NaslovnaNovostiRusija ojačava svoje aerodrome hangarima dok zapadne zemalje daju Kijevu dozvolu za...

Rusija ojačava svoje aerodrome hangarima dok zapadne zemalje daju Kijevu dozvolu za gađanje po Rusiji

Ruska Federacija je počela izgradnju zaštitnih hangara na aerodromu Marinovka u Volgogradskoj oblasti, oko 300 kilometara od granice sa Ukrajinom. Ova akcija ima za cilj zaštitu ruskih aviona od mogućih napada dronovima i raketama.

Nedavni satelitski snimci koje je na društvenoj mreži X podelio ukrajinski nalog ukazuju na pojavu novih hangara dizajniranih za zaštitu bombardera Su-24 i lovaca-bombardera Su-34.

Kako navodi publikacija Army Recognition, ova mera dolazi kao rezultat sve veće pretnje koju predstavljaju ukrajinski napadi dronovima i raketama. Prema nekim izvorima, hangari su namenjeni zaštiti aviona od podmunicije ATACMS balističkih raketa.

Pored toga, ove konstrukcije sprečavaju satelite i druge sisteme optičke detekcije da utvrde da li je hangar prazan ili zauzet, povećavajući operativnu bezbednost.

Materijali koji se koriste za ove hangare nisu precizirani, ali njihov izgled prema zapadnim stručnjacima ukazuje na minimalnu zaštitu od fragmenata eksplozije.

Rusija je ranije pretrpela neke gubitke u avijaciji zbog ponovljenih napada bespilotnim letelicama i raketama, pri čemu su avioni oštećeni kada su bili stacionirani u nezaštićenim područjima.

Raniji napori zaštite uključivali su pokrivanje skloništa limom, što se pokazalo neadekvatnim zbog njihove ograničene debljine.

Niz država zapada ovlastilo Ukrajinu da napadne Rusiju njihovim oružjem

Izgradnja ovih hangara odražava promenu u ruskom pristupu odbrambenim strategijama, verovatno kao odgovor na prethodne incidente kao što je napad na aerodrom u Krasnodarskom kraju.

Uprkos ovim naporima, odsustvo specijalizovanih skloništa od armiranog betona i dalje čini rusku avijaciju ranjivom.

novi aerodrom u belgorodskoj oblasti
novi aerodrom u belgorodskoj oblasti

Uređenje ovih konstrukcija odvija se u kontekstu u kojem je nekoliko evropskih država ovlastilo Ukrajinu da napadne baze na ruskoj teritoriji. Poljska je nedavno izrazila podršku ukrajinskoj upotrebi oružja koje je isporučio Zapad za napad na ciljeve na ruskom tlu.

Cezari Tomczik, zamenik ministra odbrane Poljske, izjavio je da Ukrajina treba da bude slobodna da koristi ovo oružje bez ograničenja, uključujući i ono koje je obezbedila Poljska.

Međutim, ovaj stav ne dele u potpunosti svi evropski saveznici. Nemački kancelar Olaf Šolc jasno se usprotivio ukrajinskoj upotrebi oružja koje je isporučio Zapad za napad na rusku teritoriju. Šolc je naglasio da nemačka isporuka oružja podleže strogim pravilima kako bi se navodno sprečilo da sukob preraste u veliki rat.

Nasuprot tome, druge evropske zemlje podržavaju dozvoljavanje ukrajinskih napada na rusku teritoriju. Letonija je, na primer, istakla da su neki saveznici već dozvolili Ukrajini da koristi oružje bez javnih ograničenja za udare na rusku teritoriju.

Letonski ministar spoljnih poslova Baiba Braze ukazao je da ovaj pristup nije uvek javno objavljen, ali se u nekim slučajevima primenjuje kako bi se Ukrajini omogućilo da se odbrani od legitimnih ruskih ciljeva, posebno vojnih objekata.

Pored toga, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je saveznike da preispitaju ograničenja upotrebe oružja isporučenog Ukrajini za napade na rusku teritoriju. On je istakao da ova ograničenja ograničavaju sposobnost Ukrajine da se efikasno brani, posebno od napada koji potiču neposredno preko granice.

Francuska odobrila raketne udare SCALP-EG na rusku teritoriju

Francuska je dala dozvolu ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu (UAF) da koristi krstareće rakete SCALP-EG za napad na aerodrome u oblastima Kursk i Belgorod u Rusiji, preneo je Bi-Bi-Si pozivajući se na anonimnog oficira vojne avijacije.

scalp
scalp

Rakete SCALP-EG, poznate po svojoj visokoj preciznosti i dometu, mogu značajno da unaprede borbene sposobnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ova odluka Francuske ukazuje na novu rundu eskalacije, iako je upotreba raketa SCALP-EG, koje su u stanju da pokriju razdaljinu do 560 kilometara, omogućavajući im da stignu čak i do Moskve, ograničena.

Ruska strana još nije odgovorila na takvu odluku francuskih vlasti.

7 KOMENTARA

  1. Pitanje je da li su i od lima. Dovoljno je da su od platna i folije. Ne znas da li su tu avioni ili nisu. Potpuno dovoljna zastita.

    • mentalni sklop kod rusa je takav da prosto vabi da ga maaljem mlatiš, i to što treba da se napravi napraviće ga fušerski, dali zbog koruptivne svesti dali zbog neznanja, bahatosti, mrzovolje, pijanstva, i slično, vabi da ga maaljem biješ.

      1
      2
  2. ništa neće pomoći boljševicima, a to da nemaju betonsko armirane kaponire je rezultat šojguevog premeštanja od šofera betonjerke u ministra odbrane, nije imao ko da vozi beton..aahahahahaaaaaa..

    3
    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave