NaslovnaNovostiRusi nastavljaju seriju noćnih napada na Ukrajinu krstarećim raketama H-101 i desetinama...

Rusi nastavljaju seriju noćnih napada na Ukrajinu krstarećim raketama H-101 i desetinama dronova Geran

Oružane snage Ruske Federacije su tokom noći 07.06.2024. izvele novu seriju kombinovanih raketnih i bespilotnih napada na ukrajinske ciljeve koji se nalaze daleko od linije borbenog kontakta.

Napad na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine počeo je udarima po rezervnom sastavu ukrajinske vojske u Harkovu. Nekoliko vozila sa ljudstvom uništeno je u zoni obilaznice grada Harkova.

Kako prenose ruski kanali, pogođeno je i nekoliko sistema naoružanja, uključujući vučne haubice američke proizvodnje. Informacija se, kao što smo navikli do sada, ne može potvrditi iz ukrajinskih izvora.

Istovremeno, meta napada je bio jedan od objekata u luci Iličevsk, koju su kijevske vlasti preimenovale u Černomorsk, u Odeskoj oblasti. Prema poslednjim podacima, meta je bila objekat za pretovar vojne robe koja u Ukrajinu stiže iz zemalja NATO-a.

Nekoliko eksplozija je takođe prijavljeno u Poltavskoj oblasti. U ovoj oblasti identifikovan je, a zatim uništen lanser PVO raketa koji pripada ukrajinskoj vojsci.

Tokom noći na petak zabeležen je i dolazak ruskih raketa i dronova u Kijevsku oblast. Prijavljeni su napadi na vojne ciljeve na području Bile Cerkve. Iz podataka koje je iznela ruska strana proizilazi da je pogođen protivvazdušni odbrambeni kompleks i ljudstvo ukrajinske vojske.

Izvedeno je i nekoliko udara na neprijateljske položaje na jugu Volčanska i okoline. Kao što je poznato, u ovom trenutku grad je praktično podeljen na dva dela, a sever grada kontrolišu Oružane snage Ruske Federacije.

Noćne napade po Ukrajini potvrdili su i predstavnici ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva

Iz saopštenja za javnost objavljenog jutros na društvenim mrežama proizilazi da su u noći 7. juna Rusi napali kritičnu infrastrukturu Ukrajine uz pomoć strateških bombardera Tu-95MS koji se nalaze u vazdušnom prostoru Saratovske oblasti. Napad je izvede i dronovima tipa Šahed-131/136 (Geran).

Prema tvrdnjama ukrajinske strane, ukupno je korišćeno pet krstarećih raketa H-101/H-555 i 53 jurišna drona Šahed-131/136 (Geran).

Vazdušni napad su odbile mobilne grupe ukrajinske vojske, kao i protivvazdušne raketne jedinice i sredstva za elektronsko ratovanje Ratnog vazduhoplovstva.

tu 95ms lansira h 101
Tu-95ms lansira H-101

Kao rezultat vazdušnih borbi, Kijev tvrdi neverovatan učinak od 98%. Tvrde da je uništeno svih pet krstarećih raketa H-101/H-555 i čak 48 jurišnih dronova Šahed-131/136 u Dnjepropetrovskoj, Zaporoškoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj, Odeskoj, Harkovskoj, Kijevskoj i Hmeljničkoj oblasti.

Uprkos drakonskim zatvorskim kaznama koje sleduju, meštani ipak snimaju udare ruskih projektila, pa tako na društvenim mrežama kruže snimci koji često demantuju zvanične izveštaje.

Paralelno sa ruskim, trajao veliki ukrajinski napad dronovima

Ruska protivvazdušna odbrana tvrdi da je odbila veliki ukrajinski napad dronovima koji je gađao poluostrvo Krim, Azovsko more i još četiri regiona u noći između 6. i 7. juna.

Ministarstvo odbrane Rusije je u saopštenju saopštilo da je protivvazdušna odbrana oborila 28 dronova. 11 dronova presretnuto je iznad Krima, osam iznad Azovskog mora, šest iznad regiona Krasnodar, dva iznad regiona Belgoroda i jedan iznad regiona Rostov.

Materijalni gubici su navodno u Rostovu, gde je guverner Vasilij Golubev rekao da je Rafineriju nafte Novošahtinski pogodio dron. Udar je doveo do požara koji je kasnije ugašen. Nema izveštaja o žrtvama u regionu.

Pogođeno je i skladište nafte u gradskom okrugu Stari Oskol u Belgorodu. Usled eksplozije, jedan od rezervoara se zapalio. Žrtava nije bilo. Vatrogasci su brzo ugasili požar. Eksplozivni talas je razneo prozore u zgradi obezbeđenja, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

Ukrajina je intenzivirala napade dronovima na rusku teritoriju poslednjih meseci. Ruska vojska je prošlog marta nastavila velike grupne napade na vojnu i energetsku infrastrukturu u Ukrajini kao odgovor na ove napade.

Uprkos nanošenju velike štete, ni jedna od sukobljenih strana neposustaje. Tako je ruska vojska pokrenula prošlog meseca kopnenu operaciju u Harkovskoj oblasti.

11 KOMENTARA

  1. prvo ksžu da su napadi odbijeni a onda eksplozije po rusijii…kakav BLAM, kakav DEBAKL rusa koji traje evo već 2godine i 4 meseci

    2
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave