NaslovnaNovostiNemačka avio-kompanija Lufthansa se militarizuje: Namirisala novac i počinje održavanje lovaca F-35

Nemačka avio-kompanija Lufthansa se militarizuje: Namirisala novac i počinje održavanje lovaca F-35

Nemačka avio-kompanija Lufthanza najavila je planove za ulazak u vojnu industriju zbog sve veće potrošnje za odbranu u Evropi.

S obzirom na porast potrošnje na odbranu širom Evrope, nemačka avio-kompanija Lufthansa Technik želi da uđe u odbrambenu industriju.

Tačnije, izvršni direktor Lufthanzine podružnice Lufthansa Technik (LHT), Soren Stark, izjavio je u intervjuu za nemačke poslovne novine da njegova kompanija namerava da se proširi na oblast vojne opreme.

Lufthanza „militarizovana”

Do sada je LHT sa sedištem u Hamburgu bila aktivna samo u održavanju civilnih aviona i nekih specifičnih modela nemačkih vazduhoplovnih snaga.

On je posebno naveo da “želimo da radimo na sistemima koji nose vojno oružje”, dodajući da će ovaj korak otvoriti novu stranicu kompanije.

„Iako će ovo biti nešto novo za nas, razumevanje i podrška novim avionima i tehnologijama su godinama bili elementi DNK Lufthansa Technik“, naglasio je Stark.

Generalni direktor filijale rekao je da njegova kompanija može da obavlja i zadatke izvan održavanja i popravke aviona.

On je posebno naglasio da „možemo da izvršimo modifikacije na avionima tipa Boing 737 i NATO avionima tipa E-7 u Hamburgu u bliskoj saradnji sa vojskom“.

U svojoj odbrani od izveštaja da Lufthansa Technik jednostavno želi da iskoristi geopolitičku krizu kako bi ostvarila profit, Stark je rekao da je kompanija odlučila da uđe u sektor vojne industrije navodno i pre nego što je počeo rat u Ukrajini.

„Naravno da smo optimisti da možemo pružiti bolju podršku nemačkom vazduhoplovstvu i njihovim partnerima“, rekao je Nemac i dodao da „agresorski rat koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine pokazuje da nemačka vojska mora da bude spremna za akciju i verujem da kako možemo pomoći u ovome“.

U bliskoj budućnosti, plan kompanije Lufthansa Technik treba da bude uključen u Berlinski program vredan 100 milijardi evra za podršku nemačkoj vojsci posle rusko-ukrajinskog rata.

Istovremeno, kompanija je zatražila održavanje i popravku 30 lovaca F-35 i 60 transportnih helikoptera Boing koje je Nemačka naručila iz Sjedinjenih Država.

Ako sve protekne po njihovom planu, a vrlo verovatno hoće, Lufthansa Technik će biti „militarizovana“, što znači da će prvenstveno raditi za nemačke oružane snage, a možda u budućnosti i sa drugim evropskim savezničkim vojskama.

Lifthansa zna šta radi, F-35 se prodaje kao kokice

Iako višestruki operativni faktori čine F-35 popularnim kod partnera i saveznika SAD za mnoge je izbor F-35 je više geopolitička nego finansijska odluka. Podsetimo, zemlje koje su do sada poručile lovce pete generacije F-35 od američkog Lockheed Martina su:

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Belgija, Kanada, Danska, Finska, Nemačka, Izrael, Italija, Japan, Holandija, Norveška, Poljska, Južna Koreja, Singapur i Švajcarska.

Pet zemalja sa ove liste nalaze se među osnivačima programa F-35. Turska je takođe bila partner, ali je izbačena nakon što je kupila ruski sistem protivraketne odbrane S-400.

Pored svojih impresivnih mogućnosti, F-35 se ponekad i pravdao “ekonomičnom kupovinom”. Zaista, troškovi stelt lovca pete generacije jesu niži od troškova nekih aviona četvrte generacije. Švajcarska je kao faktor svoje odluke navela ovo.

f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva
f 35 adir u službi izraelskog vazduhoplovstva naoružan GBU-31 JDAM

Ipak, troškovi rada i održavanja aviona su veliki. Na primer, njegov nevidljivi premaz mora ponovo da se nanosi posle svakog leta. Sat leta F-35 trenutno košta 36.000 dolara, mada Lockheed želi da smanji troškove na 25.000 dolara na sat. Poređenja radi, F-16 košta 22.000 dolara po satu leta.

Ipak kao najvažnije, kupovinom američkog lovca, zemlje povećaju svoje industrijske veze sa SAD. Uzmimo u obzir i da industrije mnogih ovih zemalja i same proizvode neke od komponenti F-35. Nije poznato kako bi F-35 pokazao protiv ruskih ili kineskih sistema PVO niti lovaca.

7 KOMENTARA

  1. Ove masine mnooogo skupe sa odrzavanjem. Tesko onom ko ovo ima i kome treba. Ne znam ko to moze finasijski izdrzati osim onih najjacih i najbogatijih.

  2. F-35 se prodaje kao kokice samo kad ga dobiješ onda uvidiš da si masno platio ili prepucanu sprženu kokicu ili samo zrno

  3. Agresorski rat koji je pokrenula Rusija?????
    Pa gde će veći agresori od Amerikanac, Engleza u Francuza kao i Nemaca. Oni kad napadaju i razaraju gradove ubijaju decu i šta sve ne rade onda je je to.milost. Gadovi i šljam ljudskog roda, najveće ubice i zlikovci su Amerika i fekalije oko nje.

    5
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave