NaslovnaNovostiNesuđeni jordanski protivvazdušni samohodni topovi Gepardi sada ojačavaju ukrajinsku PVO

Nesuđeni jordanski protivvazdušni samohodni topovi Gepardi sada ojačavaju ukrajinsku PVO

Pojavile su se prve fotografije protivvazdušnih samohodnih topova 35 mm Cheetah koji su isporučeni Oružanim snagama Ukrajine. Radi se o holandskoj verziji samohodnog topa Gepard (Gepard CA), opremljenog radarom domaće proizvodnje.

Holandija je 2013. godine prodala Jordanu 60 rashodovanih samohodnih topova nemačke proizvodnje Gepard, (vozila u holandskoj verziji SA sa holandskim radarima).

Ministarstvo odbrane SAD je 31. maja 2013. saopštilo da je kompanija Global Military Products Inc. dobila ugovor vredan 118,375 miliona dolara za otkup ovih samohodnih protivavionskih topova od Jordana, koji bi nakon remonta bili isporučeni Ukrajini.

Finansiranje programa je bilo obezbeđeno kroz Ukraine Security Assistance Initiative (USAI). Ugovor je trebalo da bude realizovan do 30. maja 2024. godine. 

Do pojave PVO sistema Cheetah, Kijev je već raspolagao sa originalnim nemačkim Gepardima.

Gepard (u holandskoj verziji poznat kao Cheetah) je samohodni protivavionski top koji je između 1976. i 1980. godine razvila nemačka kompanija Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Protivvazdušno vozilo je više puta nadograđeno najnovijom elektronikom.

Gepard je zasnovan na šasiji glavnog borbenog tenka Leopard 1 (MBT) a opremljen je dvočlanom kupolom naoružanom sa dva topa Oerlikon Contraves KDA kalibra 35 mm. Nemačka vojska je naručila 420 Geparda a isti sistem je prodat Belgiji i Holandiji.

Krajem 1998. godine nemačko Ministarstvo odbrane je izjavilo da će 43 oruđa Gepard 35 mm SPAAG, uz prateću opremu za održavanje i obuku, donirati rumunskoj vojsci.

gepard pogoden od strane lutajuce municije lancet
gepard pogoden od strane lutajuce municije lancet

Prvi Gepardi su Bukureštu isporučeni 1999. godine. U decembru 2020. objavljeno je da je izdata dozvola za izvoz u Katar 15 protivvazdušnih sistema Gepard, četiri rezervna automatska topa Oerlikon Contraves KDA, 30 cevi, 16.000 granata i 45 zatvarača.

Cheetah je trenutno još u upotrebi u Brazilu, Čileu, Jordanu, Rumuniji i Kataru. Nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, 26 februara 2022. godine, najavljeno je da će KMW sa svojih skladišta Kijevu dostaviti 50 guseničnih oklopnih vozila Gepard.

Berlin je 20. maja iste godine nagovestio da će Ukrajini u suštini biti isporučeno 15 samohodnih protivvazdušnih oklopnih vozila Gepard kalibra 35 mm.

No, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je 25. jula 2022. saopštio da je ukrajinska vojska do tada dobila samo tri nemačka vozila Gepard. Nakon toga, isporuke su donekle ubrzane pa je od 14. marta 2023. dostavljeno 34 Geparda.

Tokom intervjua listu „Velt“ 22. juna 2023. godine, nemački brigadni general Christian Freuding, inače načelnik Situacionog centra Ukrajine u okviru nemačkog Ministarstva odbrane, potvrdio je posvećenost Nemačke da ojača protivvazdušnu odbranu Ukrajine sa 45 dodatnih Geparda. 

Problemi sa Gepardom

Ukrajinci su još 2022. godine saopštili da već imaju 30 takvih instalacija i najmanje 50.000 komada municije kalibra 35 mm, međutim početkom i sredinom prošle godine nisu bili opremljeni, dok sa druge strane, već smo viđali brojne vesti o uništenim Gepardima.

Prve isporuke Geparda stigle su bez municije. Ispostavilo se, prema pisanju nemačkih medija, da je municija 35 mm istrošena u nemačkim skladištima i da je Berlin bio primoran da traži druge dobavljače.

Gepard 1A2
Gepard 1A2

Tada se pojavio norveški proizvođač granata od 35 mm. Međutim, kasnije se pokazalo da norveška municija nije prepoznata od strane nemačkog sistema i da ne može ispaliti.

Izvori tvrde da su u Nemačkoj obavljena zajednička ispitivanja municije Gepard SPAAG i protivvazdušnih samohodnih topova. Problem je kasnije rešen, te je municija postala kompatibilna sa nemačkim sistemom, završila je u Ukrajini.

Gepard 1A2 SPAAG

Nemački samohodni protivvazdušni top [SPAAG] sposoban za sve vremenske prilike ali sa dejstvom na malim visinama. Razvijen je na šasiji tenka Leopard 1 i opremljen je automatskim topom Oerlikon GDF kalibra 2×35 mm, svaki sa po 320 metaka protivvazdušne municije i 20 metaka protivtenkovske. Takođe poseduje sa obe strane po 4 bacača dimnih kutija 76mm.

Gepard SPAAG je dizajniran za nisko leteće neprijateljske ciljeve. To znači uglavnom za bespilotne letelice. U zavisnosti od visine, ruski avioni i helikopteri takođe mogu biti u dometu sistema. Međutim, nemački Gepard ima maksimalni domet do 4 km, ali je najkorisniji na svom minimalnom dometu, koji počinje na 100 metara. 

Gepard 1A2 SPAAG, opremljen radarom za kontrolu vatre i radarom za pretragu, dizajniran je da sprovodi protivvazdušnu odbranu na veoma malim udaljenostima i visinama. Sistem, koji je mnogo puta modernizovan i pre 2000-ih, još uvek postoji u inventaru mnogih zemalja. SPAAG pokreće 10-cilindarski, 37,400 ccm MTU motor koji mu daje snagu od 830 KS.

Sistemi uklonjeni iz inventara Bundesvera 2010. su se nalazili u skladištima KMW-a. Pretpostavlja se su Gepardi, namenjeni Ukrajini, poslati upravo iz skladišta KMW. KMW je sredine 2022. godine nudio da pošalje svoje Geparde u Ukrajinu, ali je tu ponudu je prvo odbila nemačka vlada, da bi kasnije poklekli.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave