NaslovnaNovostiKiša ruskih raketa i dronova nad teritorijom Ukrajine: Ruske trupe gađale ciljeve...

Kiša ruskih raketa i dronova nad teritorijom Ukrajine: Ruske trupe gađale ciljeve od Harkova do Lavova

Ruske trupe su tokom noći 01.06.2024. izvele novi masovni napad raketama i dronovima na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine. Gađani su vojni i infrastrukturni ciljevi od Harkova do Lavova.

Ruski izvori su izvestili da su rakete vazduh-zemlja koje koriste Oružane snage Ruske Federacije gađale nekoliko logističkih objekata u Lavovskoj oblasti, kao i regionalni centar Lavov.

Po svoj prilici, reč je o tačkama gde je vojna oprema NATO prebačena iz Poljske na teritoriju Ukrajine.

Istovremeno su pogođeni ciljevi u oblastima Rivne i Vinice. Prijavljeno je više detonacija i jakih požara, što ukazuje na oštećenje skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine.

Noćni napadi ruskih trupa izazvali su i nekoliko eksplozija u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev. Prema poslednjim informacijama, oštećena je instalacija energetske infrastrukture, koju je ukrajinska vojska koristila u vojne svrhe, uključujući i postavljanje opreme i naoružanja na svojoj teritoriji.

Borbena avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije napala je protivnika u Harkovskoj oblasti, koristeći rakete i avio-bombe sa univerzalnim kliznim i korektivnim modulima. Ruska strana tvrdi da je uništila infrastrukturu koja služi za opsluživanje višecevnih raketnih bacača ukrajinske vojske.

Tokom jutra, u 07:00 (po moskovskom vremenu), upozorenja o vazdušnom napadu su i dalje bila na snazi u nekoliko oblasti Ukrajine.

Šta tvrde iz Kijeva

Noćni napad ruskih trupa potvrdili su i predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine, koji su tokom noći na subotu izdavali upozorenja o opasnosti od raketnih i dronova.

Prema rečima ukrajinskih vojnih zvaničnika, ruski osvajači su na kritičnu infrastrukturu i druge ciljeve na ukrajinskom tlu lansirali 53 balističke i krstareće rakete vazdušnog i morskog baziranja, kao i 47 jurišnih dronova.

Tako je ruska vojska koristila:

  • 35 krstarećih raketa H-101/H-555, lansiranih od strane strateških bombardera Tu-95MS iz Saratovske oblasti i iz vazdušnog prostora iznad Kaspijskog mora;
  • 4 balističke rakete Iskander-M, lansirane sa poluostrva Krim;
  • 1 krstareća raketa Iskander-K, takođe lansirana sa Krima;
  • 10 krstarećih raketa Kalibar, lansiranih iz severoistočnog dela Crnog mora;
  • 3 vođene avijacione rakete H-59/H-69, lansirane iz vazdušnog prostora Zaporoške oblasti;
  • 47 jurišnih dronova Shahed-131/136 (Geran-2), lansiranih iz Primorsko-Ahtarske oblasti (Krasnodarska teritorija).

Kako je ukrajinska strana saopštila, u odbijanju vazdušnog napada učestvovali su lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice, pokretne vatrene grupe i sredstva za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine.

Kao rezultat vazdušnih borbi, ukrajinska vojska optimistično tvrdi da je uništen čak 81 cilj, uključujući:

  • 30 krstarećih raketa H-101/H-555;
  • 4 krstareće rakete Kalibar;
  • 1 krstareća raketa Iskander-K;
  • 46 jurišnih dronova Shahed-131/136.

Predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine zaključili su ocenjivanjem da „ruski teroristi ne odustaju od namere da unište energetski i energetski sektor države“.

6 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave