NaslovnaNovostiKinezi: Putin će poslati lovce Su-57 da eliminišu 2 ukrajinska AWACS-a koja...

Kinezi: Putin će poslati lovce Su-57 da eliminišu 2 ukrajinska AWACS-a koja im stižu iz Švedske

Kako je postalo poznato, Švedska je najavila transfer 2 aviona tipa Saab 340 AEW&C ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu. Ukrajinska strana namerava da koristi ove avione zajedno sa zapadnim lovcima tipa F-16 za napade na ruske ciljeve, čak i unutar ruske teritorije.

Dok su mesečne ukrajinske žrtve oborile sve rekorde, Rusija se navodno sprema da pošalje lovce Su-57 u misije sa ciljom obaranja švedskih AWACS koje će Kijev dobiti.

Nedavna odluka Švedske da prebaci 2 aviona Saab 340 AEW&C za aktivno upozorenje i kontrolu (AWACS) ukrajinskim vazduhoplovnim snagama mogla bi primorati Moskvu da rasporedi lovce Su-57 da ih obore, sugerišu kineski vojni analitičari.

Očekuje se da će švedski špijunski avioni ojačati sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva, zbog čega će apsolutno biti prioritetne mete Rusije. Obarajući ih, Kremlj će moći da se osveti za ukrajinsko obaranje ruskog AWACS-a tokom aktuelnog sukoba.

asc 890 (saab 340, s 100b argus) copy
asc 890 (saab 340, s 100b argus)

Međutim, kao što ćemo pisati u nastavku teksta, obaranje ovih švedskih AWACS-ima je prepuna izazova. Prvo će Rusi morati da ih primete u vazduhu, što se očekuje da će biti izazov. Ukrajinci relativno lako otkrivaju sve ruske avione koji lete iznad njihovog vazdušnog prostora jer dobijaju značajnu podršku NATO-a.

Kada i ako ruski piloti uspeju da lociraju Saab 340 AEW&C, trebalo bi da ih gađaju i bezbedno se vrate bazu. Međutim, pošto se očekuje da ukrajinski avioni deluju u zonama koje će biti zaštićene sistemima PVO Patriot, misija će biti izazov za ruske lovce.

Kineski stručnjaci ocenjuju da bi ova operacija mogla da bude dobra prilika da se testiraju stelt sposobnosti Su-57, budući da je reč o avionima male uočljivosti koji su slabo vidljivi za neprijateljske radare.

Su-57 je lovac pete generacije dizajniran za uništavanje neprijateljskih vazdušnih ciljeva visoke vrednosti, kao što su avioni za dopunu gorivom, transportni avioni i avioni za aktivno upozorenje (AWACS). S obzirom na ovo, Su-57 se nazivaju „predatorima“ zbog svojih stelt karakteristika ali i izuzetno naprednih i smrtonosnih projektila.

Čak i sa prikrivenim Su-57, misija je opasna. Rusija rizikuje da izgubi neke od svojih najmoćnijih lovaca i da bude osramoćena na međunarodnom planu.

Međutim, ukoliko piloti Su-57 uspeju da obore švedske AWACS Ukrajinaca i bezbedno se vrate u bazu, onda će Moskva postići veoma važan udarac, koji će ruskim vazdušno-kosmičkim snagama dati prestiž. Da li je Putin spreman da rizikuje sa Su-57?

su 57 na pisti
su 57 na pisti

Dva nova ukrajinska AWACS-a – izazov za obaranje

Čuveni američki Forbs, inače biznis magazin, objavio je zanimljiv članak u kojem analizira isto pitanje. Da li će ruska PVO uspeti da obori ove ukrajinske špijunske avione švedske proizvodnje?

Saab 340 AEW&C opremljen je najnovijom AESA tehnologijom Erieye radarima, senzorima za koje se očekuje da će značajno proširiti sposobnost Kijeva da detektuje ruske ciljeve sa većih udaljenosti.

Međutim, maksimalna brzina od 500 km/h i maksimalna visina leta od 7,5 km čine ove avione prilično ranjivim na neprijateljske raketne napade.

Procenjuje se da će rusko vazduhoplovstvo upotrebiti jednu od svojih najmoćnijih raketa za obaranje ovih letelica. Naravno, reč je o raketi vazduh-vazduh R-37, koja ima domet vatre od 370 kilometara.

Pored gore pomenutih Su-57 i od nedavno Su-30SM2, ruski lovci MiG-31BM takođe su opremljeni raketama R-37 i mogu da ugroze skoro ceo ukrajinski vazdušni prostor.

Sa druge strane, efikasan domet detekcije švedskih AWACS radara dostiže 400 do 420 kilometara, što omogućava letelici da koordiniše napade na Krim leteći iznad centralne Ukrajine.

Upravo to stvara ozbiljan problem za Kremlj: domet ruskih raketa R-37M nije dovoljan da se obaraju ove letelice, s obzirom na činjenicu da će biti pod zaštitom američkih PVO sistema Patriot.

mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29
mig 31 sa protivsatelitskom raketom u pratnji mig 29

Dakle, obaranje švedskog Saab 340 AEW&C ukrajinskog vazduhoplovstva biće izazov za ruske vazduhoplovne snage. Predstoje im tri opcije, da maksimalno rizikuju, da nađu način da neutrališu Patriot sisteme ili da sačekaju da jedan od ovih špijunskih aviona izađe iz njihove zone zaštite.

U svakom slučaju, Moskva je besna zbog odluke Stokholma. Isporuka Saab 340 AEW&C izvršena je u okviru najvećeg paketa vojne pomoći iz Švedske u Ukrajinu. Ruski mediji su uvereni da je odluka doneta nakon pritiska drugih zemalja NATO-a na tu skandinavsku zemlju.

37 KOMENTARA

  1. Samo budala i neznalica može napisat da je Su-57 Stealth. Odraz mu je veći od 1m2. Malo bolji od Rafalovog. Kao takvog SAAB će daleko prije ako ne netko drugi otkriti Su-57 i poduzeti mjere. Da, riskiranje obaranje Su-57 debelo u Ukraini može samo Rusija. Pa neka riskiraju. Neće dugo biti u zraku.

  2. Pa ništa se ne žure, natenane uništavaju zapadnu tehniku i pomoć a I Ukrajince, kad bi žurili izginulo bi mnogo više Rusa. Tempo ovog rata odredjuju Rusi.

    10
    2
  3. Kapetan VS je zaista sve lepo i potanko objasnio, čoveku svaka čast! Zaista ima previše ludila na Zapadu i nedosanjanih snova o večitoj hegemoniji u svetu. Sve dok običan čovek na Zapadu u svakom Nato vojniku bude video Ramba, otrežnjenja nema. Ali kada taj isti Zapad bude pred odlukom da ode i ratuje protiv Rusa, znaće da sa vojnicima mora da pošalje i limene kovčege. Ne zaboravite da su u Americi u toku vijetnamskog rata počele antiratne demonstracije tek kada su Ameri počeli masovnije da ginu. Dakle, ni tada se nije demonstriralo zato što ginu nevini Vijetnamci već Ameri, koji tamo nisu ni trebali da budu. Žao mi je Ukrajinaca što ginu u tuđem ratu, kao i Rusa koji po ko zna koji put moraju da se bore za svoj opstanak.

    15
    1
  4. ТАМО ГДЕ ЈЕ НАТО ТАМО КРВ ТЕЧЕ! ТО СЕ ЗНА! Алави Запад не може без крви, оружја и освајања! Али свако зло се сломи о нешто, пре или касније.

    29
    2
  5. Ovi avaksi će proći kako god ali me brinu ovi evropljani u nato paktu kako ne vide da pored toga što plaćaju članstvo njih SAD gura u rat a svoje amerikance šalju samo ako im neko smeta a to su uglavnom oni koji su se vratili sa nekih ratišta pa im prave sranja po državi.Ovo oružje što evropa daje Ukrajini je nešto starije a novo će morati da kupe od Amerike i tu ameri zarađuju znači ništa ne gube.

    30
    4
  6. Rusi ratuju pametno. Štede svoje vojnike koliko to mogu u ratu. Sve pokazuju razmere poginulih i vojnika izbačenih iz stroja na Ukrajnskoj strani. Strašne su razmere ljudskih žrtava i vojne tehnike. Ne zaboravite da se rat vodi praktično protiv NATO pakta. Sa hegemonijom Amerike se završava, to je realnost.

    45
    2
  7. …..DEBILI POKATOLICENI:
    -POPUSIYE RUSKOM.MEDI CUPAVAC
    …PRAVOSLAVNI…..🤣🤣🤣🇷🇺🇷🇺💕🇷🇸🇷🇸

    29
    2
  8. Rusija rizikuje da izgubi neke od svojih najmoćnijih lovaca i da bude osramoćena na međunarodnom planu.
    Mislite da se obrukaju jos vise nego sto su se obrukali do sad? Unisteno im je manje vise sve za sta su se oevale junacke guslarske pesme, T-90, S-300, S-400, Pancir, Moskva, Su-30, Su-35, Kinzal, A-50….

    7
    48
      • Ukrajinci su cistija nacija od rusa steta sto ginu toliko, ovi su neki mesanci polu mongoli kinezi ceceni uzbeci ne znaju ni oni koji su ku.ac.a kao mi i onibraca kako da nije

        2
        16
        • @Sumadinac/ Ти си Шумадинац ка и моје прасе што је Бошња (немогуће) чак не знаш ни исправно никнејм да напишеш него си ставио Сумадинац. Ви из Крватске пропагандне службе (и осталих) узимате најчистија србска имена типа Јово, Јовица, Стевица, Ненад, или већ које, а ево видимо кренули сте и на Шумадинац, а све у нади да како опет обрнете и преварите Србе и у овом случају, као што сте увек до сада чинили – ал нема више, нисмо иста држава, нема заједничке власти и вечитих уцена. Зато у ваше торове и тамо лајте!

          14
          2
        • @Sumadinac/ (други пост)/ Ај заборавих у првом посту да ти одговорим оно главно: ти си против Руса и причаш о расној чистоти Руса и Украјинаца. Опажање ти је тачно! Значи ти си као неки словенски националиста-расиста – а како си против Руса навијаш за Запад. Ал погледај се: са тим ставом Запад те неби прихватио у своме тору, јер све Западне земље су данас расно више измехшане него Руси(ја), а шта тек да кажемо за Америку код које је то једна од главних суштина, и не смета им уобште та измешаност да буду јаки. Него ти мислиш да си неки способан пропагатор а шупаљ си са свих страна ко и остала твоја ‘браћа’ на овом порталу.

          9
          2
    • I Abrams,Čelendžer,Leopard,Himars,Patriot,Bredli,M109,Pancerhaubica 2000…
      Biće i F-16 i ta dva Avaksa…
      Batina ima dva kraja.
      Ne pali se toliko.

      35
      2
    • Mnogo čitaš Jutarnji list i slušaš Zapadne TV. Da li si čuo kad već njih slušaš bivšeg komandanta Donald Sejmur CIE za Evropu u intervju (Difens revia) da se Ukrajinci bliže 600 h. poginulih i preko 780 h. ranjenih vojnika a Rusija preko 44 h. poginulih (od toga 19 h. u prvih mesec dana) i preko 22 h. ranjenih. Kad on to kaže ne trebam ništa da dodam. I sami Ukrajinci su to shvatili, ako te mobilišu i ako te pošalju na front prosek da preživio je 17 dana. Preživljavaju oni Ukrajinci koji su raspoređeni u unutrašnjost Ukraine, oko Kijeva, oko Odese, na granici sa Belorusijom u Lavovu ( kao obučavaju pohvatane rezerviste. Svi ostali su na frontu i ginu. Na frontu su zadrti nacionalisti (ima ih još preživelih) i silom mobilisani rezervisti koji ne smeju da pobegnu sa fronta jer je u pozadini Azov koji ih ubija ako dezertiraju. Tako ti je druže moj

      7
      1
    • taj avion leti relativno nisko…i nece biti potreba sa SU-57…smaknuce ga i MIG-31 ili Su-30 a moguce da priblize granicama pvo sistem….ne sekiraj se letece par dana kao sto su na pocetku leteli i projetili iz himarsa i svo ostalo oruzije sa zapada onda neki Sergej ili Aljosa nesto smisle i ono buc nema vise…..

      18
      2
  9. Cim se rat oduzio ,zapad ispurucuje sve ubojitije oruzje.Svaka sila gleda sto pre
    da dobije rat,umesto tri dana rat se oduzio ,u nedogled.Niko vise ne prica o Ruskoj pobedi,ne mogu da zauzmu Casov Jar 6 meseci ,dok Ukri bila na cekanju za oruzje,sad Ukrima krenule isporuke ,zadnji dana Belgorod,Krim itd stalno na udaru.

    12
    55
        • kao i onaj dron sto pade kod zagreba a preleti 4 NATO zemlje i niko ga ne vidi a neka krsina stara preko 30 godina….jedan su-57 kosta 50 miliona dolara i nije pao jos ni jedan, a jedan f-35 kosta preko 300 miliona i padaju sami po Arizoni…a kaze da i slabo lete kad je lose vreme, najvise vole temerature od 20-24 stepena i kad je vedro tad nekako ne otkazu motori……i najvise vole kad ratuju protiv nekih sa sandlalama po pesku, ali kazu pojavilo se neko pleme iz Jemena i obukli cipele i imaju neke spravice cudne pa blokiraju neka tri mora i nece da slusaju gadjaju sta stignu zovi ih Huti…neki bezobrazni decaci nece da slusaju…malo malo naprave neko sranje…

          21
          1
    • Aleksicu koja si ti budala nevidjena…stvarno se stidim koliki si oxymoron.ovde bije cilj pobeda vec denacifikacija i unistenje zive sile….a rusi su uspeli u tome sli ti ko nato dzukela lajes kako nato kaze.ok ubojito oruzje ali ako nema ljudi da ga nose i koriste dzaba im sve.po nekim uzvorima Rusi imaju mrtvih i ranjenih oko 500 000.ako je tako onda je mrtvih i ranjenih ukrajinaca 6 000 000.i ko je tu dobio?rus naravno ali nato naci ker kao ti to ne vidi!!!!

      8
      1
    • moze objasnjenje najbolja vojska sveta USA ne moze da neutralise pretnju plemena iz Jemena kako i zasto?, Izrael uz svu mogucu pomoc jos vecu ima od Ukrajine ne moze za 8 meseci da neutralise Hamas na teritoriji 365 kvkm, toliko otprilike Rusi drze u harkovskoj obasti, Ukri su pre rata imali 28 diviziona s-300 ili preko 400 lansera….i to im nije pomoglo da se odbrane, a pomocice 6 baterija patriot i 4 iris-T..od toga je jedan deo unisten, Rijad u saudiskoj Arabiji je cuvalo oko 7 baterija patriota pa su Huti pogodili naftno postrojenje bas kad se odrzavala Trka formule-1 pre dve tri godine….ovaj sukob se odugovlaci maksimalno Rusi prozivode vise naoruzanja nego sto trose, a Zapad isporucuje na kasicicu dali namerno ili nema vise zaliha ne znam ali je tako….Ukrajinska vojska je pre februara 2022 je bila ozbiljna vojna sila…sad je u mnogo losijem stanju i ima manje oruzija nego 2022….da bi se proterali Rusi iz ukrajine treba bar jedno 2500-3000 tenkova i bar 1.5 miliona vojnika…sve ispod toga je smesna prica i sarena laza…..a to da bi se skupilo mora NATO direktno da krene u sukob…ako se to desi onda znamo sta nas ceka leta bez sunca sa mnogo kiselih kisa i to ce gladeti oni ne srecnici sto prezive…..ovo su igre bez granica…zapad je sve nade polagao u sankcije koje nisu donele nista jer su Rusi nasli partnere na drugoj strani sveta, Rusije nije ocekivala ovoliku pomoc zapada da je nije bilo odvano bi Ukrajina pala…niti Rusi mogu da zauzmu celu Ukrajinu niti Ukrajinci mogu da isteraju Ruse…..sto pre sednu Ukrajina ce ostati veca….Evropa i Rusija su zavrsile sa saradnjom u narednih nekoliko decenija…a kako se geopoliticka slika menja i kako Kina i Indija su sve veca trzista…uz neke zemlje Bliskog Istoka….tesko da ce Evropa vise povratiti neki jaci uticaj u svetu, Amerika ce ostati globalni igrac ali ce saveznike potraziti na Filipinima, Japanu i tom delu sveta….Evropa je mrtav kontinet koji je vise Muslimanski nego tradicionalno Hriscanski nemoj da se zacudis za koju godinu kad u Nemackoj i Fracuskoj zatraze neki kalifat….premijer Britanije Indijac Sunak, premijer do pre neki da Skotske Hamza…sve cistokrvni britanski gorstaci…..jedan Kongo rekao Americi ne i sad instalira Ruske baze..to je bilo ne zamislivo pre 10-tak godina…ceka se samo dan kad ce Argetinci opet napasti Foklande….za koju godinu sigurno…..Nemacka ekonomija mozda u Evropi moze da istrpi neki duzi rat, Francuska nisam siguran, Britanci oni samo retoricki ucestvuju davno je njihova moc isprdila da nema USA iza ledja niko ih nebi smatrao nizasta, Skadinavci ce se tesko umesati ozbiljno, pogotovu Norveska koja cuti i zuji, ove zemlje Danska, Belgija, Holandija pa njih vermahnt pregazio za dva dana…totalno ne bitne drzave….Turska kao druga najaca clanica NATO isto je po strani ne mesa se previse a vidim da se i ona okrece Briksu….globalni svet se manja ali mislim da Evrope nece biti u njemu….normalno to se nece desiti preko noc ni jedna imperija nije pala za jednu noc…trajace to deceniju i vise……ali je to neizbezno….Ukrajina se nece oporaviti vise nikada ni demografski ni ekonomski…sve sto je vredelo je DNR i LNR…ovaj deo pod Kijevom je mahom poljoprivredni a iz poljoprivrede kao glavne industrisjke grane tesko moze da se ispliva jer je poljoprivreda svuda u svetu subvecionise da bi bila rentabilna…..ova dva Awaksa i 50 f-16 i 300-500 raketa scalp ili atakams nista posebeno nece promeniti na frontu…..Rusija da zine onaj ludi Kim bi poslao 100000-200000 vojnika odmah…..to evropa tesko moze da skupi nece portugalac da ratuje u donbasu ili Alzirac iz Marseja u zaporoziju da je hteo da ratuje nebi ni begao iz Afrike….ja sam vojno lice u penziji pre dvadeset godina si nekako i mogao da mlade privolis u vojsku, pre dve godine kad sam otisao u penziju dodje regrut napaljen komados i posle dva dana kaze sta se ti deres na mene ja cu da ustanem kad ja budem hteo i da radim sta ja hocu…a Vojska tako ne moze da funkcionise..ovo sto se ima profi vojnika to je dovoljno za neke mirovne misije i za poplave i elementarne nepogode a za neki dugotrajan rat…zali boze….to sto Makron dani brabonja to je smejurija moze da posalje par hiljada vojnika legije stranaca ali ih mora povuci iz nekih baza i onda ce izgubiti uticaj u tom delu sveta….nije to bas tako….kao sto ni Rusi stalno pomeraju crvene linije….ali poznavajuci mentalitet Ruskih vojnih staresina bojim se da ce jednom prestati da pomeraju linije e onda je kolaps..moramo biti svesni da ni jedna nuklerna sila ne moze da izgubi rat…..a ako Rusi osete da su saterani u cosak onda nece biti vise premisljanja…..

      43
      2
      • Kome objašnjavaš brale?
        Ustaškim i nato botovima?
        Nema tu pomoći i objašnjenja.
        Pusti ih da holivudišu,realnost će ih osvestiti.
        Polako samo.

        25
        1
        • ne objasnjavam jer to sto oni pisu je na nivou mozga deteta od 14-16 godina koje je odraslo uz video igre i to igralo sto je ukucavalo razne sifre za pomoc i gledalo filmove top gan i slicne….Svarceneger pravi salto puca iz dva pistolja i ne promasuje, a koje ikad u zivotu pucao iz pistolja zna koliko je tesko pogoditi metu koja se krece na udaljenosti od 10 i vise metara…najgore sto ti sto su odasli uz video igre i holivudske filmove sad vode svetsku politiku….jedina nada da ovaj svet se urazumi su vojna lica koja ovo shvataju drugacije…kao naprimer Zaluzni zato je i smenjen….ali kad im dogore do nokata odletece i on i Zelenski samo tako….jos drze sve koliko toliko pod kontrolom jer je previse NATO oficira ukuljuceno u vojsku Ukrajine….ali dogorece Ukrajiskim staresinama pogotovu onim koji nisu do sada bili u prvim redovima a dolazi na red da i foteljasi idu na front e onda postaje zajebano…

          9
          1
          • Pa ništa se ne žure, natenane uništavaju zapadnu tehniku i pomoć a I Ukrajince, kad bi žurili izginulo bi mnogo više Rusa. Tempo ovog rata odredjuju Rusi.

            4
            1
  10. kako če ih poslati poštom koju raznose nepalci uostalom putin nije doma on je na krstarenju sa kisy boyem dudukom po americi krstare na jahti moskva

    4
    30
    • Zna Putin kome će poslati poštu, ko će je dostaviti i šta će biti u njoj, zato čitaj stripove dok još imaš vremena.

      16
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave