NaslovnaNovostiRusko Ministarstvo odbrane po prvi put prikazalo najnoviji teški bacač plamena TOS-3...

Rusko Ministarstvo odbrane po prvi put prikazalo najnoviji teški bacač plamena TOS-3 „Zmaj“ dometa do 15km

Ministarstvo odbrane Rusije je 3. juna izvestilo da su u 1. gardijskoj mobilnoj brigadi Ruskog kombinata hemijske odbrane održani događaji posvećeni 45. godišnjici formiranja formacije.

Tokom događaja, gostima je predstavljeno i postojeće oružje, uključujući najnovija i najperspektivnija dostignuća.

Tako je na guseničnoj šasiji TOS-3 „Zmaj“ sa zaštitnim oklopom prikazan teški sistem bacača plamena. Ovaj sistem naoružanja ima 15 vodilica kalibra 220 mm (jedan paket koji se nalazi u zamašnom delu lansera na rotirajućoj platformi), što ga značajno razlikuje od ostalih.

Na primer, prethodnici, sovjetski TOS-1 „Buratino“ i ruski TOS-1A „Solncepek“, imali su 30, odnosno 24 takva vodiča, dok je TOS-2 „Tosočka“ na točkovima (prikazano u pozadini) imao samo 18.

Još više smanjenjem broja vodilica smanjuje se težina sistema, povećava se efikasnost, manevarska sposobnost i preživljavanje, tvrde ruski izvori.

TOS-3 „Zmaj“ koristi istu savremenu municiju kao TOS-2 „Tosočka“ – nove termobarične rakete TBS-M3 povećane snage sa dometom od 10-15 km. Međutim, ako je potrebno, možete koristiti i standardni NURS (MO.1.01.04 ili MO.1.01.04M) iz TOS-1A „Solncepek“.

Paket sa vodičima za TOS-3 „Dragon“ i TOS-2 „Tosočka“ je u potpunosti zamenjen. Samo što TOS-2 “Tosochka” ima svoju automatsku dizalicu za ovo, a za TOS-3 “Dragon”, očigledno, moraćete da koristite posebnu mašinu za utovar, poput TOS-1A “Solncepek”. Postoji mogućnost da će TOS-3 „Dragon“ kasnije dobiti sopstvenu dizalicu za utovar.

Treba napomenuti da smanjenje broja vodiča nije umanjilo efikasnost sistema naoružanja, kako tvrde ruski izvori, jer su se povećali domet i površina uništenja.

TOS-1 „Buratino“ je gađao na samo 4,5 km, a TOS-1A „Solncepek“ na 6 km. Poznato je da TOS-2 „Tosočka“ gori površinu od 6 hektara sa punim paketom (18 projektila), a TOS-1A „Solntcepek“, koristeći 24 projektila, pretvara u zgarište ukupno 4 hektara.

Nemački list Die Welt nagovestio nam je da Moskva koristi novi raketni bacač plamena TOS-3 ‘Zmaj’ na bojnom polju u maju mesecu. Prema njihovim navodima, upravo u bici za Časov Jar osvanuo je novi raketni sistem koji lansira termobarične rakete, TOS-3 Zmaj.

Nemački novinari tvrdili su kako su uočili na prvoj liniji fronta vatru ruskog raketnog sistema teškog tipa, koji nije bio TOS-2 „Sunce“ već TOS-3.

Navodni razlog usled koga Nemci smatraju da je TOS-3 aktivan na frontu su bili izuzetni razorni efekti i salve projektila koje je ispalio sistem, kojim su ruski vojnici za kratko vreme sravnili čitava područja, a Nemci su dodali da nikada ranije nisu videli ništa slično.

Nemački stručnjaci su utvrdili da sposobnost TOS-3 „Zmaj“ da napada sa veće udaljenosti umnogome utiče na efikasnost ukrajinskih FPV bespilotnih letelica, i povećava preživljavanje ruskog sistema.

O najavama dolaska TOS-3 ali i sistemima poput SAO Lotos, ZAK Derivacija-PVO na linije fronta pisali smo pre dva meseca. Da je ruska fabrika „Omsktransmaš” patentirala je novi projekat pod simbolom TOS-3 „Zmaj”, na bazi šasije TOS-1 „Solncepek” i lansera TOS-2 „Tosočka” pisali smo još u februaru ove godine.

Tada je prvi put najavljeno da će perspektivno guseničarsko vozilo biti opremljeno novim lanserom, te da će povećati domet pucanja i koristiti novu municiju.

Termobarično oružje

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. 

Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

tos 1 termobaricno oruzje
tos 1 termobaricno oruzje

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

5 KOMENTARA

  1. Nije napisano da za punjenje ovog sistema ne treba pomocno vozilo , ima sopstvenu dizalicu na kamionu .Rusi ko za vreme 41 prave i testiraju nova oruzja .

    7
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave