NaslovnaNovostiNeviđene gubitke Kijeva u maju zameniće 300 „sveže obučenih” ukrajinskih marinaca iz...

Neviđene gubitke Kijeva u maju zameniće 300 „sveže obučenih” ukrajinskih marinaca iz Holandije

Dnevni gubici ukrajinskih oružanih snaga dostigli su kritičan nivo, prenose ruski izvori vesti. Istovremeno, ukrajinski vojnici su završili tajni program obuke u Holandiji.

Oni su trenirali 4 meseca u evropskoj zemlji i sada su spremni da se rasporede na ratište.

Uprkos vojnoj pomoći Zapada i novim talasima regrutacije, ukrajinska vojska iz dana u dan vidi da se njihovo ljudstvo smanjuje, tvrde ruski izvori.

Posebno je front Časov Jar zapadno od Bahmuta jedan od najkrvavijih za ukrajinsku vojsku. Ovde trenutno deluju ukrajinska artiljerija i tenkovi koji se sukobljavaju sa ruskim ofanzivnim jedinicama.

Situacija za Kijev ostaje kritična u Časovom Jaru. Ukrajinske trupe pokušavaju da zadrže kontrolu nad gradom, uprkos nedavnim teritorijalnim gubicima u južnim i istočnim delovima mikrookruga Novi. Ruske jurišne grupe nastavljaju da otežavaju posao Ukrajincima, ali i one nailaze na snažan otpor.

Čini se da je trenutno cilj Ukrajinaca da prebace pešadiju i tehniku na Dilegijevku i Belu goru, odakle će pokušati da spreče masovnu koncentraciju ruskih snaga. Rusi pokušavaju da okupe veću grupu trupa koju će iskoristiti za završni juriš na Časov Jar.

Završena obuka ukrajinskih marinaca

U drugim nedavnim vestima, holandske oružane snage su završile tajni program obuke za 300 ukrajinskih marinaca za koje se očekuje da će uskoro biti prebačeni u Kijev kako bi se pridružili saobrcima na frontu.

Obuka je trajala 4 meseca i uključivala je razne amfibijske kurseve za ukrajinske trupe uz pomoć trenera marinaca holandske vojske.

Neke od vežbi koje su izveli pripremile su Ukrajince za formacije na rovovskim frontovima ili za raspoređivanje u urbanim sredinama.

Amsterdam je u zvaničnom saopštenju naveo da je program završen u saradnji sa vojnim trenerima iz Norveške, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država.

Holandska vlada je u svom saopštenju pojasnila da misija nije javno objavljena zbog „potencijalnih bezbednosnih rizika“.

„Ukrajina ima široke reke i duge obale“, rekla je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren i dodala da su je „impresionirale vežbe ukrajinskih marinaca. Veoma je važno da svoje znanje podelimo sa ukrajinskim marincima“.

Ruska zastava se od juče vijori u Paraskovjevki, Donjecku

Linije fronta se kreću na liniji fronta Južni Donjeck u pravcu Ugledara. Juče, 4. juna podignuta je ruska zastava u selu Paraskovjevka koje se nalazi južno od Marinke.

Ruska vojska je napredovala u naselju i u velikoj meri proširila zonu svoje kontrole u ​​selu. Kao rezultat proboja, ruske snage su preuzele kontrolu i obezbedile svoje položaje u centru Paraskovjevke.

Ruske snage tek treba da preuzmu punu kontrolu nad Paraskovjevkom. Borbe su u toku na zapadnoj periferiji naselja, gde ruska vojska tek treba da završi operaciju čišćenja.

Oslobađanje Paraskovjevke od snaga Oružanih snaga Ukrajine otvara put ruskoj ofanzivi na Konstantinovku, veliko ukrajinsko uporište i logističko čvorište Oružanih snaga Ukrajine severno od Ugledara.

Istovremeno, Oružane snage Ruske Federacije proširuju zonu svoje kontrole južno od sela Pobeda, potiskujući ukrajinske snage iz njihovih uporišta.

8 KOMENTARA

  1. Seća li se još neko , deset super obučenih Arapskih boraca . Obuka je koštala petstotina miliona dolara a na kraju su svi prebegli na neprijateljsku stranu.

  2. Holandija obučava ukro-naciste!? Pa ti ukro-nacisti, šta god ja mislio o njima, su “profesori ratovanja” za holandske i ostale NATO protuve.

    • milism da se potresao opasno zbog 300 marinaca….za ovakav rat 300 vojnika je ne smesno nego tuzno….da bi Ukri isterali Ruse treba im najmanje 1 milion boraca…ako Rusi imaju 500000 na frontu plus izgradjenu Surovkin liniju…..i to milion boraca i veoma mnogo resursa….niti ce Rusi nesto vise napredovati nego sto jesu niti ce Ukrajinci isterati Ruse sa sadasnjih teritorija…samo ce se urusavati ukrajinska infrastruktura i ruska u pogranicnim regionma….

    • @Zagortenej
      Srpska ratna pesma (ne četnička), samo za tebe:
      “Šta se ono u Bosni, pokraj Drine, zbiva – to su srpski četnici sišli s’ planina.
      Ne boje se nikoga, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina.

  3. 300 njih na preko 1000 km fronta?
    Da ih je 30k mozda i nesto naprave a 3 cete mogu samo da budu neka interventna jedinica za hitnost. Kada pogledate u svakom trenutku imate hitnost na 3 do 5 mesta na tih 1000km tako da trebace im bar takvih 10 do 15 timova. Da bi pokrivali do 100 km.fronta. Onda stizu u roku sat vremena na poziciju napada. Sve ostalo je klasicna budalastina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave