • ТАМО ГДЕ ЈЕ НАТО ТАМО КРВ ТЕЧЕ! ТО СЕ ЗНА! Алавом Западу никад доста крви, оружја, пљачке, уцена и освајања. Био једном један РИМ па је црк’о а тако ће и овај – закономерност настајања и пропадања свих царстава.

      12
      1
  3. A bolje da taj lopov uplati pare da rusi ne nose gumene čizme,pancir od olova limeni šlem, i kalašnjikov stariiji od vode??..

    6
    25
    • Vreme ce pokazati sve.Uprkos tome,sto nato clanice ucestvuju u ratu protiv Rusije,nema ni govora da ce se Ukrajina povratiti iz nokdauna!

      17
      3
    • Ne pričaj gluposti? Pogledaj malo kako i čime je opremljena ruska vojska! Od čizama, uniforme, pancira do šlema. Ruski komplet uniforme GORKA bio proglašen za najbolji na svetu još pre početka SVO. A Kalašnjikov u novoj dorađenoj verziji zapad neće prevazići ni za 100 godina

      2
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave