NaslovnaNovostiOslo i NATO u pripravnosti - Rusija će izvesti vežbe bojeve vatre...

Oslo i NATO u pripravnosti – Rusija će izvesti vežbe bojeve vatre 7 km od norveške obale

Moskva je pokrenula, prema mišljenju mnogih stručnjaka, sopstvenu odmazdu NATO-u, posebno nakon dozvole Kijevu za raketne napade na rusku teritoriju raketama američke proizvodnje.

U okviru ruske pomorske vežbe kodnog naziva Kumža-2024, Rusija je najavila da će izvesti paljbu sa svojih brodova u morskom području udaljenom samo 4 nautičke milje (7,4 km), stavljajući norveške snage u pripravnost u blizini osmatračnice 247, koja se nalazi preko puta zona gađanja.

Najsevernija vojna opservatorija Norveške (br. 247) na obali nalazi se u Barencovom moru.

Na horizontu se vidi poluostrvo Srednji. Ruska artiljerijska vatra se odvija u ovim vodama između Grenze Jakobselva i Srednjeg.

“Generalna proba protiv Norveške i NATO snaga u toj zemlji”

„Vežba“ uključuje pet scenarija, uključujući borbu protiv neprijateljskih bespilotnih letelica koje se brzo kreću, traženje i napad na neprijateljske podmornice i vežbe protivvazdušne odbrane, rekao je portparol Severne flote Rusije.

Na video snimku vežbe vidi se kako ruski mornari pucaju iz mitraljeza na tri brza čamca koji se približavaju u onome što izgleda kao simulirani napad ukrajinskih dronova na ruske brodove u Crnom moru.

U celom procesu učestvuju dva minolovca iz baze Severne flote, uz dva velika ratna broda.

Vežbe će se održati ubrzo nakon velike vežbe potrage i spasavanja u Motovskom zalivu, u vodama zapadno od poluostrva Ribač na obali Barencovog mora.

Obalska uzbuna (PRIP), koju je objavila Lučka uprava severozapadne Rusije u Murmansku, važi od 4. do 6. juna i nosi naziv „Varanger fjord“ i opisuje se kao „vežba bojeve vatre na morske ciljeve”.

Gađanje ruske mornarice počinje u utorak, 4. juna, blizu obale i samo 4 nautičke milje (oko 8 km) od Grense Jakobselva u Norveškoj.

Ni u NOTAM-u (Notice to Aircraft) niti u obalskim upozorenjima nije precizirano da li će gađanje na ruske čamce izvoditi ratni brodovi ruske Severne flote ili brodovi obalske straže FSB.

Srednji na ribarskom poluostrvu je poznat poligon za obuku obalnih snaga ruske Severne flote. U ovoj obližnjoj oblasti, Rusija ima 200. motorizovanu pešadijsku brigadu kao i 61. brigadu marinaca.

podmornica

Severna flota Rusije trenutno ima pet drugih oblasti severno od poluostrva Kola za izvođenje vežbi bojeve vatre od ovog vikenda do sledeće nedelje.

Takođe će biti zatvoren vazdušni prostor iznad Kolskog zaliva od severnog Severomorska do Barencovog mora. Isto važi i za dva velika kopnena područja, od grada Kola do ruske granice sa finskom Laponijom.

Problem za NATO je to što ruska Severna flota trenutno raspoređuje jedanaest površinskih jedinica, podmornica i pomoćnih brodova, sa “nejasnim namerama” u vezi sa alijansom i američkim snagama u regionu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave