NaslovnaNovostiVolodimir Zelenski: Predlog Rusije o prekidu vatre je zamka; Tramp će biti...

Volodimir Zelenski: Predlog Rusije o prekidu vatre je zamka; Tramp će biti gubitnik ako se rat završi

U intervjuu za britanski Gardijan, 31. maja, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odbacio ideju da bi Ukrajina imala koristi od zatišja u borbama, naglašavajući umesto toga da bi prekid vatre omogućio Rusiji da se pregrupiše i da obnavlja svoju borbenu snagu.

„Rusiji je potreban odmor da stabilizuje svoju poziciju na bojnom polju“, rekao je Zelenski.

„Rusija ima više opreme od nas, ali ima i deficite. Nedostaju joj iskusni vojnici, artiljerijske granate i projektili“, tvrdi ukrajinski predsednik kome je istekao zakonski osnov za tu funkciju.

„Zato će pauza sigurno koristiti Rusiji, a ne nama […] Takav prekid vatre bi bio zamka“, istakao je ukrajinski lider.

Ako Rusija uspe da obnovi svoje snage tokom pauze u borbama, moći će da postane dovoljno jaka da postavi ultimatume Ukrajini, kao što je ustupanje teritorija, obećanje da se neće pridružiti savezima poput NATO-a ili drugim nepoželjnim uslovima, detaljno je naveo Zelenski.

Bajden će propustiti “samit mira” u Švajcarskoj

Predsednikovi komentari usledili su dok se Ukrajina priprema za predstojeći zapadni mirovni samit, koji bi trebalo da se održi u Švajcarskoj od 15. do 16. juna. Oko 90 zemalja je najavilo svoje učešće.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Zelenski se nada da će na samitu biti reči o nekoliko ključnih oblasti, kao što su energetska bezbednost, razmena zatvorenika, povratak deportovane dece, globalna bezbednost hrane i druge teme.

Ukrajinski predsednik će nastaviti da podržava formulu mira od 10 tačaka, po kojoj je jedan od ključnih uslova potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Rusija nije ni pozvana na razgovore, ali su švajcarski domaćini rekli da će „pre ili kasnije“ predstavnici Moskve “morati da učestvuju u procesu”. Kao odgovor, Kijev je izjavio da će “Rusija pokušati da poremeti samit”.

Blumberg je u maju objavio da američki predsednik Džo Bajden najverovatnije neće prisustvovati samitu, što je izazvalo kritike Zelenskog.

„Mislim da je mirovnom samitu potreban predsednik Bajden, a drugim liderima predsednik Bajden jer će gledati na reakciju SAD“, rekao je Zelenski, iako je prema američkim zvaničnicima Kijev zakazao samit pod uslovom da ako Bajden ne bude u mogućnosti da učestvuje, umesto njega će se pojaviti još nenajavljeni visoki funkcioner.

Zelenski: Tramp će biti gubitnik ako se rat u Ukrajini završi

Prema pisanju zapadne štampe, Tramp navodno ima plan da okonča sukob u Ukrajini, ali namerava da ga iznese tek ako pobedi na predsedničkim izborima. Šta tačno sadrži ovaj plan, može se nagađati, ali se pretpostavlja da Tramp želi da pregovara sa Putinom i da se dogovori oko prelaska dela ukrajinske teritorije Rusiji.

“Ali ne razumem baš, da li on zaista želi da bude predsednik gubitnik? Zamislimo da je predsednik Tramp odlučio da okonča rat na račun Ukrajine. I nekako sam dobio potvrdu sa ruske strane, od Putina, da je ovo stop, to je sve. Ukrajinci neće ovo da podnesu.

On onda može da kaže: to je to, ne dajem vam nikakvu podršku, nikakvo oružje ili finansije. Ali zamislimo da posle ovoga Putin krene dalje. Kako će se onda ovaj novi predsednik SAD pokazati za ceo svet? Tada će ispasti veoma slab”, rekao je Vladimir Zelenski.

zelenski i tramp
zelenski i tramp

Vlasti u Kijevu se plaše da će Donald Tramp, ako pobedi na predsedničkim izborima, prekinuti rat u Ukrajini, ne uzimajući u obzir njihove želje. Kako je Zelenski ovom prilikom rekao u intervjuu britanskom izdanju Gardijan, Tramp će u slučaju kompromisa sa Rusijom postati „gubitnik“ koji je dao pobedu Moskvi.

2 KOMENTARA

  1. Glumac, da si pametan kao sto nisi, sedeo bi mesecima ako treba i godinama za pregovarackim stolom da spasis bar 1 ali bar 1 zivot svojih sugradjana. Mnooogo dusa ces da nosis i ti i onaj drugi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave