NaslovnaNovostiČlan posade Apolo 8 misije, astronaut Vilijam Anders poginuo izvodivši „mrtvu petlju“...

Član posade Apolo 8 misije, astronaut Vilijam Anders poginuo izvodivši „mrtvu petlju“ u svom T-34 Mentor

Avion T-34 Mentor, u vlasništvu legendarnog astronauta Vilijama Andersa, srušio se severozapadno od Sijetla. Anders, koji je vodio istorijsku misiju Apolo 8 1968. godine, bio je vlasnik i pilot letelice.

Vazduhoplovna nesreća se dogodila na ostrvima San Huan u Sjedinjenim Državama u blizini kanadske granice. Mali avion, kojim je upravljao 90-godišnji Anders, izveo je „mrtvu petlju“ i srušio se u vodu.

Saopšteno je da je do nesreće došlo kao “posledica tehničkog kvara”, ali tačni uzroci incidenta tek treba da se utvrde.

“Mrtva petlja” je vazdušni manevar ili kontrolisano ili nekontrolisano dejstvo pri kojem avion vertikalno ponire nosom, oštro ili blago usmerenim nadole, dok se istovremeno okreće oko linije silaska u bilo kojem položaju.

Vilijam Anders, dugogodišnji astronaut, zabeležio je više od 6.000 sati leta tokom svoje službe i civilne karijere. Poznat je kao jedan od učesnika legendarne misije Apolo 8, prve misije sa ljudskom posadom koja je orbitirala oko Meseca.

U posadi misije Apolo 8 bili su i Frenk Borman i Džejms Lovel. Njihova misija ušla je u istoriju kao prvi ljudski let na Mesec i prvo prenošenje fotografija Zemlje sa lunarne orbite.

Beechcraft T-34 Mentor je američki jednomotorni vojni školski avion na propelerski pogon izveden iz modela Beechcraft 35 Bonanza. Ranije verzije T-34, koje datiraju od kasnih 1940-ih do 1950-ih, imale su klipni motor.

Njih je na kraju nasledio nadograđeni T-34C Turbo-Mentor, pokretan turboelisnim motorom. Neverovatno, ali T-34 ostaje u službi više od sedam decenija nakon što je prvi put dizajniran.

Apolo 8: Prva Ljudska Misija Oko Meseca

Misija Apolo 8 je jedna od najvažnijih prekretnica u istoriji svemirskih istraživanja. Kao prva ljudska misija koja je napustila nisku orbitu Zemlje i obišla Mesec, Apolo 8 je postavila temelje za buduće lunarne misije.

apolo 8 clanovi misije anders je u sredini
apolo 8 clanovi misije anders je u sredini

Apolo 8 je lansiran 21. decembra 1968. godine sa lansirne rampe 39A u svemirskom centru Kenedi na Floridi. Posada se sastojala od tri astronauta: komandanta Frenka Bormana, pilota komandnog modula Džejmsa Lavela i sada tragično nastradalog pilota lunarnog modula Vilijama Andersa.

Ova misija je bila ključna u dokazivanju sposobnosti NASE da izvede složene operacije potrebne za sletanje na Mesec.

Apolo 8 je lansiran koristeći moćnu raketu Saturn V, najjaču raketu ikada izgrađenu u to vreme. Ova trostepena raketa je bila ključna za postizanje potrebne brzine za napuštanje Zemljine orbite i putovanje ka Mesecu.

Posada je boravila u komandnom modulu nazvanom „Orao“, koji je bio povezan sa servisnim modulom. Ovi moduli su obezbeđivali sve potrebne resurse za život i komunikaciju tokom misije.

Putovanje do Meseca

Nakon uspešnog lansiranja, Apolo 8 je započeo svoj trodnevni put ka Mesecu. Tokom ovog perioda, posada je izvela nekoliko ključnih manevara i testova kako bi se osigurala sigurnost misije.

Apolo 8 je uspešno ušao u lunarnu orbitu 24. decembra 1968. godine. Tokom deset orbita oko Meseca, posada je obavila detaljna osmatranja lunarne površine i fotografisala potencijalna mesta za sletanje za buduće misije.

izlazak zemlje kultna fotografija sa misije apolo 8
izlazak zemlje kultna fotografija sa misije apolo 8

Jedan od trenutaka koji je obeležio misiju Apolo 8 bio je snimak „Izlazak Zemlje“ – fotografija Zemlje kako se pojavljuje iznad horizonta Meseca. Za ovu fotografiju se smatra da je postala simbol globalne povezanosti i ranjivosti naše planete.

Nakon 20 sati provedenih u lunarnoj orbiti, Apolo 8 je započeo svoj povratak na Zemlju. Posada je izvela kritični manevr za napuštanje lunarne orbite i započela put ka kući.

Apolo 8 je uspešno ušao u Zemljinu atmosferu i sleteo u Tihi okean 27. decembra 1968. godine. Posada je bezbedno spasena od strane američke mornarice, čime je uspešno okončana istorijska misija.

Nasleđe Misije Apolo 8

Apolo 8 je postavio temelje za sve naredne lunarne misije, uključujući istorijsko sletanje Apolo 11 na Mesec 1969. godine.

Ova misija je pokazala tehničku sposobnost i hrabrost potrebnu za istraživanje svemira, inspirisala generacije naučnika i inženjera, i proširila ljudsko shvatanje našeg mesta u svemiru.

apolo 8
apolo 8

Apolo 8 je demonstrirao uspešnu navigaciju i operacije u svemiru, uključujući kompleksne manevre i komunikaciju na velikim udaljenostima.

Fotografije i izveštaji sa Apola 8 su duboko uticali na globalnu percepciju Zemlje i svemira, podstičući interes za očuvanje planete i istraživanje kosmosa. Misije poput ove ostaju upisane u istoriju kao simbol ljudske znatiželje i hrabrosti.

2 KOMENTARA

  1. 90 godina i leti (leteo)? Wtf.
    Kod nas retko ko dozivi 90.a ne jos da leti. U 99.99 posto nemaju ni vozacku.

    • Misliš da je kod njih bolje? Pa čovek bio astronaut. Prvo jak prirodno zatim decenijama sve dozirano, odmereno i prebrano. Ima i kod nas lom tih stAraca, pogotovo vojnih penzionera vitalnih i krepkih maraton da trče.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave