NaslovnaNovostiNelagoda u Pekingu i Moskvi! SAD razmatraju novu nuklearnu krstareću raketu za...

Nelagoda u Pekingu i Moskvi! SAD razmatraju novu nuklearnu krstareću raketu za lansiranje sa brodova i podmornica

Sjedinjene Države jačaju svoje nuklearne kapacitete razvojem novih nuklearnih krstarećih raketa sa morem. Taj potez dolazi u trenutku kada globalne tenzije rastu, posebno između Vašingtona i njegovih neprijatelja.

SLCM-N će biti jedina nuklearna raketa američke mornarice sa površinskim lansiranjem i prvo novo nuklearno oružje od kraja Hladnog rata. U maju mediji nagovestili da SAD razmatraju raspoređivanje SLCM-N iz modifikovanih nuklearnih podmornica klase Virginia (SSN).

Cilj je navodno da se pošalje poruka potencijalnim neprijateljima da su SAD sposobne da odgovore na bilo koju nuklearnu upotrebu, ograničenu ili drugu.

Fokus na na pomorskim nuklearnim raketama

Sjedinjene Države danas imaju nuklearnu trijadu koja se sastoji od kopnenih interkontinentalnih balističkih projektila, krstarećih raketa iz vazduha i oružja koje se lansira sa brodova.

Pentagon sada razmatra da ojača treći deo svoje nuklearne trijade, odnosno svoje pomorske nuklearne rakete. Zato će pokušati da se pravilno pripremi za mogući budući nuklearni rat sa Rusijom i Kinom.

Ali zašto se Pentagon fokusira na pomorske nuklearne projektile?

Odgovor daje jedan medij koji prenosi da „Amerikanci veruju da bi se sistemi za lansiranje sa zemlje i iz vazduha mogli pokazati neefikasnim ako bi njihovi neprijatelji izveli prve udare u nuklearnom ratu“.

Nova nuklearna krstareća raketa

U tom kontekstu, zvaničnici američkog ministarstva odbrane otkrili su da je u razvoju nova nuklearna krstareća raketa za mornaricu zemlje. Za razliku od bilo čega drugog što smo do sada videli iz SAD, ova nova raketa će biti lansirana sa jurišnih podmornica i površinskih brodova, a ne sa podmornica sa balističkim projektilima, kao što se tradicionalno radi.

U nastavku, to će biti jedna od retkih nuklearnih projektila koja se može lansirati sa brodova.

Raketa će se zvati SLCM-N i naravno moći će da se koristi bez nuklearne bojeve glave, odnosno kao konvencionalna krstareća raketa. Međutim, njeno stvaranje je prepuno izazova, upozorio je Pentagon.

Ne znamo mnogo detalja o SLCM-N, ali je izvesno da ga Amerikanci razvijaju kao sredstvo odvraćanja od ruske i kineske nuklearne pretnje. To će biti prva nuklearna raketa koja će opremiti američke napadne podmornice još od 2010. godine.

lansiranje balisticke rakete sa broda sad

Naravno, neće se smatrati strateškim nuklearnim oružjem, već taktičkim nuklearnim oružjem, kao npr ruske rakete Iskander.

Kada bude operativna, nuklearna krstareća raketa SLCM-N biće jedino taktičko nuklearno oružje u američkom arsenalu koje će biti lansirano sa pomorskih platformi.

Danas, jedino pomorsko nuklearno oružje Vašingtona su strateške balističke rakete koje lansiraju podmornice sa balističkim projektilima njihove mornarice.

S druge strane ima i kritičara ovog programa u SAD, kao što je navedeno u prošlogodišnjem članku Vašington posta, gde tvrde da bi implementacija SLCM-N mogla da zakomplikuje glavnu misiju podmornica i poveća troškove bez jasnih koristi, s obzirom na redundantnost sa drugim postojećim nuklearnim sistemima.

16 KOMENTARA

  1. Gluposti od Narucenog teksys.A sta je “tomahavk” bio,bslon ili papirni avion,smesno ps to je bila i jeste krstareca rdketa lsnsirana sa brodova i podmornica.Ovde se radi o prici o novoj rsketi a ne o jedinoj USA krstarecoj raketi.No Bogu hvala druga strana ima hipersonicne krstarece rakete,pa to ustrucava ove Siledzije da i dalje vrse teror.

  2. BRE Pomaze Bog Dragi Moj Rodjo u tudjini:-Mir Boziji!-Hristos se Rodi!-BRE Sta si Se -“USRAO”-Bre od Staha!?-Pa Na -“Japance”-su bacili Amerikanci -“BRE DVE-(2)Atomske Bombe Na -“Grad Hirosimu “- i Na -“Grad Nagaski”-I Mnogi su Ostali -“Zivi -Japanski Heroji”!?-Eto Vidis sada ih Ima VISE OD -120-(Sto Dvadeset Milijona i -“VISE NIKOGA SE NE BOJE”!?-Tvoj Rodjo:-Mr.Soic-Srecko-Hd-Hbo-FILM:-Stranka Zdravoga Razuma:!?-U.S.AMERICA!?

  3. Ovim tempom kako je krenula eskalacija u Ukrajini nece je stici razviti ili ce biti na vrat na nos. U principu ne sikiram se ja za imperije, one ce biti tu pa bio Kurta ili Murta. Sta cemo mi maleni sirotani? Ako neka usput padne ili u presretanju padne na nas mi nestadosmo kao narod.

  4. Ovo su novosti za anonimno,zagorateneja i stevicu da lepo pajke a od razmatranja pa do bojeve gotovosti je duuuuuuugi put

    12
  5. Ne znam, ili sam ja u zabludi, pa Amerika je i do sada imala krstareće rakete morskog baziranja SLCM, pa ,,Tomahavk,, koji se lansira sa brodova ili podmornica je to a bojeva glava je promenljiva, može biti konvencionalna ili nuklearna
    Šta se sad glumi sa ovim tekstom.

    15
    • Kakvo glupo saopštenje a pritom se rakete rasporedjuju duž Ruske granice. Izgleda da smo već u Trećwm Svetskom Ratu a da toga nismo svesni. Niko se više na zapadu ne zalaže za mir sem Vikrora Orbana ali on se u zapadnim medijima proglašava i diktatorom i proruskim čovekom . Broj poginulih u Ukrajini i sa jedne i sa druge strane prelazi cifru od 1000 ljudi dnevno. Da li ste svesni da će te vi sutra da ginete i da li iko od vas zna zašta će da gine

      10
    • Vise nego ocigledno da je tekst narucen od mentora. Nevidjeno i necuveno,kvazi novinarstvo,jadno i zalosno.
      Nakon strahovite i bahate samouverenosti zapadno Evropskih kolonijalnih drzava,Engleske,Nemacke,Francuske itd da ce za tren oka razoriti Rusiju i raskomadati je. Sada je u zapadno Evropskom kavezu i zoo vrtu nastala panika,jer lagano ce da dodje na dnevni red odgovornost i kazna tim istim neokolonijalistima,a zlocinacki nato je pukao kao mehur od sapunice.

      6
      1
  6. Која лудост! Они то направе противници ураде то исто и где је ту разумска сврха? ТАМО ГДЕ ЈЕ НАТО ТУ КРВ ТЕЧЕ!

    16

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave