NaslovnaNovostiNakon Gaze, Liban na korak od invazije: Izrael se priprema za kopnenu...

Nakon Gaze, Liban na korak od invazije: Izrael se priprema za kopnenu operaciju protiv Hezbolaha

Izraelske vlasti najavile su pripreme za kopnenu vojnu operaciju protiv militanata Hezbolaha u južnom Libanu. Vojska je odobrila dodatno regrutovanje 50 hiljada vojnih lica na postojećih 300 hiljada vojnika.

Da je Izrael „spreman za izuzetno moćnu akciju na severu“, upozorio je i premijer Benjamin Netanjahu 5. juna tokom posete naselju Kirijat Šmona na granici sa Libanom, gde su borbe između ID i Hezbolaha značajno eskalirale poslednjih nedelja.

„Ko god misli da može da nam naudi i da ćemo sedeti sklopljenih ruku, napravio je veliku grešku“, rekao je Netanjahu.

Od izbijanja izraelskog rata u Pojasu Gaze prošlog oktobra, Hezbolah i njihovi saveznici počeli su skoro svakodnevne napade na izraelske odbrambene snage (ID) kao podršku Pokretu Hamas i drugim oružanim frakcijama u palestinskoj enklavi.

Ranije ove nedelje u nekoliko delova severnog Izraela izbili su veliki požari, uglavnom kao rezultat raketnih i dronova napada Hezbolaha.

„Tlo je gorelo juče i srećan sam što ste ga ugasili“, rekao je Netanjahu vatrogascima, „ali zemlja je gorela i u Libanu“.

Netanjahu se takođe sastao sa snagama ID iz Brigade 769 kako bi razgovarali o operacijama protiv Hezbolaha tokom posete severnom Izraelu.

Dan ranije, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi rekao je da je Izrael blizu donošenja odluke u vezi sa svakodnevnim napadima Hezbolaha na sever Izraela.

Član izraelskog ratnog kabineta beni ganc preti odlaskom i postavlja netanjahuu ultimatum

„Približavamo se tački u kojoj će morati da se donese odluka, a ID je spreman, veoma spreman za ovu odluku“, rekao je Halevi tokom procene sa vojnim zvaničnicima i vatrogasnim komesarom Ejalom Kaspijem, u vojnoj bazi u Kirijat Šmoni.

„Napadamo već osam meseci, a Hezbolah plaća veoma, veoma visoku cenu. Poslednjih dana je pojačao svoju snagu i mi smo spremni posle veoma dobrog procesa obuke… da pređemo na napad na severu“, dodao je on.

Takođe 4. juna, portparol Stejt departmenta Sjedinjenih Država Metju Miler okarakterisao je tenzije između Izraela i Hezbolaha kao „izuzetno opasne“.

Portparol je rekao da Vašington radi na obuzdavanju sukoba između dve strane kako ne bi eskalirao u punopravni rat.

Miler ponavlja da bi prekid vatre u Gazi „pomogao da postignemo smirenje u severnom Izraelu i južnom Libanu“, što bi moglo da dovede do dugoročnog sporazuma koji bi omogućio desetinama hiljada izraelskih evakuisanih da se vrate svojim domovima na severnoj granici.

U nekim medijskim izveštajima proteklih dana navodi se da je Liban dobio upozorenje od Izraela o svojoj nameri da izvrši napad velikih razmera na Hezbolah diplomatskim kanalima. Međutim, to je demantovao libanski premijer Nadžib Mikati.

U saopštenju koje je 4. juna objavio Libanski savet ministara navodi se da premijer odbacuje takve vesti, dodajući da je cilj cirkulisane vesti da se izvrši pritisak na Liban.

Mikati je takođe uverio da sprovodi širok spektar diplomatskih kontakata kako bi zaustavio tekuću izraelsku agresiju na južni Liban.

lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021
lider hezbolaha sajed hasan nasralah, desno, na sastanku sa ismailom hanijehom, vođom palestinske terorističke grupe hamas, u bejrutu, liban, 29. juna 2021

U sukobima na libansko-izraelskoj granici do sada je poginulo deset civila na izraelskoj strani, kao i najmanje 14 vojnika i rezervista ID. Na libanskoj strani ubijeno je više od 400 ljudi, uključujući 312 boraca Hezbolaha i najmanje 80 civila.

Najviši zvaničnici Hezbolaha, uključujući generalnog sekretara grupe Hasana Nasralaha, više puta su upozoravali da se napadi na Izrael iz Libana neće završiti pre nego što se rat u Gazi završi.

Svaka dalja eskalacija Izraela mogla bi dovesti do punog rata sa Hezbolahom, a to je možda upravo ono što Netanjahu želi da dodatno osigura svoju poziciju.

Ranije su izraelski izvori izvestili o napadima na lansere militanata Hezbolaha i objekte vojne infrastrukture u oblastima Nakura, Marun al-Ras i Hiam.

Dan ranije, opozicioni poslanik u izraelskom parlamentu Avigdor Liberman rekao je da bi Iran navodno mogao da izvrši slamajući raketni udar na izraelsku teritoriju u narednih nekoliko godina. Prema rečima poslanika, njegovu zemlju će napasti desetine hiljada projektila sa nekoliko frontova – Teheran se tako sprema da izvede „novi holokaust“.

hezbollah
hezbollah

Liberman veruje da će Iranci moći da se odluče na takve akcije ako im bude dozvoljeno da stvore „nuklearni kišobran“.

Parlamentarac takođe smatra da bi izraelska vojska trebalo da blokira jug Libana i potisne grupu Hezbolah severno od reke Litani.

1 KOMENTAR

  1. Moguce Izrael ,kad izbaci Hezbolah sa juga Libana,anektira tu oblast ,ko Sirijsku Gokansku visoravan,da stvori tampon zonu prema ostatku Libana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave