NaslovnaNovostiKijev: Ruske podmornice sa Krima nestale sa radara; Masovni napadi na Kupjansk...

Kijev: Ruske podmornice sa Krima nestale sa radara; Masovni napadi na Kupjansk sa ciljem da razbijanja fronta

Ukrajinski izvori javljaju kako Rusi žestoko udaraju po Putinovom nalogu na svim frontovima, i to je danas razumljivo više nego bilo kog drugog dana.

Ruska opšta ofanziva i njen obim pokazuje da se sukob rasplamsava. Potvrđeni su napadi na nekoliko ukrajinskih linija snabdevanja. Krenuli su u višestruke napade i na različitim mestima, tražeći koje će područje brže „razbiti“ kako bi tamo usmerile svoje rezerve.

od 23. novembra do danas u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1sa
Od 23. novembra do danas, u zoni sukoba u Ukrajini, uništeno je 14 od 31 američkog tenka M1A1SA

Jedinice ruske 6. kombinovane armije (Lenjingradski vojni okrug), koristeći navođene rakete i kasetne bombe, uništile su most preko Oskola u rejonu Kupjansk-Uzlovo. U okolini se nalazi drumski i železnički most, koji koristi ukrajinska taktička grupa pod nazivom „Harkov”.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine general-potpukovnik Sirski izjavio je da ruska grupa snaga „Zapad“ svim sredstvima napada u pravcu Kupjanska, pokušavajući da slomi ukrajinsku odbranu iz dva pravca.

Istina, Sirski nije imenovao koji su to pravci, ali su to za njega uradili profesori i studenti instituta ISW iz Vašingtona.

Operativna osovina Kupjansk-Svatovo-Kremenaja

Velika ruska ofanzivna operacija pogađa ne samo ukrajinske jedinice koje se brane u neposrednoj taktičkoj zoni, već i jedinice Oružanih snaga Ukrajine na severu i jugu.

Ruske trupe navodno koriste principe sovjetske „teorije bitke u dubini“.

Konkretno, radi se o ruskom principu izvođenja više istovremenih napada kako bi se prikovale elitne snage i rezerve Oružanih snaga Ukrajine, zaključuju iz ISW.

Ruske trupe kompetentno smenjuju pojačane napade u nekim pravcima sa pregrupisavanjem i konsolidacijom u drugim.

Američki institut za proučavanje rata (ISW) piše da ruske trupe nastavljaju samouvereno, iako ne veoma brzo, da napreduju duž cele operativne linije Kupjansk-Svatovo-Kremenaja.

Ukrajinci pokušavaju da asimetričnim metodama spasu šta mogu.

Koji je pravi razlog zašto je Rusija izvukla podmornice sa raketama na Krimu?

Rusi takođe pomeraju podmornice sa raketama iz Novorosije na Krim kako bi obmanule Oružane snage Ukrajine, rekao je Sergij Bračuk, portparol Južne dobrovoljačke armije Ukrajine, citiraju zapadni mediji.

On napominje da Rusi koriste podmornice za lansiranje projektila, što površinski brodovi ne mogu da izvedu. On je dodao da ukrajinska vojska pažljivo prati situaciju, ali za sada ne mogu ništa da urade.

Četiri ruske podmornice su isplovile iz Novorosije da bi mogle da lansiraju rakete direktno iz Crnog mora (tri od ove četiri imaju ovu sposobnost).

Ruske podmornice klase Kilo (NATO kodni naziv), inače poznate kao Projekat 877 Paltus, su dizel-električne jurišne podmornice projektovane i izgrađene u Sankt Peterburgu.

podmornica projekta 877
podmornica projekta 877

Poznate su po svojim stelt sposobnostima, a upravo NATO ih često naziva „crnim rupama“ zbog tihog delovanja. Ove podmornice su u upotrebi od ranih 1980-ih, a tokom godina su bile podvrgnute raznim nadogradnjama.

Što se tiče dimenzija, podmornice klase Kilo su dugačke oko 74 metra i imaju gaz od 6,2 metra. Deplasman približno 2.300 tona. Njihova veličina im omogućava da efikasno rade u plitkoj i dubokoj vodi, što ih čini raznovrsnim za niz misija.

Ruske podmornice ovog tipa imaju domet od oko 6.000 do 7.500 nautičkih milja kada putuju brzinom od 7 čvorova i mogu ostati potopljene 45 dana, u zavisnosti od zahteva njihove misije.

Podmornice Projekta 877 opremljene su naprednim sistemima sonara i elektronskog ratovanja. Imaju sonarni sistem MGK-400 Rubikon, koji uključuje pramčani pasivni/aktivni sonar i vučeni sonar za otkrivanje neprijateljskih plovila.

Pored toga, imaju prijemnike radarskih upozorenja i mere elektronske podrške za poboljšanje njihove svesti o situaciji i preživljavanja.

Prema satelitskim snimcima, juče su svi ratni brodovi ruske Crnomorske flote su u borbenom režimu, uz istovremene izveštaje o lansiranju najmanje 24 rakete Kalibr sa 3 korvete-nosaca raketa. Tada su zaplovile i podmornice klase 636, verovatno u zaronu.

13 KOMENTARA

 1. Лепа Украјина лепо гори. Оде нацизам у три лепе Нато : кме..кме..

 2. putin mali je sve više nervozan, ruska vojska ne može ništa više da uradi, ovo im je maksimum, kriju i ono malo podmornica da ne prave društvo MOSKVI…sve u svemu, rusi su goola vooda..👎

  3
  20
 3. putin mali je sve više nervozan, ruska vojska ne može ništa više da uradi, ovo im je maksimum, kriju i ono malo podmornica da ne prave društvo MOSKVI…sve u svemu, rusi du gola voda..👎

  2
  13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave