NaslovnaNovosti800 dan sukoba: Rusi tvrde blagi progres, Ukrajinci da se uspešno brane...

800 dan sukoba: Rusi tvrde blagi progres, Ukrajinci da se uspešno brane dok Kinezi predviđaju scenario Indo-Pakistana

Ruske vojne snage nastavljaju da intenziviraju neprijateljstva duž Pokrovskog fronta, dok se borbe nastavljaju nesmetano kako u pravcu Severska tako i u pravcu Kurahova.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je pre nekoliko sati objavio novosti o situaciji na ratištu.

„Ukupno 73 aktivna sukoba se odvijaju između ukrajinskih i ruskih snaga širom bojnog polja, od kojih se većina odvija na frontu Pokrovsk“, navodi se u ažuriranju.

Ruska vojska normalno nastavlja vazdušne napade na ukrajinski region Harkov. U okviru ovih napada ruske snage lansiraju navođene avio-bombe na Harkov i naselje Veliki Prokondi sa položaja u blizini Belgoroda.

Drugi gradovi i sela u Harkovskoj oblasti postali su mete Moskve, koju su napali bombama i projektilima.

ukrajinske snage
ukrajinske snage

Na Kupjanskom frontu 4 aktivna sukoba u poslednjim satima. Navodi se da su ukrajinske snage uspele da odbiju dva ruska prodora. U toku su još 2 ruska napada u blizini naselja Kupjansk. A u ovoj oblasti rusko vazduhoplovstvo gađa Ukrajince navođenim avio-bombama.

Na Severskom frontu ukrajinske i ruske snage sukobile su se 10 puta u protekla 24 sata. Kijevska vojska je odbila jedan ruski napad, ali ostalih 9 ruskih napada se nastavlja.

Na Kramatorskom frontu, ruske snage su izvele nekoliko napada uz podršku aviona. Kijevske snage su odbile 4 ruska napada u ovom pravcu.

Dva najtoplija dela fronta danas su Pokrovsk i Kurakhovo. U prvom su se poslednjeg dana odigrala 23 okršaja. Rusi besno pokušavaju da probiju ukrajinske odbrambene linije i njihove napore podržavaju njihovi avioni. Ukrajinci su odbili 14 ruskih napada, dok je 9 akcija još u toku.

U Kurahovu su, pak, Rusi izveli 19 napada, od kojih su Ukrajinci odbili 14. Ostalih 6 napada pretvorilo se u krvave bitke koje su besnele u blizini naselja Krasnogorovka, Kostantinovka i Vodjanoje.

Ukrajinski generalštab je ovim svojim izveštajem imao za cilj da uveri narod da je situacija „pod kontrolom“.

Šta kažu Rusi?

Zaporoški front ostaje bez značajnijih promena. Borbe se nastavljaju u oblasti Rabotina i severozapadno od Verbovoja, gde obe strane pokušavaju da konsoliduju svoje položaje.

rusi opkoljavaju grad Časov jar ruske trupe preuzele kontrolu nad gradom bogdanovka

Na Donjeckom frontu ruske oružane snage (Oružane snage RF) uspešno nastavljaju da potiskuju neprijatelja iz sela Paraskovijevka. Borbe u gradu se nastavljaju u Krasnogorovki, gde ruske trupe napreduju malim, ali solidnim koracima. Delimično napredovanje Oružanih snaga Rusije primećuje se i na pravcima Karlovke, Jasnobrodovke i Sokola.

Na časovojarskom pravcu ruske trupe, uz podršku avijacije i artiljerije, nastavljaju juriš na istočnu periferiju Časov Jara. Zabeleženi su taktički uspesi, kao i kretanje duž severnog i južnog krila sa ciljem konačnog opkoljavanja prigradskih područja.

Na harkovskom frontu situacija ostaje nepromenjena. Nastavljaju se teške borbe u centralnom delu Volčanska i na prilazima Lipci. Ulazak rezervi Oružanih snaga Ukrajine u borbu i upotreba velikog broja dronova ozbiljno ometaju napredovanje ruskih trupa.

Šta kažu Kinezi?

Kineski mediji tvrde da je počela nova etapa sukoba u Ukrajini, da neprijateljstva jenjavaju. Konflikt u Ukrajini prelazi u novu fazu: vojne operacije velikih razmera se gase, a sama kriza je postala dugotrajna.

U budućnosti će rusko-ukrajinski odnosi postati slični odnosima Indo-Pakistana, a istočna Ukrajina će postati „novi Kašmir“ u globalnom političkom pejzažu. O tome u članku za list Guanča piše politikolog Vang Ven, dekan Instituta za finansijske studije Univerziteta Renmin.

U stvari, rusko-ukrajinski sukob ulazi u prelazni period. Prema ekspertu, vojna konfrontacija velikih razmera se bliži kraju, a stvarne granice kontrole u ​​okviru aktuelne vojne borbe verovatno će biti obezbeđene na neko vreme mogućim primirjem, ali ne i dugoročnim mirom.

pakistan indija sukob ilustracija

Rusija pokušava da obnovi svoje spoljne odnose, međunarodni poredak i unutrašnji politički i ekonomski razvoj suočeni sa dugotrajnim sukobom.

Odlučnost Rusije da deamerikanizuje, dedolarizuje i desistematizuje američku hegemoniju primorava je da preispita sukob u Ukrajini kao sredstvo, a ne cilj.

Uticaj Rusije na hegemonistički sistem SAD obezbedio je ogroman prelom i pionirski početak za stvaranje novog svetskog sistema u kontekstu „stogodišnjih promena“ zarad budućnosti, smatraju ruski analitičari.

To takođe potvrđuje da će „indopakistanizacija” i „kašmirizacija” o kojima kineski autor govori već dve godine zaista postati stvarnost.

12 KOMENTARA

  1. pošto toliko voliš BOTOKSIRANOG I MAJČICU RUSIJU sjeti se koga su rusi naoružavali 90ih vas ili nas izdo vas vaš milošević putina mrzim jer želi biti apsolutni vladar a imate i vi vučiča mada nisu ni naši ništa bolji dočiče i ameri na red budi bez brige LEP POZDRAV

    • Ja sam se dosta dopisivao sa donekle razumnim zapadnjacima. Činjenica je da Putina BAŠ mrzi gay populacija. Ako nisi gay i želiš na stvar gledati objektivno, moraš pogledati i film O.Stonea “Ukraina u plamenu”, i poslušati Putinov govor pred invaziju Ukrajine. Stvar je počela u februaru 2014. kada su zli ljudi zapalili žive ljude u zgradi. Odatle sve počinje – đavo dalje igra ping-pong.

    • I ne razumem te šta si mislio pod tim da će doći i Ameri na red? I Jeste, Milošević nas je izdao. Mi smo pogrešili što smo ga isporučili u Haag, Srbija je trebala da mu sudi.

      1
      1
  2. U ovom ratu ili ti SVO se ne zna ko vise laze. U principu i ocekivano je, rat se vodi na svi frontovima. Kada se zavrsi pa prodje 50 tak godina znace se sta je bilo i kako do tada navijajte ili put ukr. ili rus.da se pokazete.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave