NaslovnaNovostiNuklearna operacija „Nezamislivo“: Da Rusija može da uništi Britaniju, Francusku u roku...

Nuklearna operacija „Nezamislivo“: Da Rusija može da uništi Britaniju, Francusku u roku od 24 sata, izaziva šok u NATO-u

Vlada Vladimira Putina ulaže velika sredstva u nuklearna skloništa, dok imamo prvo javno obelodanjivanje ruskog plana šta bi bilo ukoliko Kijev nastavi da naređuje raketne udare na ruske gradove, a situacija eskalira u direktan sukob s NATO.

Ruska operacija „Nezamislivo“ mogla bi da uništi Britaniju i Francusku „u roku od jednog dana“, rekao je vojni ekspert, izazvavši šok u mnogim medijima.

Ruski vojni ekspert tvrdi da vlada Vladimira Putina ima sposobnost da uništi Britaniju i Francusku u roku od jednog dana ako izbije Treći svetski rat.

Ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio pretnju Trećeg svetskog rata

Ubrzo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izdao upozorenje o neminovnom „trećem svetskom ratu“ u vojnoj alijansi NATO-a koju predvode SAD, ruski savetnik i vojni ekspert je izjavio da Moskva može lako da onesposobi britansko nuklearno odvraćanje i Francusku „u roku od jednog dana“, ukoliko izbije svetski sukob.

„Rusija-NATO je na korak od trećeg svetskog rata u punom obimu“, već dugo upozorava Putin Zapad.

„Rusija će eliminisati nuklearne kapacitete Britanije i Francuske u roku od jednog dana od sprovođenja operacije Nezamislivo“, rekao je moskovski vojni ekspert dr Jurij Baradčik, izlažući odgovor Rusije ukoliko sukob u Ukrajini preraste u Treći svetski rat, navodi britanski tabloid Miror.

nukelarno skloniste i putin ilustracija
nukelarno skloniste i putin ilustracija

„U roku od jednog dana izvodimo operaciju Nezamislivo. Eliminišemo nuklearne kapacitete Britanije i Francuske“, rekao je dr Jurij Baradčik, a prenosi britansko glasilo.

Rusija priprema nuklearna skloništa

Moskva ulaže velika sredstva u nuklearna skloništa dok sukob u Ukrajini ne vodi nikuda, a Vladimir Putin navodno ulaže u programe po velikim gradovima za izgradnju mobilnih nuklearnih skloništa.

Prema pisanju još jednog britanskog tabloida, Dejli ekspresa, ova skloništa će pomoći stanovništvu da pronađe utočište tokom razornog rata.

„Operacija Vladimira Putina Nezamislivo pomogla bi u postizanju dva cilja“, rekao je dr Baradčik.

Prvi bi bio da se Evropi oduzme vojni geopolitički status. Tada bismo imali smanjenje broja nuklearnih sila sa devet na sedam.

„Operacija Nezamislivo bi uništila Britaniju i Francusku“, rekao je dr Jurij Baradčik, izlažući taktiku Rusije u slučaju da izbije Treći svetski rat.

On je naveo i da bi na ovaj način NATO blok izgubio sve mogućnosti da ucenjuje Rusiju na evropskom teatru operacija.

putin i bajden na vrucoj liniji ilustracija
putin i bajden na vrucoj liniji ilustracija

„Uništavanje Francuske i nuklearne sposobnosti Evrope ostavilo bi NATO u Evropi samo sa taktičkim i nuklearnim oružjem SAD, ali bi njihova upotreba značila uništenje Amerike“, primetio je ruski vojni ekspert.

O ruskom planu za Treći svetski rat

U slučaju trećeg svetskog rata, Rusija bi mogla da neutrališe nuklearni arsenal Velike Britanije „bez mnogo napora“, rekao je dr Baradčik, dodajući da bi onesposobljavanje francuskog nuklearnog oružja bilo malo „komplikovanije“.

„Nakon prvog koraka, Rusija bi izdala poslednje upozorenje Sjedinjenim Državama, NATO-u i Evropskoj uniji da u roku od 24 sata prestanu sa vojnom i ekonomskom podrškom Kijevu i da sprovedu ruski predlog za evropski bezbednosni sistem, smatra ovaj vojni ekspert, a preneo je Miror.

Inače, reč je o suludom scenariju apsolutnog rata koji naravno ne bi imao pobednike, već samo poražene, a većina njih je na starom kontinentu.

Originalna operacija Nezamislivo

Interesatno je da u originalnoj operaciji “Nezamislivo” upravo britanski Vinston Čerčirl je planirao invaziju na Sovjetski Savez.

Operacija Nezamislivo je bila naziv za dva povezana moguća buduća ratna plana koje je izradio britanski Komitet načelnika štabova protiv SSSR-a tokom 1945. godine. Ovi planovi nikada nisu sprovedeni.

Izradu planova je naredio britanski premijer Vinston Čerčil u maju 1945. godine, a razvio ih je Zajednički štab za planiranje britanskih oružanih snaga u maju 1945. na kraju Drugog svetskog rata u Evropi.

Jedan plan je podrazumevao iznenadni napad na sovjetske snage stacionirane u Nemačkoj kako bi se nametnula „volja Sjedinjenih Država i Britanske imperije Rusiji“. „Oporuka“ je kvalifikovana kao „kvadratni dogovor za Poljsku“, što je verovatno značilo sprovođenje nedavno potpisanog sporazuma iz Jalte.

Planeri su odlučili da će bez američke podrške Britanci verovatno propasti. U proceni, koju je potpisao načelnik Generalštaba 9. juna 1945. godine, zaključuje se: „Bilo bi izvan naše moći da postignemo brz, ali ograničen uspeh i mi bismo bili posvećeni dugotrajnom ratu bez velikih izgleda“.

Winston Churchill 13 juna 1941 isporbava STEN Mk II

Kodno ime je sada ponovo upotrebljeno za drugi plan, koji je bio odbrambeni scenario po kojem su Britanci trebalo da se brane od sovjetskog progresa prema Severnom moru i Atlantskom okeanu nakon povlačenja američkih snaga sa kontinenta. Kada je Laburistička partija stekla vlast na opštim izborima 1945. godine, ignorisala je nacrt plana.

Ovi planovi su prvi za nepredviđene situacije iz doba Hladnog rata za rat protiv SSSR-a. Oba plana su bila tajna i nisu objavljeni do 1998. godine iako je britanski špijun za Sovjete, Gaj Berdžes, otkrio detalje Sovjetima u vreme njihovih planiranja.

Dokaz tome vrlo verovatno je i činjenica da je juna 1945. godine, maršal Sovjetske armije Žukov iznenada je naredio sovjetskim snagama u Poljskoj da se pregrupisaju i pripreme svoje položaje za odbranu.

14 KOMENTARA

  1. Francuska i Britanija mogu lako da se uniste nukl.oruzjem.Problem je sto imaju po 4 strateske nukl podmornice sa po 16 IBCM .Ako pogode mogu da uniste bilo koju drzavu,neku vise,neku manje,zavisi od velicine,plus imaju takt.nukl.oruzje na Rafalima,Tajfunima,F35 itd.

    2
    1
  2. Rusima odgovarala brza pobeda ,usli u rat bez ikakvog plana,mislili Ukri ce kapitulirati za 3 dana .Rusi koristili150 do 200000 vojnika sto je malo za napad na drzavu od 44 miliona stanovnika,treba za napad bar 2 miliona vojnika.Brzom pobedom,Rusi bi zustavili sirenje sukoba,Nato bi bio u panici.Ovako sansa za nukl.rat 50 prema 50 ,kako vreme odmice sve vece .

    4
    1
    • Koliko dugo ćete ponavljati novinarsku mantru o tri dana ?čovječe pređi Ukrajinu osobnim automobilom u tri dana nema šanse a kamoli na gusenicama

    • Ukrajina je imala 44 mln stanovnika u doba sovjetskog saveza nakon perestrojke i otopljenja situacije srozali su se skoro o polovinu

  3. Nista ovo nije niti cudno niti neobicno. Sve vojske a pogotovo vojne sile prave planove za sve moguce i nemoguce kombinacije. Od poplava, vulkana i slicno, terorizma domaceg i inostranog do nuklearnog rata.

    8
    1
      • Purgerčiću ta “protugradna služba” sa dve rakete “potapa” tvoje gazde. Inače, Englezi nisu nuklearna sila, već koriste američko nuklearno oružje. Englezi nikada nisu uspeli da naprave nuklearno oružje. I na kraju, purgerčiću pitaj dedu kako je prošao kod Staljingrada. Uvek ste na pogrešnoj strani istorije.

        15
        1
        • rusija ulaže i skloništa gde će se skloniti pUTANA i ostala boljševička žgadija , a narod..narod neka se snalazi

          2
          11
          • Ustašo zapamti rusija ratuje protiv najsavremenije tehnologije i najsposobnojih instruktora 50 država što nato što njihovih podguznih muva…i ko što vidiš ne mogu im ništa…i ti onda serendaš da Rusija nije nikakva sila…jok eto vi ste…

          • Pravi Slavonac, Srbin, a ne dođoš iz zapadne Hercegovine, Dalmacije ili Zagorja, čiji su preci svi bili antifašisti. U legendarnoj 12. Slavonskoj

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave