NaslovnaNovostiBelorusija će od Rusije dobiti seriju modernizovanih aviona Su-30SM2; Isporuke se očekuju...

Belorusija će od Rusije dobiti seriju modernizovanih aviona Su-30SM2; Isporuke se očekuju 2025-2026

U poruci objavljenoj na društvenoj mreži X, prozapadna špijunska grupa „Beloruski projekat hajun” je izjavila da će Vazduhoplovstvo Republike Belorusije dobiti seriju modernizovanih borbenih aviona Su-30SM2 od Ruska Federacija.

Grupa koja uglavnom deluje van Belorusije, izveštava da je predsednik Republike Belorusije Aleksandar Lukašenko u sredu posetio Irkutsko avijaciono preduzeće, gde se proizvode borbeni avioni za Oružane snage Republike. Informativna tabla u blizini trupa aviona koji se sklapa je ukazivala da je reč o avionu Su-30SM2.

Posetu predsednika Lukašenka Irkutskom vazduhoplovnom preduzeću potvrdili su i izvori u Republici Belorusiji, uključujući Pres-službu Predsedništva, stoga i prenosimo ovu vest.

Prema njihovim rečima, šef države je bio zainteresovan i za novi civilni putnički avion MS-21 koji proizvodi preduzeće i razgovarao o nizu zajedničkih projekata sa kompanijama iz Republike Belorusije.

Pozivajući se na model lovca Su-30SM2 koji mu je predstavljen u fabrici u Irkutsku, Lukašenko je rekao: „Moja omiljena letelica“.

Lovci ovog tipa su modernizovane verzije aviona Su-30SM. Opremljeni su novim radarom Irbis-E, sposobnim za rad u svim vremenskim uslovima, kompletom instrumenata za elektronsko ratovanje i motorima AL-41F1S (isti kao kod lovca Su-35S).

Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

Takođe, za Su-30SM2 je proširen domet visokopreciznog naoružanja, a može da koristi i hipersonične rakete.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
lovac su-30sm2

Republika Belorusija je poslednjih godina u više navrata najavljivala da će kupiti avione Su-30SM od Ruske Federacije. Prvi ugovor za isporuku aviona ovog tipa zaključen je 2017. godine. Prema njegovim odredbama, u novembru 2019. godine 61. vazduhoplovna baza – Baranoviči dobila je četiri lovca Su-30SM.

Ukupno je planirana nabavka eskadrile (dakle 12 aviona). Međutim, isporuka sledeće serije aviona Su-30SM više nije bila tako jednostavna. U periodu 2020-2024, zvaničnici Ministarstva odbrane Republike Belorusije su više puta najavljivali kupovinu i isporuku novih lovačkih aviona. Međutim, do sada se to nije dogodilo.

Nedavne izjave u javnosti ukazuju da bi Vazduhoplovstvo Republike Belorusije trebalo da dobije određeni broj aviona Su-30SM 2024. godine, što još nije sigurno.

Takođe, u budućnosti će početi isporuke modernizovanih aviona Su-30SM2, koji se trenutno sklapaju u fabrici u Irkutsku.

Treba napomenuti da ranije nije bilo zvaničnih informacija o prelasku lovaca Su-30SM2 u Vazduhoplovstvo Republike Belorusije. S obzirom na odloženo prebacivanje druge partije aviona Su-30SM u Vazduhoplovstvo Republike Belorusije, može se proceniti da će prvi Su-30SM2 biti isporučen 2025-2026. godine.

Trenutno, MiG-29 (i njegove modifikacije) ostaje glavni lovački avion kojim upravlja Vazduhoplovstvo Republike Belorusije.

Višenamenski lovac Su-30 ukratko

Suhoj Su-30, svojevremeno remek-delo inovacija i inženjeringa, izrastao je u cenjeni višenamenski lovac na globalnoj sceni.

Razvijen od strane ruske korporacije Suhoj, Su-30 je preoblikovao vazduhoplovno ratovanje svojim neuporedivim manevarskim sposobnostima, naprednom tehnologijom i raznovrsnim borbenim mogućnostima.

Ključ superiornosti Su-30 leži u njegovom izuzetnom aerodinamičkom dizajnu i neprevaziđenoj upravljivost. Opremljen mlaznicama za vektorski potisak, ovaj borbeni avion može da izvede složene vazduhoplovne manevre sa zadivljujućom preciznošću. Bez obzira da li se upušta u borbe iz blizine ili daljine, agilnost Su-30 daje mu izrazitu prednost na nebu.

Svestranost je obeležje Su-30, dakle lako se prilagođava mnoštvu uloga. Od dominacije u vazduhoplovnim bitkama do izvođenja preciznih udara po ciljevima na zemlji, višenamenske sposobnosti Su-30 ga čine neverovatno korisnim.

Naoružan nizom projektila vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, uključujući precizno vođene bombe i rakete, Su-30 obezbeđuje uspeh misije u raznovrsnim scenarijima.

su 30sm2
su 30sm2

Efikasnost Su-30 je povećana zahvaljujući njegovom solidnom avionikom i sistemima senzora. Opremljen naprednim radarom, elektronskim ratnim kompletima i kontramerama, avion ima dobru sposobnost otkrivanja i praćenja.

U modernom bojnom polju, gde je informacija moć, superiorna situaciona svest Su-30 nudi stratešku prednost, omogućavajući dobro informisanim pilotima da donose odluke brzo i odlučno.

Uticaj Su-30 poznat je u svetu, s obzirom na to da su ga brojne vazduhoplovne snage usvojile tražeći visoke performanse, ali i ekonomično rešenje.

Od podviga Indijskog Vazduhoplovstva tokom konflikta u Kargilu do zajedničkih vežbi sa međunarodnim partnerima, Su-30 je dosledno pokazivao svoje borbeno umeće. Njegova popularnost može se pripisati robusnoj izradi, prilagodljivosti i povoljnoj ceni.

9 KOMENTARA

  1. Ispade ko ceka Ruske Avione ,ce se naceka Isto ko za Rafale ,prosle godine proizvedeno 13,novi kupci ce cekaju bar 10 godina,dok se isporuce prethodnim kupcima.Dostupni jedino Kineski J-10C,JF-17, pod uslov dobri odnosi sa Kinezima,Iranu nece da prodaju a u Briksu.I F-35,isto ko dobar sa SAD.Nabavka Ruskih trenutno nemoguca ,za dugi rok.

  2. Navodni Ruski saveznik Belorusija nema ni jednu eskadrilu SU 30,mislio sam da ima bar 2 eskadrile tih lovaca,a Belorusi se inate sa Poljacima,salju im migrante i sl.Poljaci naoruzani do zuba,imaju ogromnu porudzbinu najmodernijeg naoruzanja ,koje polako pristize.Belorusi ce dobiju SU 30,kad neki dobiju Rafale ,moguce za 7,8 godina ,Rusima preci popuna svojih gubitaka.Ko je dobar sa SAD pre ce dobije F-35 ,nego da ceka SU-30.

    2
    3
    • poljaci kada bi hteli radturili bi te selhazjastvenike ko blgarsku skupštinu, čatale se a nemaju ništa, gola voda ko i rusija..

      1
      5
  3. Belorusi ima da se iznačekaju jer rusi nadohnađuju gubitke, pola flota im je odjavena, s proizvode samo 1 do 2 aviona mesečno…hahahahaaaa

    3
    11
    • За овакав коментар,неко треба да је дебил који ништа не разуме…

      2
      1
      • Pa i nije im baš hitno da ih odmah nabavljaju. Zasigurno veća je potreba da Rusi popunjavaju svoje VKS sa najmodernijim avionima nego da ih talože u Belorusiji. A Belorusija je svakako zbrinuta od strane Rusije sa S400,S300,TORM2,Pancirima ,Buk m2……..Otprilike mogu leteti i na Fulkrumima iz zaliha SSSR i to im je dovoljno kakav PVO imaju. A Poljska 😏 mnogi od ovih komentatora neznaju ili se prave da neznaju da Belorusija od pre par meseci poseduje taktičko nuklearno naoružanje!!!!! Tako da ništa od te nadmoći Poljske…..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave