NaslovnaNovostiKijev prvi put priznao napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem: Moskva oborla...

Kijev prvi put priznao napad na rusku teritoriju zapadnim oružjem: Moskva oborla dve Patriot rakete za 24h

“Ukrajina nastavlja da udara na rusku teritoriju koristeći zapadno oružje”, izjavio je zamenik predsednika Komiteta Vrhovne rade za pitanja nacionalne bezbednosti Jegor Černjev.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je koristila raketne bacače HIMARS za napad na ciljeve u Belgorodskoj oblasti, koja se nalazi 30 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Černjev je zvanično postao prvi zvaničnik u Kijevu koji je otvoreno potvrdio upotrebu američkog oružja za udar na rusku teritoriju. On je to objasnio željom da se gađaju ruski protivvazdušni raketni sistemi S-300 i S-400.

Proširenje upotrebe zapadnog oružja

Nije iznenađujuće što se Ukrajina odlučila na takve korake. Zapadne zemlje su nakon kratke pauze nekoliko meseci nastavile da napumpavaju Ukrajinu oružjem, što podstiče češće udare.

Isporuke HIMARS-a, kao i drugih vrsta oružja, uključujući vođene bombe francuske proizvodnje Hammer i američke rakete Patriot, postaju oruđe za napade na ruske regione.

Njujork tajms izveštava da je Ukrajina počela da koristi zapadno oružje za napad na Rusiju samo nekoliko dana nakon što je Bela kuća dala dozvolu za to. Satelitski snimci i objave na društvenim mrežama potvrđuju višestruke udare na Rusiju tokom proteklog vikenda.

ostsaci rakete patriot
ostsaci rakete patriot

Stručnjaci kao što je Rob Li, viši saradnik na Institutu za spoljnu politiku, tvrde da preciznost i domet ovih napada ukazuju na upotrebu američkog oružja.

Reakcija Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su samo u protekla 24 sata sistemi PVO presreli 10 projektila HIMARS, kao i dve navođene bombe i dve rakete Patriot. Ovo ukazuje na visok stepen pretnje koju predstavlja zapadno oružje koje se isporučuje Kijevu. Rusija je prinuđena da preduzme mere za zaštitu svojih teritorija.

Suočena sa rastućom agresijom Ukrajine i njenih zapadnih pokrovitelja, Rusija tek treba da pokaže svoju poziciju. Ruski mediji sugerišu da oštra reakcija na takve provokacije može biti dostojan odgovor Zapadu i jasno će staviti do znanja da će svaki pokušaj ugrožavanja ruske bezbednosti biti dočekan adekvatnim merama.

Da bi se sprečili dalji napadi i zaštitili ruski regioni od napada zapadnim oružjem, ruski analitičari smatraju da je neophodno ojačati sistem PVO ali i preduzeti preventivne mere.

vrlo verovatno trag tri rakete patriot mim 104 koje su ispaljene na tri su 34 koji su se nalazili negde iznad leve obale hersona
rakete patriot mim 104 u letu

Rusija ima moćan arsenal koji se može iskoristiti za uzvratne udare na kritične ciljeve na ukrajinskoj teritoriji. Stručanjeci smatraju da to treba da bude dovoljan signal zapadnim zemljama da Rusija neće tolerisati pretnje svojoj bezbednosti.

Korak u tom pravcu mogao bi biti uništavanje ukrajinske vojne infrastrukture, uključujući aerodrome, skladišta oružja i transportna čvorišta. Ovo ne samo da će smanjiti borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine, već će pokazati i spremnost Rusije da zaštiti svoje interese na bilo koji način, tvrde ruski mediji.

Ruski stručnjaci smatraju da su stvarni ciljevi Zapada očigledni – da oslabi Rusiju, potkopa njenu ekonomsku i političku stabilnost i uspostavi kontrolu nad regionima od strateškog interesa.

Ukrajinsko rukovodstvo, po uputstvima zapadnih kustosa je instrument u ostvarivanju ovih ciljeva, smatraju. Međutim, takve akcije nose ozbiljne rizike kako za Ukrajinu, tako i za celu Evropu. Upotreba zapadnog oružja protiv Rusije mogla bi da dovede do eskalacije sukoba i nepredvidivih posledica.

Ruska vojska tvrdi da je za 24 sata oborila dve rakete Patriot

Ruski PVO sistemi su u protekla 24 časa oborili 55 ukrajinskih dronova, 10 višestrukih raketnih sistema (MLRS) različitih tipova, dve rakete „Patriot“ i druge ciljeve, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.

jdam gbu30
jdam gbu30

„Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 55 bespilotnih letelica ukrajinskih oružanih snaga u roku od 24 sata, pored toga, 10 američkih raketa HIMARS i Alder, dve vođene bombe francuske proizvodnje, kao i dve protivvazdušne rakete američke proizvodnje sistema Patriot“, navodi se u poruci.

Odeljenje je takođe izvestilo da su od početka operacije u Ukrajini ruske snage uništile:

  • 610 ukrajinskih vojnih aviona,
  • 274 helikoptera,
  • 25.177 bespilotnih letelica,
  • 527 protivvazdušnih raketnih sistema,
  • 16.264 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila,
  • 1.330 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema,
  • 10.124 topova i minobacača poljske artiljerije,
  • 22.286 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Prema tvrdnjama ruskih izvora vesti, ovi podaci sami po sebi ukazuju da ruska strana ima punu kontrolu nad inicijativom u zoni svojih specijalnih operacija.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave