NaslovnaNovosti52-godišnji lovac F-15 ide u korak sa vremenom: Prvi operativni F-15EX isporučen...

52-godišnji lovac F-15 ide u korak sa vremenom: Prvi operativni F-15EX isporučen američkom vazduhoplovstvu

Kompanija Boing završila je isporuku prve partije borbenih aviona F-15EX nakon predaje prvog operativnog aviona.

Očekuje se da će drugi operativni borbeni avion biti poslat „u narednih nekoliko nedelja“, rekao je portparol Boinga, izbegavajući moguće odlaganje programa F-15EX.

Prvi operativni avion F-15EX Eagle II zvanično je isporučen američkoj vazdušnoj nacionalnoj gardi.

Avion je u sredu sleteo na Zapadnu obalu u Portlandu, gde će njime upravljati 142. krilo Nacionalne garde Oregona, navodi se u objavama ovog krila na društvenim mrežama.

Avion zamenjuje stare modele F-15C/D, koje američko vazduhoplovstvo (USAF) planira da povuče. Da je modernizovani lovac F-15EX Eagle II u svojoj konačnoj konfiguraciji izvršio debitantski let, pisali smo u novembru 2023. godine.

Prva isporuka 5. juna dogodila se kasnije nego što su se zvaničnici programa nadali, pošto je došlo do kašnjenja od čak godinu dana zbog problema u proizvodnji.

Uprkos kašnjenju, iz USAF su ranije rekli da program nije u opasnosti da bude odložen sve dok će Boing isporučiti preostalih šest aviona do kraja ovog meseca.

Ova serija od šest aviona, poznata kao serija 1B programa, sastojala se od četiri probna i dva operativna aviona. Dve operativne letelice su nazvane EX7 i EX8. Avion EX8 je onaj koji je sleteo u sredu, a EX7 se očekuje u narednih nekoliko nedelja, navodno pre jula, obećao je portparol Boeinga za američku publikaciju Breaking Defense.

Boeing je na društvenim mrežama objavio slike dva aviona koji su dobili “završne radove” sa prilagođenim amblemima Wing 142:

Nazvan Eagle II, avion F-15EX je unapređena verzija klasičnog F-15 koji uključuje nadogradnje kao što je novi sistem elektronskog ratovanja. Prema Boeingu, paket za elektronsko ratovanje, koji maskira radarski trag aviona, daje F-15EX visoku stopu preživljavanja u borbi sličnu onoj kod aviona pete generacije koji su proizvedeni tako da ih je teško otkriti.

Inače, Eagle 2 je u januaru mesecu 2023. godine završio uspešni raketni test koji je približio letelicu da nosi više projektila vazduh-vazduh nego bilo koji drugi lovac USAF-a.

F-15EX će takođe nositi više projektila od ostalih borbenih aviona u floti USAF-a, kao što su F-16 Fighting Falcon, F-22 Raptor i F-35A Lightning II Joint Strike Fighter, koji mogu da prime do šest, osam, odnosno šest projektila.

Redefinisanjem načina postizanja i održavanja stanja niske detektivnosti korišćenjem inovativnih alata za elektronsko ratovanje, F-15EKS ne žrtvuje nosivost radi preživljavanja“, navodi Boing, koji ukazuje i na drugi kvalitet aviona, odnosno platformu sa najvećom nosivost među višenamenskim taktičkim avionima USAF-a.

„Početna“ cena prve serije aviona bila je oko 80,5 miliona dolara i očekuje se da će porasti na oko 90 miliona dolara za sledeću seriju aviona.

Promena budžetskih prioriteta ostavila je veličinu flote Eagle II u neizvesnosti. Nakon što su prvobitno nameravali da kupe 144 aviona ovog tipa, USAF su kasnije smanjili planiranu kupovinu na 80, pa su povećali na blizu 100.

Orao II dobio svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu

Ukoliko se osvrnemo na ovaj neobičan dosadašnji tok, gde se odluke menjaju na mesečnom nivou, nije isključeno da će se ova cifra promeniti u jednom ili drugom pravcu.

S obzirom da nabavke vazduhoplovnih snaga variraju u zemlji, Boeing želi da poveća prodaju F-15EX u inostranstvu. Primera radi, Indonezija je potpisala ugovor, ali ne sumnjamo da će SAD i drugim zemljama izneti “ponudu koja se ne odbija”.

Održavanje programa F-15EX na pravom putu je od vitalnog značaja za Boing, koji se poslednjih godina mučio i na odbrambenoj, a posebno na komercijalnoj strani.

Proizvodnja F-15 i F/A-18 takođe je nedavno bila ugrožena zbog mogućeg zatvaranja fabrike kod dobavljača GKN Aerospace, iako se očekuje da će sporazum između dve strane u aprilu ostati u vlasništvu Boinga.

F-15EX je unapređena verzija borbenog aviona F-15E Strike Eagle, razvijenog od strane kompanije Boeing za Američke vazduhoplovne snage (USAF). Evo nekih ključnih karakteristika i informacija o F-15EX:

  1. Pozadina:
    • F-15EX je evolucija serije F-15, koja je decenijama bila čvrst oslonac u floti Američkih vazduhoplovnih snaga.
    • Dizajniran je da dopuni i eventualno zameni starije modele F-15C/D.
  2. Višenamenske mogućnosti:
    • F-15EX je dizajniran kao svestran i sposoban višenamenski borbeni avion, sposoban za izvođenje misija vazdušne superiornosti, napada na ciljeve na zemlji i elektronskog ratovanja.
  3. Unapređenja i modernizacija:
    • Uključuje razna tehnološka unapređenja i modernu avioniku, čineći ga sposobnijim i otpornijim u savremenim izazovnim okruženjima.
  4. Napredna avionika:
    • F-15EX je opremljen najnovijim sistemima za misije, radarom i uređajima za elektronsko ratovanje, pružajući unapređenu situacionu svest i borbene sposobnosti.
  5. Nosivost i dolet:
    • Ima značajnu nosivost i može nositi različite vrste vazduh-vazduh i vazduh-zemlja municije.
    • Ovaj avion ima povećan dolet, omogućavajući mu operacije na većim udaljenostima.
  6. Operativna fleksibilnost:
    • F-15EX je dizajniran za rad u okruženju mrežnog ratovanja, omogućavajući saradnju sa drugim platformama radi poboljšane efikasnosti misija.
  7. Kompatibilnost i zajednička upotreba:
    • Koristi zajedničke karakteristike sa postojećom flotom F-15, što može pojednostaviti logistiku, održavanje i obuku.
  8. Rešenje efikasno u troškovima:
    • F-15EX se smatra ekonomičnim rešenjem za Američke vazduhoplovne snage, pružajući napredne sposobnosti po relativno nižim troškovima u poređenju sa razvojem potpuno novog aviona.
  9. Isporuka:
    • Prva dva aviona F-15EX isporučena su Američkim vazduhoplovnim snagama u martu 2021.
    • USAF planira nabavku više F-15EX aviona radi modernizacije i održavanja borbene spremnosti.
Orao II dobija svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu
Orao II dobija svoje kandže: F-15EX ispalio prvu raketu na testu u Meksičkom zalivu 2023 godine

30 KOMENTARA

  1. Зато лете у пару. Слажем се за Рафал. Али не треба ни потценити нови F-15 ЕХ мада F -35 има другу намену.

  2. F-15 и Су-27 дефинитивно јесу најбољи апарати икада. Е сад који је бољи није ствар укуса већ намене за коју је направљен. Свако прави по својој потреби. Нови F-15 EX je исти дизајн са новом технологијом. А Су -35 ѕ је копија F-22 дизајн је 99% сличан. Једно је сигурно А то је да је F-15 EX напреднији јер је нов апарат. Су-35 ѕ је изашао 2009 године.
    Исто важи и за Руске апарате. Су -57 је копија F-35 .Дизајн је сличан. Е сад кад полете видећемо шта и колико могу.

    • F-15 je lovac presretač a F-35 je multirole avion ,za svestranu namenu! Najbolja kombinacija obe funkcije je u francuskim Rafalima , pravi moderan vojni avion 4+ generacije !

  3. Raptor se pokazao preskup u održavanju,Lajting malo malo ili padne ili mu nešto otpadne pa ga uzemljuju pa su rešili starog Orla da ušminkaju

    5
    2
  4. Prosto neverovatno koliko likova za “ludaru” ovde komentariše. I gle čuda, svi amerikanofili. To ipak nešto govori. Elem, F15 je imao ruskog pandana. To je bio SU 27. Kao što i Su 27 ima svoje unapređene verzije, a poslednja je SU 35 S, tako i F15 ima unapređene verzije, od kojih je poslednja F15 EX. A ponavljam, budale ne treba komentarisati.

    7
    5
  5. 52 godine a izgleda ko da je sada stvoren, Amerikanci su zakon, bolje je Rusima da podviju rep i da se smire jer će u suprotnom da dobiju takve batine od kojih će im uši odpasti!!

    6
    12
    • A ti ga baš sereš pa se mažeš. Ne kažem za ladu i ostale kockaste ruske stvari, ali ako su nešto znali napraviti lepo to je avion. Tu se priča o ukusima, ali ruski avioni estetski zaista spadaju u najlepše avione. Ti si očigledno subjektivan i američko bi ti bilo bolje i da je od govana, a takve gluposti pisati kao što ti pišeš o “otpadanju ušiju” između dve najveće nuklearne sile je u najmanju ruku detinjasto. Ne daj Bože da do toga dođe.

      7
      3
  6. 52 godine a izgleda ko da je sada stvoren, Amerikanci su zakon, bolje Rusima da pidviju rep i da se dmire jer će da dobiju takve batine da će im uši odpasti!!

    4
    6
  7. kupuje neko uopšte one ruske konzerve???🤣…čak i srbija koja se deklariše kao pro ruska, ne kupuje te kršine!

    5
    7
  8. kupuje neko uopšte one ruske kante???🤣…čak i srbija koja se deklariše kao pro ruska, ne kupuje te kršine!

    3
    8
    • Eagle I je oduvijek po svojim aerodinamičkim karakteristikama bio jedan od najboljih lovačkih aviona na svijetu , sada je dobio ovim update-on nove modernije pogonske turbine i cijelo brdo moderne avionix elektronike , koju Rusi nemaju niti približno ! U toj komponenti su zapadni avioni daleko nadmoćniji i suvremeniji od ruskih ! 🤗🇺🇸🇪🇺💪

      5
      4
      • Zapadnjacima se moze samo cestitati na tome da placaju i regrutuju gluplje od najglupljih za propagandu, a vi ste ocigledan primer.

        4
        1
      • Stevice mukice, sto se sekiras onda? Ako je sve americko bolje, lepse, brze, cemu onda briga i ostavljanje debilnih komentara? Ubedjujes nesto sebe i ostale zapadne glupane? Ili je problem sto znas da nije tako, pa pokusavas idiotlucima da podignes moral, iako ste svesni da polako dolazi red i na vas. Kad vam dodju Rusi, nece ostati kamena na kamenu od vase lijepe, platicete za nacizam kojim ste zadojeni. Kod Rusa tu nema tolerancije, na srecu

        5
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave