NaslovnaNovostiDva aviona Yak-52 sudarila su se tokom aeromitinga u Portugalu, jedan pilot...

Dva aviona Yak-52 sudarila su se tokom aeromitinga u Portugalu, jedan pilot stradao [VIDEO]

Tragična nesreća dogodila se na aeromitingu u Beji u Portugalu: sudarila su se dva aviona Jak-52, pri čemu je jedan pilot poginuo, a drugi teško povređen. Lokalni mediji javili su da je jedan od pilota izgubio kontrolu i naglo počeo da se penje, što je dovelo do sudara sa drugom letelicom.

Avioni su učestvovali u demonstracionom nastupu i prikazivali su akrobatske manevre publici. U posadi su bili portugalski i španski piloti koji su bili deo tima Yakstars, poznatog sa aeromitinga ovog tipa.

U trenutku nesreće, jedan od pilota je uspeo da sleti, ali je njegovo stanje i dalje teško. Kopilot, nažalost, nije preživeo sudar.

Hitna pomoć je brzo stigla na lice mesta kako bi pružila neophodnu pomoć i utvrdila uzroke incidenta. Aeromiting je odmah prekinut, a gledaoci su evakuisani sa lica mesta.

Ukratko o Jak-52

Jak-52 je sovjetski trenažni avion koji je prvi put poleteo 1976. godine. Ovaj avion je dizajniran od strane čuvenog biroa Jakovljev i postao je sinonim za pouzdanost i izvrsne letačke karakteristike.

Jak-52 je razvijen kao primarni trenažni avion za Sovjetsko ratno vazduhoplovstvo, sa namerom da zameni Jak-18. Dizajn je bio usmeren ka jednostavnosti i robusnosti, kako bi avion bio idealan za početnu obuku pilota.

Jak-52 je poznat po svojoj robusnoj i jednostavnoj konstrukciji, što ga čini idealnim za obuku pilota. Poseduje potpune aerobatske sposobnosti i može izdržati opterećenja od +7 i -5 G. Takođe ima uvlačeći trotočkašni stajni trap, što je retkost za trenažne avione tog doba.

Avion je široko korišćen za obuku pilota u osnovnim letačkim veštinama i aerobatici. Izvezen je u mnoge zemlje i popularan je među civilnim letačkim klubovima i privatnim vlasnicima. Mnogi Jak-52 avioni su i danas u upotrebi, kako za obuku, tako i za rekreativno letenje.

jak 52
jak 52

Jakovljev 52 je stekao reputaciju pouzdanog i izdržljivog aviona. Takođe se koristi u vazdušnim izložbama i aerobatskim takmičenjima zbog svojih izvanrednih manevarskih sposobnosti i letačkih karakteristika.

Njegova uloga u obuci pilota i dalje je značajna, a njegova popularnost među civilnim pilotima svedoči o njegovoj večnoj vrednosti. Ostaje zapamćen kao važan avion u istoriji avijacijske obuke, poznat po svojoj izdržljivosti, jednostavnosti i aerobatskim sposobnostima.

Specifikacije

Motor: Jak-52 pokreće jedan Vedenejev M14P, devetocilindrični radijalni motor.
Brzina: 285 km/h.
Domet: oko 500 km.
Maksimalna visina leta: oko 4,000 metara.
Posada: Obično ima dva sedišta, postavljena u tandem rasporedu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave