NaslovnaNovostiHuti saopštili da su ponovili napad na američki nosač aviona Dvajt D....

Huti saopštili da su ponovili napad na američki nosač aviona Dvajt D. Ajzenhauer ali i četiri druga plovila

Huti (Ansar Alah) su kasno 1. juna objavili da su izveli šest operacija usmerenih na nosač aviona i razarač Sjedinjenih Država zajedno sa još tri broda u Crvenom moru i Indijskom okeanu u znak podrške palestinskom narodu u Gazi ali kao odgovor na nedavne američke i britanske udare na Jemen.

Grupa je „gađala američki nosač aviona Ajzenhauer, severno od Crvenog mora, sa brojnim projektilima i bespilotnim letelicama“, rekao je u saopštenju vojni portparol brigadni general Jahja Sari, dodajući da je to „druga operacija ciljanja na nosač tokom protekla 24 sata.” Izveštaj o prvom napadu možete pročitati ovde.

Portparol je takođe rekao da su četiri druge operacije bile usmerene na američki razarač i brod Abliani u Crvenom moru, zajedno sa „brodom Maina koji je dva puta gađan u Crvenom moru i u Arapskom moru“.

Pored toga, „brod ALoraiq je takođe gađan u Indijskom okeanu“, dodao je on.

Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO), odred Kraljevske mornarice, izvestio je 1. juna o incidentu 48 nautičkih milja jugozapadno od jemenske provincije Al-Hodejdah koju drže Huti, gde je zapovednik broda bio svedok eksplozije na značajnoj udaljenosti.

Kasnije je Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila da su njene snage presrele bespilotni letelicu iznad južnog Crvenog mora 1. juna.

„Snage CENTCOM-a su takođe primetile još dve bespilotne letelice kako padaju u Crveno more“, navodi se u saopštenju. „Nikakve povrede ili štete nisu prijavili američki, koalicioni ili komercijalni brodovi.”

Istog dana, snage CENTCOM-a su presrele dve protivbrodske balističke rakete Huta u južnom Crvenom moru. Komanda je saopštila da su projektili ispaljeni „u pravcu USS Gravely i da su uništeni u samoodbrani, bez štete ili povreda koje su prijavili američki, koalicioni ili komercijalni brodovi“.

„Utvrđeno je da ovi UAS [Bespilotni vazdušni sistemi] i ASBM [protivbrodske balističke rakete] predstavljaju neposrednu pretnju američkim, koalicionim snagama i trgovačkim brodovima u regionu“, dodala je komanda, napominjući da su njihove snage preduzele akciju da „zaštite slobodu plovidbe i učini međunarodne vode bezbednijim i bezbednijim za američka, koaliciona i trgovačka plovila.”

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru od novembra kao odgovor za izraelsko delovanje i opsadu Gaze.

Pored toga, grupa je lansirala desetine dronova i projektila u najjužnijem izraelskom gradu Eilatu i oborila šest borbenih dronova američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom grupe Huti u Jemenu od januara u pokušaju da ih odvrate i smanje njene ofanzivne sposobnosti, ali idalje bezuspešno.

U stvari, dva nedavna napada Huta na američki nosač aviona Ajzenhauer pokazuju da grupa postaje sve smelija.

11 KOMENTARA

  1. Huti se kace sa SAD,a imaju neprijatelja u komsiluku,S Arabiju,Emirate,Bahrein itd,tzv arapsku koaliciju iz rata u Jemenu,cekaju samo pogodan trenutak,na signal iz Vasingtona da se aktiviraju.I Indija je protiv Huta,podrzava Izrael.Indija je naj,pro Izraelska zemlja posle SAD,po vojnoj ,tehnoloskoj saradnji.

    1
    5
    • Nismo mi nikakva braća. Daleko bilo. Znaš, ima nas koji nismo zaboravili El Mudžahedin divizije koji su odsecali glave Srbima, klali trudnice, ubijali sve naše u BiH.
      Ali razumem, neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
      Oni nisu naši prijatelji.

      • Mudžahedini su doneli svoju ratničku doktrinu u Evropu u BiH. Neprijatelju treba pobiti decu kako bi im uništio budućnost.
        Ima jako puno dokaza kako su muslimani ubijali SRPSKU decu u sukobima u BiH.

        • Otuda tužba nekvalifikonog međunarodnog suda za tužbu protiv Rusije jer im je Putin ovom odlukom uskratio prinos od stotina milijardi dolara.
          Njihovim pedofilima.

  2. 100 posto da su ga gadjali ali da su ga dobacili i pogodili ne verujem. Mozda i jesu ali da bi bila ozbiljna steta mora to biti raketa mase bar 1 ili 2 tone. Ovo sve ostalo je budalastina. Ako Iran pogura ove za neku bolju raketu onda mozda i bude nesto. Ako se budu gadjali sa vodovodnim cevima kao Hamas od toga apsolutno nema nista.

    3
    1
    • verovatno je oborena dal neka raketa ili dron cime god su gadjali jer i da je slucajno proslo i napravilo neku manju stetu na brodu mi obican narod to necemo saznati, ali oni koji finasiraju Hute i njihovi saveznici ce uzivo dobiti informaciju kako funckionise pvo nad nosacem….jer kad bi Rusi ili Kinezi gadjali nosac izbio bi veliki rat, ovako ispitivanja vrsi pleme iz Jemena…

      • Upravu ste ali suludo je da se imperije sikiraju zbog toga. Ti nosaci sa armadom koja ide uz njega su kao pokretne mete. Jedine inf.kome mogu biti korisne su Iranu, dok Kini, Rusiji, Indiji su nevazne. Oni imaju svoj nadzor i kako da to potope. Jedino mnoogo ozbiljne pretnjecza sve ali apsolutno sve su nuklearne podmornice. Sve ovo ostalo je klasicni cirkus Monti Pajtona. Siljene djokecna malima.

    • “Niko nikada nije imao hrabrosti da direktno napadne izuzetno skup brod ‘Dvajt Ajzenhauer’. Huti su to upravo uradili”, napisao je brazilski analitičar Pepe Eskobar na Iksu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave